SER NYE METODER: Arne Sannes Bjørnstad er leder for Utenriksdepartementets sentrale kontrollenhet.Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Avdekker kreativ svindel med norske bistandsmidler: - Diktet opp landsbyer i Afrika

Nye og stadig mer kreative metoder blir tatt i bruk for å underslå norske bistandsmidler.

  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

De siste månedene har Utenriksdepartementets sentrale kontrollenhet ferdigbehandlet to saker der det er brukt en fremgangsmåte norske myndigheter aldri har sett tidligere.

– Jeg tror dette er et uttrykk for at flere vet hva vi kontrollerer, og derfor strekker seg lenger for å lykkes med å underslå midler. Slik sett er det en videreføring av tradisjonelle metoder, sier kontrolldirektør Arne Sannes Bjørnstad i UD, til VG.

1. desember 2007 opprettet Utenriksdepartementet sin egen antikorrupsjonsavdeling, Sentral kontrollenhet (SK). Avdelingen behandler saker som angår mistanke om økonomiske misligheter, og får rundt hundre saker på bordet hvert år.

I gjennomsnitt blir rundt ti millioner kroner hvert år tilbakebetalt til norske myndigheter etter at det er funnet dokumentasjon på økonomiske misligheter.

- Tilbakebetalt beløp per 30. juni i år er 75,2 millioner kroner siden 2007, opplyser Sannes Bjørnstad.

I 2014 fikk organisasjonen Action Against Hunger (ACF) 105.500 kroner fra den norske ambassaden i Ugandas hovedstad Kampala til et prosjekt for å bekjempe vold mot kvinner og bidra til å gi kvinner økt økonomisk selvstendighet.

STORT BEHOV: Norge brukte i fjor 32 milliarder kroner på ulike bistandsprosjekter over hele verden. Bildet er tatt etter flomkatastrofen i Pakistan i 2010. Foto:Helge Mikalsen,VG

Diktet opp landsbyer

Da det ble oppdaget at penger ikke var brukt som forutsatt, ble rapportene fra prosjektet gjennomgått. I rapportene var det oppgitt at midler var brukt i flere landsbyer som det viste seg ikke eksisterer.

– Ansatte i organisasjonen hadde rett og slett diktet opp navn på landsbyer. Det må vi si er veldig kreativt, sier kontrolldirektøren.

Han sier at elleve lokalt ansatte ble politianmeldt og oppsagt i kjølvannet av saken. Totalt er 14.320 kroner nå tilbakebetalt til Utenriksdepartementet.

– I tidligere saker har vi funnet navn på fiktive personer og falske adresser. Men hele landsbyer, det er nytt for Sentral kontrollenhet, sier han.

Det var organisasjonen selv som varslet Utenriksdepartementet gjennom ambassaden i Kampala.

- De var selv blitt varslet om bedrageriet gjennom sin egen varslingskanal.

Fant falske dokumenter

I fjor ble det oppdaget et underslag i organisasjonen Safe Abortion Action Fund (SAAF) i Uganda. Under en revisjon fant granskerne både falske kvitteringer og falske revisjonsrapporter.

OPPDAGET UNDERSLAG: Eva Bratholm er kommunikasjonsdirektør og fungerende direktør i Norad.Foto: NORAD Foto: ,

– Vi har tidligere sett at det er manipulert med revisjonsrapporter, men dette er første gang det er funnet falske revisjonsrapporter, sier Sannes Bjørnstad.

Norad var en av flere bidragsytere til prosjektet, og bidro med 16.933 amerikanske dollar. Hele beløpet, omgjort til 141.052 norske kroner, er tilbakebetalt til Norad.

Trygge aborter

Kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm i Norad sier at dette er et prosjekt som skal redusere mødredødeligheten ved å bidra til trygge aborter.

- En lokal implementerende organisasjion på Buvuma-øyene i Victoria-sjøen begikk underslag og sendte inn falske og ufullstendige revisjonsrapporter.

Bratholm sier at underslaget ble avdekket gjennom varslingskanalen til International Planned Parenthood, som er vertsorganisasjon for innsatsen for trygge aborter.

Ifølge Bratholm har ikke Norad inntrykk av at det brukes stadig mer kreative metoder i saker der bistandsmidler blir underslått.

- Nei, ikke mer enn på andre områder. Det er endring og utvikling i kriminalitet ellers i samfunnet og det er tilfelle også på dette feltet.

BAKGRUNN: Nødhjelp brukt på børs

I andre kvartal i år mottok Sentral kontrollenhet i UD 34 nye varsler om økonomiske misligheter. I samme periode ble det dokumentert misligheter i 13 varslingssaker, og totalt ble det i disse sakene tilbakebetalt 848.016 kroner.

Flere gjengangere

Bjørnstad sier de ser flere gjengangere i sakene som avdekkes.

- Falske kvitteringer og falske fakturaer går igjen. Det samme er selskaper som ikke finnes. I mange saker er det aktiviteter som ikke er gjennomført, og lønnsutbetalinger knyttet til falske dokumenter. Det aller meste har vi sett før.

Ifølge kontrolldirektøren er det et generelt trekk at mange av sakene er knyttet til mindre organisasjoner som er organisatorisk svake.

- I en del tilfeller klarer de ikke å holde orden på pengebruk, eller regnskap. Noen ganger ser vi kaotisk regnskapsføring, sier han.

Flere artikler

  1. UD avdekket bedrageri i Uganda: Ambassade-ansatte fikk sparken etter å ha løyet om HIV-syke barn

  2. Ble frastjålet bistandspenger i Syria

  3. Norsk ambassade lurt av diesel-juksere

  4. Brende: Beordrer granskning av giganttildeling etter avsløring

  5. UD: Ni ambassade-ansatte tatt for misligheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder