VARSLET POLITIET: Sikkerhetssjefen på Atlantis hotell i Dubai (i forgrunnen på bildet) tilkalte politiet da han så skadene på kroppen til den norske kvinnen.

VARSLET POLITIET: Sikkerhetssjefen på Atlantis hotell i Dubai (i forgrunnen på bildet) tilkalte politiet da han så skadene på kroppen til den norske kvinnen. Foto: Matthias Seifert REUTERS

Saba (37) anmeldte vold i Dubai – passet beslaglagt

Politiet i Dubai har beslaglagt passet til Oslo-frisøren Saba
Farrokhi (37) etter at hun publiserte et bilde av voldsskader på Facebook.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun var fortsatt i Dubai da VG snakket med henne søndag og vet ikke når hun kan reise fra emiratet.

– Jeg har ikke sett sønnen min på halvannet måned. Jeg kommer også til å miste kundene mine, sier Farrokhi fortvilet.

Hun har jobbet mange år som stylist under navnet Saba Farao og er selvstendig næringsdrivende frisør i Oslo.

I midten av mai ble hun lagt inn på sykehus i Dubai etter en voldsepisode. Sikkerhetssjefen på luksushotellet, hvor hun bodde sammen med vennen fra Norge, tilkalte politi og ambulanse da han så skadene på kroppen til Farrokhi.

På sykehuset fikk hun tilbud om å anmelde saken til politiet.

FRATATT PASSET: Frisøren Saba Farrokhi (37), også kjent som Saba Farao, får ikke forlate Dubai på grunn av en injurie-anmeldelse. Foto: Privat

Hun la også ut et bilde av skadene på sin lukkede Facebook-profil for å oppdatere vennene hjemme i Norge. Det medførte at mannen hun reiste sammen med anmeldte henne for injurier. Politiet tok passene til begge, noe som er vanlig praksis i Dubai når personer bosatt i andre land blir etterforsket.

Advokat: – Absurd

Vennen klarte raskt å få en Dubai-bosatt til å stille kausjon for ham. Han er derfor tilbake i Norge. Passet til Saba Farrokhi, som leverte den opprinnelige voldsanmeldelsen, er imidlertid fortsatt beslaglagt.

– Straffen for injurier i sosiale medier er bot eller fengselsstraff, sier Farrokhi oppgitt til VG.

Hun har fått overført penger til kausjon fra familie og venner i Norge, men fikk beskjed om å komme tilbake i neste uke da hun oppsøkte politiet med personen som skal kausjonere.

– Jeg angrer bitter på at jeg anmeldte saken her i Dubai, forteller Farrokhi.

Voldsepisoden er også meldt til norsk politi, men siden fornærmede befinner seg i Dubai er det ikke blitt gjennomført avhør.

– Det virker noe absurd at offeret blir satt i husarrest, fordi hun har navngitt sin overgriper og lagt ut bilde fra overfallet, mens han får kausjon og kan reise til Norge før rettssak. I Norge har vi avkriminalisert injurier og skryter av ytringsfriheten. Da bør også norske myndigheter prøve å hjelpe til i denne saken, sier advokat John Christian Elden, som har bistått Saba Farrokhi.

BISTÅR: Advokat John Christian Elden mener Utenriksdepartementet bør legge vekt på ytringsfriheten i samtalene med emiratiske myndigheter. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Farrokhi mener Utenriksdepartementet (UD) ikke har gjort nok for å hjelpe henne.

– Jeg har ikke fått støtte eller hjelp fra ambassaden. Etter de to første ukene gikk jeg tom for penger. Heldigvis har jeg venner og familie i Norge som har støttet meg økonomisk med penger til et billig hotell og mat, forteller Farrokhi.

Ifølge har ambassaden i Abu Dhabi og konsulatet i Dubai tatt opp saken med emiratiske myndigheter

– Vi har forståelse for at vedkommende oppfatter situasjonen som vanskelig og ønsker å returnere til Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde.

Svak rettsstilling for kvinner

Utenriksdepartementet kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Konsulatet og ambassaden i Abu Dhabi gir bistand i tråd med de rammene Stortinget har vedtatt for hvordan utenrikstjenesten skal bistå norske borgere i utlandet, opplyser Lunde.

UD understreker at norske borgere som oppholder seg i andre land må forholde seg til lovgivningen i landet de besøker.

– Det er emiratiske myndigheter som har ansvaret for å håndheve lovgivningen i FAE, påpeker Lunde.

Flere utenlandske kvinner har opplevd lignende situasjoner i Dubai. Selv om bygningene er moderne og luksuriøse, har emiratet et straffesystem med få rettigheter for kvinner.

I 2013 ble norske Marte Deborah Dalelv (24) dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskapet da hun anmeldte en kollega for voldtekt i Dubai. Mannen hun anmeldte fikk tre måneder mildere straff. Etter massivt diplomatisk press slapp Dalelv å sone fengselsstraffen. Hun ble benådet og fikk tilbake passet, slik at hun kunne reise hjem til Norge.

Danske myndigheter anbefaler sine borgere om å ta kontakt med ambassaden før de anmelder vold eller voldtekt i Dubai.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder