DREPT: For to uker siden ble Galina Sandeva drept på Bispekaia i Oslo. Hun var fra BUlgaria og jobbet som prostituert i Oslo. Foto: Helge Mikalsen ,

Galina-drapet: Politiet må lete blant titusener av mobiltelefoner

Dekningsdirektør i NetCom, Tommy S. Johansen, mener at flere titusener mobiltelefoner kan ha slått inn på de aktuelle basestasjonene da bulgarske Galina Sandeva (28) ble drept.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag 17. desember ble Galina Sandeva funnet drept i sin Ford Fiesta på Bispekaia i Oslo. Etter drøye to uker står politiet fortsatt uten gjennombrudd.

Politiet mener hun ble drept rundt klokken 21.30 kvelden i forveien. Da hadde det kommet et taust anrop på åtte sekunder fra hennes mobiltelefon til politiets nødnummer.

30 basestasjoner

En av flere viktige kartleggingsjobber politiet gjennomfører er analyse av mobiltrafikken i det aktuelle området. Men med tanke på å finne gjerningsmannen i dette materialet, så er utgangspunktet trolig det verst tenkelige.

– Dette er et av de områdene i landet hvor du i et øyeblikksbilde kan ha flest antall mennesket og tetthet av basestasjoner. Det gjør dette ekstremt vanskelig, sier Tommy S. Johansen, dekningsdirektør i NetCom, til VG.

En mobiltelefon på Bispekaia kan potensielt slå inn på de rundt 30 basestasjonene fra Vippetangen, odden i vest, og Sørengkaia i øst – samt Ekebergåsen lenger bak sørøst.

Skaper sorg, sinne og frykt: Ingen tatt etter drapet på Galina

– Titusener

Johansen tar forbehold med at noen av basestasjonene er innendørs, blant annet i Barcode-bygningene, men:

– Alle basestasjonene langs denne buen kan være aktuelle om man har oppholdt seg på Bispekaia. Det er et enormt dataunderlag som må gjennomgås for å finne alle som har vært innenfor dette dekningsområdet i det aktuelle tidsrommet. Det dreier seg garantert om mange titusener, og det kan kun gjelde for ett enkelt øyeblikksbilde, sier Johansen.

Etter det antatte drapstidspunktet slo Galinas telefon inn klokken 22.32 på en basestasjon på St. Hanshaugen/Ila-området, rundt fire kilometer unna Bispekaia. På vei hit har politiet flere registreringer på basestasjoner.

LEDER: Stein Olav Bredli leder voldsavsnittet. Foto: Klaudia Lech , VG

Det er nærliggende å anta at en eventuell gjerningsmann tok med seg mobiltelefonen fra åstedet og mot St. Hanshaugen/Ila.

Et avgjørende spørsmål er derfor om han, eller henne, samtidig bar med seg sin egen mobil og om politiet på den måten kan analysere seg frem til to telefoner som følger samme rute til samme tidspunkt.

– Hva vi har av informasjon knyttet til basestasjoner og andre undersøkelser, ønsker vi foreløpig ikke å kommentere, sier Stein Olav Bredli, leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Ber publikum melde seg

Politiet har nå fått rundt 120-130 tips og gjennomført rundt 70 avhør i saken.

– Vi ber fortsatt spesielt personer som har kjørt bil i området rundt Bispekaia og Operaen mellom klokken 21.00 og 22.00 onsdag 16. desember om å melde seg, sier Bredli.

Han vil heller ikke kommentere rundt det komplekse bildet av mobiltrafikken i akkurat dette området.

– Vi har mye materiale. Ikke bare teledata, men video og mye annen informasjon. Det ligger i sakens natur at det tar tid å komme igjennom det. Det er nettopp derfor publikum kan være til hjelp, sier Bredli.

Sexkunder: Politiet ba om tips

– Massive datasøk

Norsk politi benytter programvaren Analyst’s Notebook i arbeidet med operativ kriminalanalyse.

Den innhentede informasjonen blir strukturert, analysert og visualisert for å identifisere forbindelser, trekke ut vesentlige hendelser og finne eventuelle mønstre.

– I denne typen etterforskning er det matematisk og statistisk tankegang som kan gi løsningen. Det handler om å sortere og analysere store mengder data som settes i sammenheng med drapet. Gjennom massive datasøk kan man finne frem til mennesker, og se sammenhenger, man ellers ikke ville ha oppdaget, sier Jørn Lier Horst, som arbeidet som etterforskningsleder ved Vestfold politidistrikt frem til 2013.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder