NVE: Skredfare i tre fylker

NVE advarer mot skredfare i Aust-Agder, Telemark og Vestfold.  En rekke fylkesveier på Sørlandet er fortsatt stengt på grunn av flom.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det har regnet voldsomt på Sørlandet de siste dagene.

– Etter helgens store nedbørsmengder er grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken veldig høy. Bratte skråninger samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sitt flom- og jordskredvarsel.

Varselet har foreløpig kategorien gult, som er det laveste varslingsnivået.

Selv om det er meldt mindre regn i dag, er mange veier langs kysten mellom Tvedestrand og Mandal stengt på grunn av flom. Andre steder er det redusert fremkommelighet fordi det foregår opprydning av veier etter flommen. E18 har vært stengt flere steder, men er nå åpen.

Her kan du lese trafikkinformasjon fra Statens vegvesen.

HER ER DET STENGT: Rødt kryss betyr stengt vei. De fleste steder er det flomvann som har ført til stengingen. Noen av varseltrekantene varsler opprydningsarbeid og redusert fremkommelighet. Foto: KART: Statens vegvesen

– Ei bygd med rundt 20 hus er isolert i Froland fordi ei bro kan rase sammen. I løpet av dagen vil noen se på hva som må gjøres der, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Foto:

Det er bare tre uker siden Sørlandet sist var rammet av storflom. En av de verste flommene i nyere tid førte til skader for minst en halv milliard kroner, meldte Finans Norge i forrige uke. Da var det registrert 3300 skader.

Kort avbrekk

Værvarselet for Kristiansand-området de neste timene gir håp om en ganske tørr mandag, med bare litt regn fram til 18-tiden. Men da åpnes slusene igjen. Fra i kveld og et par dager fremover er det ventet mye nedbør i området.

I helgen er det Bøylefoss Kraftverk i Froland som har fått mest nedbør med 127,5 millimeter til sammen lørdag og søndag, melder Meteorologene på Twitter. 26,5 mm kom lørdag, mens resten plasket ned søndag.

Froland og den østlige delen av Sørlandet får ingen regnpause i dag heller. Det skal regne lett hele mandagen. Tirsdag og onsdag blir klissvåt, men ikke så ille som i Mandalsområdet, vest for Kristiansand. Der blir mandagen fin helt til regnet kommer tilbake i kveld. Tirsdag og onsdag skal det regne voldsomt. Yr varsler opp mot 29 mm nedbør tirsdag formiddag og mye regn begge dagene.

– Det er mye vann i vassdrag og småvann. Det skal ikke mye regn til før vannstanden stiger igjen, sier operasjonsleder Per Kristian Clausen.

VÅTT: Tvedestrand, søndag. Nå er det ventet mer regn. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix

Politiet oppfordrer bilister til å vise fornuft og respektere sperringer som er satt opp på grunn av flommen. I helgen har enkelte bilister kjørt ned sperringer og gjennom flomvannet for å komme seg fram.

I helgen ble den lille trehusbyen Tvedestrand hardt rammet. Søndag gikk innsjøen Tjenna i byens sentrum langt over sine bredder og førte til at vannet sto opp etter husveggene.

Allerede tidlig søndag ettermiddag var det blitt så dramatisk at rådmann Jarle Bjørn Hanken ba folk holde seg unna sentrum.

Disse veiene er stengt: Fylkesvei 202 Tuftenes, Fylkesvei 31 Torpegrenda og Nygranda, Fylkesvei 7 Hødnebøkilen, Fylkesvei 101 Tveite, Fylkesvei 291 Vassvatn bro, Fylkesvei 156 Stien bro, Fylkesvei 411 Tvedestrand sentrum, Fylkesvei 405 Homme bro, Fylkesvei 123 Arendal. På de fleste tilfellene skal det være mulighet for lokale omkjøringsveier.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder