TRUET: Hasjsmugleren Gjermund Cappelen (50) har mottatt to trusselbrev etter at han ble pågrepet 19. desember 2013. Under sin forklaring i Oslo tingrett har han derfor ved flere anledninger nektet å forklare seg om personer som knyttes til kriminelle miljøer. Foto: Kyrre Lien VG

Gjermund Cappelens sønn (29) banket opp

Hasjsmugleren Gjermund Cappelen (50) nekter å angi konkrete personer fra kriminelle miljøer fordi han frykter for sin egen og familiens sikkerhet. I fjor fikk sønnen (29) juling.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

— Vi mener den hendelsen var en markering for hva som kan skje og for å ramme Cappelen, sier hasjsmuglerens forsvarer, Benedict de Vibe, til VG.

20. februar i fjor: Hasjsmuglerens sønn (29) og en kamerat gikk gjennom Regjeringskvartalet og mot Torggata i Oslo sentrum da 29-åringen ble angrepet av to menn som slo etter ham med en batong.

Sønnen skal ha klart å beskytte seg så godt han kunne mot slagene.

BEKREFTER: Hasjsmuglerens forsvarer, Benedict de Vibe. Foto: Tore Kristiansen

Ifølge VGs opplysninger, var det kun hasjsmuglerens sønn som ble angrepet. Ikke kameraten.

– Du kan bare våge å anmelde

De to ukjente mennene skal ha hatt utenlandsk utseende og snakket gebrokkent. Beskjeden de hadde med seg var også tydelig: Du kan bare våge å anmelde forholdet, får VG opplyst.

Begge skal deretter ha løpt fra stedet.

Cappelens 29 år gamle sønn ble i midten av juni i fjor dømt til halvannet års fengsel for heleri av 4,5 millioner kroner.

Påtalemyndigheten mener pengene stammet fra farens hasjbutikk og at sønnen hadde en rolle med å betale leverandører i utlandet.

Hasjsmugleren Gjermund Cappelen står selv tiltalt for grov korrupsjon og for å ha smuglet 16,2 tonn hasj til Norge.

– En svært ubehagelig opplevelse

Saken er anmeldt, men ble henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann.

FORSVARER SØNNEN: Advokat Marijana Lozic. Foto: Krister Sørbø

– Voldsepisoden var en svært ubehagelig opplevelse for ham, sier Lozic til VG.

I straffesaken mot Gjermund Cappelen i tingretten har hasjsmugleren ved flere anledninger vært taus på spørsmål om konkrete personer som påtalemyndigheten knytter til virksomheten hans.

Les også: To menn. To historier.

Cappelen har beklaget seg og samtidig bedt om forståelse for at hans taushet er begrunnet i sin egen og familiens sikkerhet.

– Det er en tragedie. Jeg orker ikke snakke om familien her, forklarte Cappelen i retten.

Derfor ble sønnen dømt

I begynnelsen av desember 2013 planla Cappelen og sønnen en tur til Danmark. Den 29 år gamle sønnen leide en bil og dro hjem til faren i Bærum og parkerte den utenfor huset hans – før han selv dro tilbake til Oslo.

Mens sønnen var borte, la Cappelen minst én million kroner i hulrom i leiebilen, ifølge politiet.

Sønnen hevder han ikke visste at faren planla en pengetransport, men kjørte som avtalt fra Norge til Radisson SAS-hotellet i sentrum av København.

I Oslo tingrett svarte Cappelen motvillig på spørsmål om han fikk sønnen til å kjøre millioner av hasjpenger til København for ham, slik at det kun var sønnen som løp all risiko.

Sønnen har erkjent å ha fått 100.000 kroner for oppdraget.

Les alt om Jensen-saken: Her.

Cappelen: Utnyttet sønnen min

– Du utnytter din egen sønn til å transportere penger? spurte statsadvokat Lars Erik Alfheim.

– Ja, svarte Cappelen.

– Fikk du han til å leie bil?

– Ja.

– Uten at det kunne spores tilbake til deg?

– Ja.

– Fikk du han til å ta full og hel risiko for transporten?

– Ja, det er helt opplagt at han var utsatt for fare.

– Kjører han bilen til København?

– Ja.

– Hva gjør du?

– Jeg tar fly.

Statsadvokaten konkluderte med at Cappelen var en kynisk mann når han var villig til å «ofre» sin egen sønn for hasjbutikken sin.

– Det er helt forferdelig. Det er bare å beklage, uttalte hasjsmugleren.

Sønnen: Ukjent om narkotikavirksomheten

Vel to uke etter den forrige pengetransporten i desember 2013, pakket Cappelen nok en leiebil med hasjpenger som sønnen skulle kjøre til Amsterdam i Nederland.

Hasjsmugleren har forklart at han vakuumpakket totalt 3,4 millioner kroner og la dem i bilens hulrom – men at han aldri informerte sønnen om hensikten med turen.

– Jeg visste ikke eksakt hvor mye penger som befant seg i bilen, men jeg skjønte at det var snakk om et par-tre millioner. Jeg visste ikke noe om pappas narkotikavirksomhet, forklarte sønnen i retten i sin egen straffesak i fjor sommer.

– Jeg visste heller ikke at pengene i bilen stammet fra en slik virksomhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder