PÅ VEI: SSB-sjef Christine Meyer på vei inn til Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen (Frp) mandag formiddag. Foto: Hallgeir Vågenes VG

SSB-direktøren på oppvaskmøte hos Siv Jensen

Degraderinger og omrokkeringer internt i Statistisk sentralbyrå gjør at SSB-sjef Christine Meyer i formiddag må møte opp for å forklare seg hos finansminister Siv Jensen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En omrokkering i Statistisk sentralbyrå (SSB) har skapt så store reaksjoner at finansminister Siv Jensen (Frp) mandag formiddag møter SSB-sjef Christine Meyer for å få en orientering.

Bakgrunnen for striden rundt byrået er et kutt i forskningstaben og omorganisering i andre deler av byrået.

– Jeg har registrert at det er bekymring fra flere hold for endringene som gjøres i SSBs forskningsavdeling, og vil derfor invitere SSBs administrerende direktør til å orientere om situasjonen, sier Siv Jensen til NTB.

MØTE: Siv Jensen møter mandag SSB-sjef Christine Meyer inne hos Finansdepartementet. Foto: TERJE BRINGEDAL,VG Foto: Terje Bringedal VG

– Som øverste leder for etaten er jeg opptatt av at SSB skal fortsette å levere sine viktige bidrag til departementet, til regjeringen, til Stortinget, til partene i arbeidslivet, og til samfunnet generelt, legger hun til.

NRK skriver at også Arbeiderpartiet er bekymret for at SSB nedprioriterer viktig samfunnsforskning.

Les også: SSB ville ikke lage krimstatistikk om innvandrere

Kjent forsker avskiltet

Mange av medieutspillene har knyttet seg til at samfunnsøkonomen Erling Holmøy er blant dem i byrået som blir avskiltet som forsker. Holmøy er kalt «mannen bak innvandringsregnskapene» og regnes som en av de mest profilerte forskerne i SSB.

Han har blant annet deltatt i arbeidet med Perspektivmeldingen for 2017 og utredningene til Brochmann II-utvalget, som utredet hvilke konsekvenser høy innvandring har for den norske velferdsmodellen.

SJEF: Christine Meyer i SSB. Foto: TERJE BRINGEDAL VG

Mandag kaster også Torbjørn Eika seg inn i debatten. Eika jobbet i SSB i 31 år, og er nå sjeføkonom i KS.

– Det er sjokkerende at de kaster Erling Holmøy ut av forskningsavdelingen. Jeg oppfatter ham som en av de beste og mest relevante økonomene i dag, sier Eika til Dagens Næringsliv.

På tampen av forrige uke stilte Liv Signe Navarsete (Sp) et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen. Navarsete spør statsråden om hun er komfortabel med at det blitt satt spørsmålstegn ved om medarbeidere blir straffet for å ikke dele ledelsen i SSBs synspunkter.

Les også: 700.000 innvandrere i Norge

Misfornøyd Holmøy

Holmøy har fått tilbud om å bli flyttet til byråets statistikkavdeling, noe han ikke er fornøyd med.

– Jeg opplever at jeg har mistet jobben min, sa Holmøy til Nettavisen forrige uke.

Han blir av enkelte sett på som en kontroversiell forsker. I september i år la han fram tall som viste at innvandring årlig fram til 2025 vil koste Norge 10.000 kroner ekstra i skatt per person.

– Det er på det rene at deler av ledelsen er skeptiske og kritiske til mine analyser. Det inkluderer SSB-sjef Christine Meyer, sa han.

Under et frokostseminar i mars i regi av DN uttalte hun at innvandringsregnskapene var «et sårt punkt». Dagsavisen spurte henne i 2015 om hva hun var villig til å gå i demonstrasjonstog for.

Dette svarte Meyer:

– Å sikre at vi fortsatt har innvandring til Norge. At vi virkelig trår til og avhjelper flyktningsituasjonen i Europa. Jeg synes det er grusomt med politikere som advarer kommuner mot å bosette mennesker i ekstrem nød. Det er ikke enten eller. Vi må både hjelpe dem der de er og slippe flere inn her. Sammenlignet med Tysklands 800.000 hittil i år, er de få som kommer til Norge helt overkommelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder