FORKLARTE SEG: Den unge kvinnen forklarte seg om farens rolle i overgrepene i Alvdal. I retten sier hun at faren ikke bare medvirket til overgrep, men at han også begikk overgrep mot henne. Foto: Bjørnar Tommelstad

Ny overgreps-etterforskning mot Alvdal-tiltalt

- Alvdal-tiltalt knust etter nye og mer alvorlige overgrepsanklager fra datter

HAMAR (VG Nett) I lagmannsretten forklarte datteren at faren (46) ikke bare hadde medvirket til overgrep, han skal også ha begått overgrep mot henne.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det var knyttet stor spenning til om den unge kvinnen ville makte å forklare seg for Eidsivating lagmannsrett fredag. For å skjerme henne mest mulig, ble Alvdal-offeret smuglet inn bakdøren på tinghuset i Hamar.

I retten forklarte hun at faren ikke bare har hatt en medvirkende rolle i overgrep mot henne, slik som tiltalen lyder. Hun hevdet også at faren skal ha begått overgrep mot henne.

Overgrepene skal ha funnet sted i Alvdal og i perioden før familien flyttet dit.

Datteren sier at faren skal ha begått samme type overgrep som den hovedtiltalte mannen (64), uten at det ble spesifisert hva som ligger i dette.

Den hovedtiltalte mannen er tiltalt for voldtekt av den unge kvinnen som forklarte seg i retten i dag.

ALLE DØMT: De fem tiltalte ble dømt til forvaring og fengsel i Nord-Østerdal tingrett. Kun nabomannen (nå 64) godtok dommen fra tingretten. Ankebehandlingen i saken startet i Eidsivating lagmannsrett denne uken. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Ny etterforskning

Statsadvokat Iris Storås sier at de kommer til å etterforske de nye opplysningene som den unge kvinnen har kommet med.

- Vi må etterforske disse opplysningene om seksuelle overgrep. Overgrepene skal ha skjedde både før familien flyttet til Alvdal og mens de bodde der, sier Storås til VG Nett.

Statsadvokaten har visst om de nye opplysnignene siden et avhør som ble tatt av den unge kvinnen i april.

- Først må vi se hva etterforskningen kommer frem til. Men det vil i så fall bli en ny tiltale og en eventuell tilleggsdom om dette stemmer, sier Storås.

KONTAKT VG NETTS JOURNALIST OM OVERGREPSSAKER HER.

- Knust

Tidligere har offeret vært tilbakeholden om hvilken rolle faren skal ha hatt i Alvdal-saken.

- Hun kommer med en helt annen versjon, jeg vet ikke om man skal kalle det en forklaring, i retten i dag enn det hun har gjort tidligere. Hennes far er helt knust av påstandene fra datteren, sier forsvarer Frode Wisth til VG Nett.

Wisth har ingen kommentar til at det nå skal åpnes en ny etterforskning mot hans klient.

Alvdal-offeret nektet å snakke om sin tiltalte mor (46) i retten, og sa ved en anledning at moren ikke var til stede da overgrepene skal ha funnet sted.

Den unge kvinnen har opp til nylig hatt tett kontakt med sine tiltalte foreldre, og avslørte i retten at hun fortsatt jevnlig kontakt med moren som sitter fengslet. Faren snakker hun ikke lenger med.

- Husker ikke

I lagmannsretten svarte den unge kvinnen flere ganger at hun ikke husket det hun tidligere har fortalt i avhør med politiet.

- Jeg gjør meg noen tanker om at hun er veldig selektiv i forhold til hva hun husker. Jeg håper andre gjør det også, sier Wisth med klar adresse til de tolv mennene og kvinnene som sitter i juryen.

I Nord-Østerdal tingrett ble begge foreldrene frikjent for å ha medvirket til overgrep mot den unge kvinnen. De ble imidlertid dømt til fire års fengsel for å ha medvirket til overgrep mot hennes lillebror.

- Trygge omgivelser

Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen sier det var en svært tøff opplevelse for hennes klient å forklare seg for retten.

- Jeg er tilfreds med at hun klarte å gjennomføre vitnemålet sitt. Hun har tatt til etterretning at hun må gjennomføre sin vitneplikt på lik linje med alle andre, sier Bohinen til VG Nett.

I Nord-Østerdal tingrett i vinter nektet den unge kvinnen å forklare seg for retten.

- Nå er hun i trygge omgivelser, og hun har innsett at hun må forklare seg i retten for å bli ferdig med denne saken. Dessuten har det tidligere vært vanskelig for henne å snakke om forhold som hun anser som private, sier Bohinen.

Om den nye etterforskningen som nå åpnes, sier hun følgende:

- Nå må de sette seg grundig inn i dette for å finne ut hva som har skjedd, sier Bohinen.

Viktig

Statsadvokaten tror forklaringen vil få betydning for en eventuell dom i lagmannsretten.

- I tingretten ble foreldrene frifunnet for de forholdene som gjaldt dette offeret. Denne forklaringen er viktig for den delen av tiltalen. Vi har hele tiden sagt at de sentrale bevisene i denne saken er ofrenes forklaringer og bilde- og videobevisene, sier statsadvokat Iris Storås til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder