Petersen våget ikke gå på polet

DRESS-FRI: Toppledelsen i UD bestemte seg for ikke å gå i dress på pressekonferansene, som her den 27. desember i fjor, for å fremstå som hardt arbeidende og folkelige. Fra venstre avdelingsdirektør Sjur Torgersen, utenriksminister Jan Petersen og utenriksråd Bjarne Lindstrøm. Foto: Knut Erik Knudsen

Knuser Petersens forklaring

Utenriksminister Jan Petersen (H) våget ikke å gå på Vinmonopolet i uken før nyttårsaften fordi han fryktet kritikk for å ha tatt for lett på flodbølge-katastrofen.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Mosveen

Artikkelen er over 15 år gammel

VG kjenner til at Reinås-utvalgets rapport, som legges frem onsdag, knuser Petersens forklaring om at UD var «underdimensjonert for en katastrofe av et slikt omfang».

I fortrolige samtaler med Reinås-utvalget har flere av de mest sentrale UD-tjenestemennene slaktet den interne UD-håndteringen av flodbølgekatastrofen.

Folk som jobbet dag og natt i UD de første kaotiske døgnene, legger skylden for kollapsen på toppledelsen i UD.

I et forsøk på å fremstå som hardt arbeidende og folkelige bestemte UDs toppledelse seg, i strid med interne råd, for å stille i fritidsantrekk på de første pressekonferansene i romjulen.

Utenriksministeren ønsket for sin del ikke å bli sett mens han handlet inn alkohol, samtidig som nasjonen var i krisestemning og sorg over flodbølgekatastrofen i Asia.

Kaos

De siste ukene har VG hatt samtaler med et 20-talls personer som har vært i kontakt med Evalueringsutvalget for flodbølgekatastrofen, som ledes av næringslivstoppen Jan Reinås.

Hele UD-systemet, med vekt på toppledelsen i Oslo, vil etter det VG erfarer, få meget hard kritikk fra Reinås-utvalget.

- Dette blir ikke snaut, vet du, sier en kilde med kjennskap til utvalgsarbeidet.

Men VGs kilder sier at helsevesenet og helseminister Ansgar Gabrielsen (H) tvert imot vil komme hederlig ut av rapporten.

Reinås-utvalget skal ha merket seg at de norske som ble skadet i Thailand, ikke ble påført noen ekstra helseproblemer på grunn av tiden det tok å få dem brakt hjem til Norge.

Utvalget skal ha festet stor lit til vitneutsagn som beskriver tilstander av kaos og sammenbrudd i UD.

Kildene hevder at Reinås-utvalget er helt uenig med utenriksminister Jan Petersens egen forklaring hva som sviktet for UD:

«Våre medarbeidere gjorde sitt ytterste for å håndtere katastrofen på best mulig måte. Samtidig er det åpenbart at vårt system ikke var dimensjonert for en katastrofe av et slikt omfang, og vi opplevde en overbelastning,» uttalte Petersen 12. mars, da UDs interne evalueringsrapport ble offentliggjort.

- Sinnssykt press

Tvert imot er det kildenes oppfatning at sluttrapporten som kommer onsdag, vil beskrive et UD i ledelseskrise fra flodbølgekatastrofen 2. juledag og de påfølgende døgnene.

- Vi var ikke forberedt. Det var et sinnssykt press. Det ballet på seg, har en person som satt sentralt i UD-arbeidet, fortalt til Reinås-utvalget.

Frustrerte UD-medarbeidere har fortalt utvalget at de følte avmakt og frustrasjon fordi de ikke klarte å håndtere den enorme mengden henvendelser til UDs krisesenter.

Fra tidligere er det kjent hvordan UDs listeføring av savnede endte i komplett kaos.

VG kan også avsløre at Bangkok-ambassaden på et tidlig tidspunkt slo alarm om at databasen som UD i Oslo brukte til denne registreringen av savnede og døde, var helt ubrukelig fordi bare en eller to brukere kunne være inne i basen samtidig.

Lenge før UD fant en løsning på dette, hadde Bangkok-ambassaden laget sin egen flerbrukerbase som langt overgikk brukervennligheten i UD-basen.

Reinås-utvalget har fått flere vitneutsagn om at de UD-ansatte måtte stole på utdatert datautstyr, uegnet til å holde oversikt i en større katastrofe.

Overfor utvalget har UD-ansatte forklart hvordan staben passivt satt og ventet på ordrer fra toppledelsen i departementet.

Beslutningsfrykt

UDs folk har vist til at denne frykten for å ta egne beslutninger henger sammen med frykten for å ødelegge sin egen karriere dersom man tar initiativer som ledelsen misliker.

-Man sørger alltid for ryggdekning oppover i systemet for å være sikker på at man ikke blir hengt etterpå, har en UD-ansatt forklart til utvalget.

Mens UDs interngransker Åge Grutle langt på vei frikjente den norske ambassaden i Thailand for kritikk etter katastrofen i Asia i julehelgen, sier VGs kilder at utvalget er meget kritisk til Bangkok-ambassadens håndtering.

Men det presiseres overfor VG at ansvaret for de feilene som ble gjort i Thailand, uten unntak legges på utenriksledelsen i Oslo.

Ifølge kilder med kjennskap til utvalget, vil sluttrapporten være vinklet i respekt for ofrene for flodbølgekatastrofen og deres pårørende.

- Utvalget har hatt fokus på hvilken hjelp ofrene kunne forvente, og hva slags hjelp de fikk, sier en sentral kilde til VG.

Les også

 1. Nekter å kommentere

  GARDERMOEN (VG) Utenriksminister Jan Petersen vil ikke kommentere VGs opplysninger før Reinås-utvalget legger frem sin…

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. - Var ikke forberedt på en slik katastrofe

 2. UD oppretter egen krisestab

 3. Regjeringen beklager

 4. UD kan bli fratatt kriseansvar

 5. Utenriksministeren vil ikke gå av

Fra andre aviser

 1. Innrømmer kraftig kritikk av UD

  Aftenposten
 2. Store svakheter i UDs arbeid

  Aftenposten
 3. Reagerer på at Petersen drar til Thailand

  Aftenposten
 4. Tsunami-ofre reagerer på at Petersen drar til Thailand

  Fædrelandsvennen
 5. Får følger

  Aftenposten
 6. Ingen tiltak mot «ukultur» i UD

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no