Nini Stoltenberg er død

Nini Stoltenberg, søsteren til tidligere statsminister Jens Stoltenberg, er død, 51 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nini vokste opp som minstejenta i familien Stoltenberg. Datter av Karin og Thorvald Stoltenberg, og lillesøsteren til Jens og Camilla.

Hennes liv i offentligheten ble en sterk motsetning til søsknenes. For mens Jens Stoltenberg ble valgt til å lede landet, sto Nini Stoltenberg i 2001 frem som heroinist.

Siden har hun vært et ansikt og en tydelig stemme for narkomane i Norge.

– Hun var varm og raus. Jeg er pappaen hennes og kan ikke si noe annet et bare godt om henne, sier Thorvald Stoltenberg til VG.

GIKK BORT: Nini Stoltenberg ble 51 år gammel. Foto: Scanpix Foto: ,

– For meg vil Nini alltid stå som den skinnende, åpne og glade personen hun i bunn og grunn var. Det skinte av henne! Det er ikke alle mennesker det skinner av, men det skinte av Nini, sier Thorvald Stoltenberg.

14. juni i år snakket Jens Stoltenberg i VG om sitt nære forhold til søsteren:

- Jeg er veldig glad i henne, vi delte rom som barn. Nini har lært meg mye om det norske samfunnet sett nedenfra. Det har vært mye smerte i hennes problemer med narkotika, men det har ikke kommet i veien for et nært og godt forhold.

Røyket hasj

Nini Stoltenberg har det siste tiåret gitt flere intervjuer der hun har snakket om sin barndom og sitt møte med narkotika.

- Da jeg røyka min første pipe hasj var jeg bare 12-13 år. Første gang jeg sniffa heroin var noen år etterpå. Men så holdt jeg meg unna det i mange, mange, mange år, har hun tidligere uttalt til VG.

Nini var 12 år da hun deltok i Hammersborg-okkupasjonen. Noen år etter, da faren Thorvald Stoltenberg var forsvarsminister - og familien under politibevoktning på grunn av trusler, var hun en av de fem ungdommene bak okkupasjonen i Skippergata - forløperen til Blitz.

Send din siste hilsen til Nini Stoltenberg.

- Det ble min måte å være aktiv politisk på. Jeg har nok tatt som oppgave å veie opp for resten av familien. Jeg tror jeg ville motbevise oppfatningen av hvor vellykket jeg var.

Jobbet med TV

- Jeg er stolt av Blitz, sa hun til VG i 1992, under 10-årsmarkeringen for Blitz - som startet med nettopp okkupasjonen av Skippergata.

- Men blitzer er jeg ikke, hevdet hun hardnakket i det samme intervjuet.

Nini var på denne tiden programvertinne i TV3s «På tide med Ole Paus». Hun studerte jus, men holdt seg senere til TV.

Nini Stoltenberg jobbet som innspillingsleder i Dagsrevyen og som programleder. Hun var 27 år og ansatt i NRK da hun ble narkoman. Hun har fortalt at heroinen ble brukt i helgene, samtidig som hun var i full jobb i ukene.

- Du blir ikke avhengig første eller andre eller tredje gangen du prøver heroin. Men det er helt vanvittig godt. Det erstatter mat, kjærlighet og tristhet - dessverre glede også. Du trenger ikke noe annet. Og på grunn av det prøver du det flere ganger. Og til slutt våkner du en morgen og må ha det - ikke for å få den gode opplevelsen, men for å klare å stå opp. Da er lykkefølelsen over. Og da er det narkomani har utviklet seg fra rusbruk til livsstilssykdom, har hun tidligere fortalt til VG.

Var åpen

Nini Stoltenberg brukte senere sin tid for å arbeide for en mer human narkotikapolitikk i Norge. Hun satt i Bondevik-regjeringens ekspertutvalg for narkotikapolitikk, og i 2003 tok hun til talerstolen på Lillehammer, og kritiserte regjeringer de siste 30 årene for feig narkotikapolitikk - inkludert regjeringen Stoltenberg.

- Vi må innse at kampen for et rusfritt samfunn er tapt, sa hun - og tok til orde for å avkrimninalisere hasj.

Tidligere kommentator i VG, Elisabeth Skarsbø Moen, skrev i 2010 om Nini Stoltenberg:

«Ninis åpenhet om hva det innebærer å være narkoman har flyttet debatten fra moralisme til realiteter. Hun har fortalt om hvordan det er å bli nektet hjelp i helsevesenet og fratatt all verdighet som menneske. Men hun har også normalisert det å leve med narkotika og klare seg i hverdagen. Det å kontrollere rusen og å ta seg et skudd i helgen som andre tar et glass vin.»

Faren hennes, Thorvald Stoltenberg, kalte henne sin viktigste rådgiver mot det han mente var en feilslått narkotikapolitikk i 2011.

- Jeg har snakket mye med min datter. Hun har vært min nærmeste rådgiver i dette. Det nyttigste er å ha vært gjennom prosessen da hun ble frisk, sa Thorvald Stoltenberg til VG.

Oppgjør

I 2008 - mens hennes egen bror var statsminister - tok Nini Stoltenberg og hennes samboer Karljohn Sivertzen et kraftig oppgjør med norsk ruspolitikk.

STEMMER: Nini Stoltenberg og mannen Karljohn Sivertzen ble flere ganger intervjuet om norsk narkotikapolitikk. Sivertzen gikk bort i fjor. Foto: Markus Aarstad Foto: ,

- Vi vil ikke bo i en by der det ser ut som en luke har åpnet seg i bakken og slukt alle som ikke var pent nok kledd, sa Nini Stoltenberg og samboeren Karljohn Sivertzen til VG.

I intervjuet snakket de to om sin bekymring for hvordan noen av samfunnets svakeste behandles i Norge, og sa at de merket liten bedring under regjeringen som da ble ledet av Ninis bror, statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi skulle virkelig ønske vi hadde sett tydeligere tegn. Men i praksis ser det ikke ut til at man kan merke noen særlig bedring for dem det gjelder, sa Stoltenberg.

Karljohn Sivertzen gikk bort i 2013. Han ble 61 år gammel. Året før gikk Ninis mor, Karin Stoltenberg bort, noe hun tok svært tungt.

- Jeg ble rammet av en voldsom naturkatastrofe da pappa ringte. Verden ser helt annerledes ut for meg nå, sa Nini Stoltenberg etter å ha mistet moren.

Bra liv

I fjor deltok Nini Stoltenberg i en rusdebatt i «Trygdekontoret» med Thomas Seltzer på NRK. Der fortalte hun åpenhjertig om savnet etter rusen - samtidig som hun advarte andre sterkt mot å gå i samme spor som henne selv.

– Jeg syns jeg har fått et bra liv. Jeg har hatt mine sprekker, og jeg savner lykkefølelsen. Det var sinnssykt godt, dessverre, så ikke prøv det, formante hun.

– Jeg kjenner fortsatt på savnet, men jeg har innsett at det får jeg ikke oppleve igjen, sa hun.

Den 14. juni i år fortalte Jens Stoltenberg at han og søsteren Camilla, og deres barn, jevnlig møttes hjemme hos Thorvald for å lage middag til ham. Ninni var jevnlig gjest under disse sammenkomstene

Hvil i fred, Nini.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder