HVOR ER REDNINGSVESTEN? Politibetjent Arne Stavnes hadde helt glemt sin egen sikkerhet da han skulle vise frem de nye politibåtene til Nordre Buskerud Politidistrikt på Utøya sammen med kollega (og redningsvest-bærer) Ellen Holtebu. Foto: Lech Klaudia VG

Politimann glemte redningsvest – bøtela seg selv

Historien om politimannen som ga seg selv bot etter å ha glemt redningsvest på båttur med VG, får stor oppmerksomhet internasjonalt.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dagen før femårsmarkeringen av 22. juli-angrepet skrev VG en artikkel om politibetjentene Arne Stavnes og Ellen Holtebu som patruljerer vannet rundt Utøya.

Patruljeringen er et ledd i politiets arbeid for å øke sikkerheten rundt øya etter den grusomme masseskytingen der 69 personer mistet livet for fem år siden.

Imidlertid kan det virke som om én av betjentene var så opptatt å tenke på andres sikkerhet at han glemte sin egen. For mens kollega Ellen Holtebu har på seg redningsvest, er Arne Stavnes redningsvest-fri på VG-bildet.

Så du denne? Tollvesenet glemte amfetamin i bilen til Lars

Ble fersket av VG-leser

Artikkelen hadde ikke vært publisert lenge før en oppmerksom leser oppdaget sikkerhetsglippen:

– Redningsvestpåbudet gjelder ikke for politiet? Trodde de skulle gå foran som et godt eksempel. Dette sender bare feil signaler, skriver en leser i kommentarfeltet under artikkelen.

Irettesettelsen gjorde politibetjenten så forlegen at han valgte å gi seg selv en bot på 500 kroner for å gjøre opp for seg. Boten publiserte Stavnes på sin Facebook-side, sammen med VG-artikkelen og følgende beklagelse:

BØTELA SEG SELV: Arne Stavnes beklaget sikkerhets-glippen med et forelegg på 500 kroner – signert Stavnes selv. Foto: Skjermbilde

Går viralt

Det gikk ikke lang tid før historien om den selvpålagte boten ble plukket opp av media internasjonalt.

Nå går saken viralt. Historien om politimannen finnes nå på svensk, engelsk, portugisisk, spansk, fransk, italiensk, polsk – og tyrkisk.

– Ingen er hevet over loven i Norge, virker det som, etter at en politimann påla seg selv bot for å ha glemt å ta på redningsvest, skriver det internasjonale nyhetsbyrået AFP, som, i likhet med andre medier, mener historien illustrerer hvor nesten komisk lovlydig det norske samfunnet er.

Les også: Arne (90) går heller i fengsel enn i flytevest

– Den ærlige politimannen kom kritikerne i forkjøpet og ga seg selv en bot, skriver AFP.

VG har vært i kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt for å få en kommentar av politibetjent Arne Stavnes, men politidistriktet opplyser til VG at de ikke ønsker mer oppmerksomhet rundt saken.

Les også: Mæland vil vurdere redningsvestpåbudet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder