Her er kontroversene rundt Trond Ali Linstad

(VG Nett) Det er ikke første gang det stormer rundt Trond Ali Linstad, som skulle få utdelt Kongens fortjenestemedalje.

  • Lars Akerhaug
Publisert:

Tildelingen er nå utsatt, etter at flere kritiserte at Linstad skulle få prisen, blant annet på grunn av hans uttalelser om jøder.

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes», skrev han på nettstedet sitt, Koranen.no, i 2010.

Deltok i borgerkrig

Men det er slett ikke første gang Linstad, som jobber som lege, er i medienes søkelys. I sine ungdomsår var han medlem

FORBILDE: Her går iranske kvinner forbi portrettet av Ayatollah Ruhollah Khomeini, som styrte Iran med jernhånd. Ayatollahen er et av Linstads politiske og religiøse forbilder. Foto: AFP Foto:

av AKP-ml og formann av Palestinakomiteen. I 1971 ble han utvist fra Jordan, etter å ha vært midt oppe i kamper på palestinsk side mot jordanske styrker.

«Jeg tenkte at nå skal jeg dø», fortalte Linstad om kampene til Klassekampen i 2004. Om Linstad selv bar våpen er uklart, men han skal ifølge seg selv ha ivret for at gruppen han var i skulle ta seg inn i Israel, da han opplevde at de var i ferd med å bli omringet der de hadde forskanset seg.

Han jobbet siden også som lege i palestinske flyktningleire. Men på 80-tallet konverterte han til islam og vendte ryggen til kommunistbevegelsen. Det var den iranske revolusjonen, der Shah-regimet ble styrtet og Ayatollah Ruhollah Khomeini tok makten som førte til omvendelsen til islam.

«Jeg fant en kraft og lurte på hva som lå bak den. Jeg måtte revurdere en del ting og stokke kortene før alt falt på plass. All den uroen, alt en observerte jeg kom til at Gud kanskje finnes.», har Linstad sagt til Klassekampen.

Profilert muslim

Senere ble han en av Norges mest profilerte muslimer. Linstad deltok i en muslimsk allianse som i 1989 saksøkte Aschehoug, som ga ut den kontroversielle boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie. Han og andre muslimske saksøkere krevde to millioner fra forlaget, men søksmålet ble siden trukket. 1996 forsvarte han i Dagbladet Ayatollah Khomeinis dødsdom mot Rushdie.

Linstad har også ved en rekke ganger forsvart det iranske regimet, som har forfulgt og undertrykt opposisjonelle og annerledestenkende.

«Han gikk i spissen for å gjenreise Islam, og lærte oss å styrke troen. Vi er samlet for å ære en imam som viste hvilken vei å gå,» uttalte Linstad under en minnemarkering for Khomeini sommeren 2012.

Han hyllet også Khomeinis aggressive holdninger til Vesten.
«Imam Khomeini kalte USA for «den store Satan». Og England, Frankrike og Russland som de mindre «Sataner». I dette hadde han rett! Vi er tillært å respektere de makter, og det systemet som de har skapt. Men rist av dere den forestilling, muslimer, og se gjennom de falske idealer!», sa han i talen, som har blitt lagt ut på Linstads egen nettside.

SKOLEKONFLIKT: I 2004 var det skarp konflitk mellom elever, lærere og Trond Ali Linstad på Urtehagen skole. Foto: Arkivfoto: VG

Muslimsk skole

I 1994 stilte han seg i spissen for en muslimsk skole på Grønland I Oslo - til store protester. Skoleplanene ble heller ikke noe av med det første.

Skolen ble likevel til slutt godkjent 1998, men åpnet ikke før i 2001 som Norges første muslimske friskole. Allerede i 2004 måtte skolen stenge, etter at Linstad havnet i konflikt med både foreldre og ansatte.

Urtehagen «fremsto som en skole med store og graverende svakheter når det gjaldt ledelse, drift og økonomi». Det blir også påpekt stor misnøye med skolens ledelse fra både foreldre og lærere.

I dag har Urtehagen en barnehage for rundt 280 barn og et tilbud om et ettårig påbyggingsår for videregående skoleelever. Omtrent 65 personer er ansatt i Urtehagen.

Overskrifter

Så sent som i 2003 skapte Linstad også overskrifter for sitt syn på Israel og Palestina-konflikten. Da uttalte han følgende til VG: «Det å sprenge israelske soldater og militære kan være legitimt».

I 2005 ble det igjen oppmerksomhet rundt Linstad. Da ble det avslørt at hans kone Karin skal ha vært dobbeltagent for Mossad, samtidig som hun jobbet for en annen etterretningstjeneste. Hvilken tjeneste dette var, er fortsatt ukjent. Linstad nektet å uttale seg om saken.

STO FREM: Trond Ali Linstads kone Kari sto i 2005 frem som dobbeltagent for Mossad og en annen etterretningstjeneste. Foto: NTB SCANPIX


I 2008 skapte Linstad overskrifter da han beskrev homofili som et «avvik».

LLH mente at Linstad ved å gå ut offentlig med sine synspunkter opptrådde uforsvarlig som lege, og leverte klage til Helsetilsynet og Legeforeningens Etiske Råd.

Samme år oversatte Linstad et brev fra Osama bin Laden og sendte det til norske medier.

- I demokratiets navn er det hyggelig å få vite hva Osama bin Laden mener, sa Linstad da.

Og i 2011 publiserte Linstad et «muslimsk manifest», som ble trykket i Aftenposten.

«Muslimer tror ikke på det liberale demokratiet, styreformen her hos oss. Den har sekularisme som grunnmur», skrev han i manifestet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder