Vil ikke si om redusert trusselnivå påvirker politibevæpningen

STORE STEG: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er svært fornøyd med politi og PSTs innsats i kampen mot radikalisering i Norge. Foto: Robert S. Eik ,

PST: Svekket sannsynlighet for IS-relaterte angrep i Norge: Justisministeren: Regjeringen har tatt store steg i kampen mot ekstremisme

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme har effekt, men tar ikke «æren» for den nedjusterte terrortrusselen.

 • Emil Mogård
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag kom meldingen om at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde nedjustert trusselen for et terrorangrep fra IS-krefter i Norge.

Årsaken er at det er blitt færre norske fremmedkrigere siden forrige gang, heter det i trusselvurderingen som er utarbeidet av Felles kontraterrosenter (FKTS).

Det er nå drøyt ett år siden regjeringen la frem 30 konkrete tiltak som skulle demme opp for fremtidig radikalisering og voldelig ekstremisme i Norge.

Men justisminister Anders Anundsen (Frp) synes det er vanskelig å si at regjeringen har æren for torsdagens nedjusterte terrortrussel.

– Det kan ha sammenheng med en del politiske valg, og jeg er veldig optimistisk til at tiltakene fra handlingsplanen faktisk har effekt. Samtidig må vi erkjenne at bildet er mye mer komplekst enn som så, hvor blant annet internasjonale forhold og forhold internt i landet spiller inn, sier Anundsen til VG.

Se: Her er de norske IS-kvinnene

Styrket kamp mot radikalisering

– Hvordan har kampen mot radikalisering og ekstremisme i Norge endret seg siden dere kom i regjering?

– Den har endret seg på flere felt. Spesielt hva gjelder arbeidet mot radikalisering av ungdom. Vi har klare tiltak som er gjennomført og under gjennomføring, som vi mener vil ha effekt på sikt. Det er gjort mye bra arbeid både lokalt og sentralt. Det er ingen tvil om at handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme er et stort steg i kampen mot ekstremisme i Norge.

Anundsen berømmer også innsatsen mot radikalisering til politi og PST, men advarer de som tror at terrortrusselen er avblåst.

– Jeg er glad for at vi har fått en situasjon som er lysere enn vi har hatt ved tidligere anledninger, men vi må ikke tro at nedjustering av trusselnivå betyr at dette ikke kan endre seg i fremtiden.

VG-spesial: Ruth ble lurt inn i Syria

Vurderer politibevæpningen

I februar uttalte PST at det var sannsynlig med et terrorangrep i Norge allerede i 2015, og i kjølvannet av trusselbildet ble det iverksatt en midlertidig politibevæpning i fire uker.

Bevæpningen står fortsatt ved lag.

– Vi vil nå se på hva dette betyr for de tiltak vi har iverksatt, herunder den midlertidige bevæpningen, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) til NTB.

BØR VURDERE BEVÆPNING: Justispolitiker Hadia Tajik (Ap) er positiv til at Politidirektoratet signaliserer en revurdering av den midlertidige politibevæpningen. Foto: Frode Hansen , VG

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mener det er positivt at POD nå revurderer den midlertidige bevæpningen.

– Det er bra POD allerede signaliserer at de vil vurdere beredskapstiltakene på nytt, inkludert den midlertidige bevæpningen. Det er en helt nødvendig konsekvens av PSTs nye trusselvurdering. Nå som trusselnivået er noe redusert, er det naturlig at det også reflekteres i tiltakene, sier hun til VG.
Justisminister Anundsen er taus om den fremtidige bevæpningen, og henviser til POD.

– Det er Politidirektoratet som må foreta en faglig vurdering av behovet for risikoreduserende tiltak, herunder den midlertidige bevæpningen, opp mot den nye trusselvurderingen.

Ett år med IS: Slik ble de den mest fryktede terrorgruppen

Terrortrusselen fortsatt til stede

Tross positiv utvikling utelukker ikke PST at Norge fortsatt er et yndet terrormål, og at muligheten for angrep her hjemme fortsatt er reell.

Ifølge sikkerhetstjenesten er symbolske mål som politi og forsvarsfolk mest utsatt, mens angrep mot sivile enkeltpersoner ikke er et spesielt tenkelig scenario.

PST skriver videre at utviklingen fremover fortsatt er ustabil og usikker, og at trusler og oppfordringer fra IS fortsatt kan påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å utføre terrorangrep.

Les PSTs fullstendige trusselvurdering her (ekstern lenke).

Les også

 1. Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

  På videregående skole lærte Torleif Sanchez Hammer…
 2. Trøndersk IS-kriger (31) skrev hjem fra Syria: «Kosa mæ te tider sjø»

  LEVANGER/VERDAL/STEINKJER (VG) Tre etnisk norske venner fra samme småby i Nord-Trøndelag dro til Syria.
 3. Nordmann holdes som IS-gissel:
  Krevde titalls millioner kroner i løsepenger

  Terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har fremsatt krav om flere…
 4. Danske Daniel: Slik var livet som IS-gissel

  Han ble torturert og tvunget til å danse tango med «Jihad John». Frilansjournalist Daniel Rye Ottosen (26) tilbrakte 13…
 5. Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

  Ruth og hennes fem barn ble tatt inn i Syria og IS-hovedstaden mot sin vilje.

Mer om

 1. PST
 2. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. Politiet skal likevel være bevæpnet

 2. Politiet skal ikke lenger bære våpen

 3. Derfor endrer politiet bevæpningen

 4. Politiforbundet krever fast bevæpning

 5. Politiet endrer ikke beslutning om å legge vekke våpnene

Fra andre aviser

 1. PST mener ekstremistmiljøet i Norge er svekket - politiet vurderer nå den midlertidige bevæpningen

  Aftenposten
 2. Politiet vil ha slutt på bevæpningen

  Aftenposten
 3. Åtte nye uker med politibevæpning

  Fædrelandsvennen
 4. Politifolk vil ikke avvæpnes, mener de fortsatt er terrorutsatt

  Aftenposten
 5. Mot opphevelse av politibevæpningen

  Fædrelandsvennen
 6. Aftenposten mener: Ja til avvæpning av politiet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no