PÅ HUK: Skuespiller og mammablogger Sølje Bergman skulle gjerne latt barna Lily-Maxine (6), Rosalind (4) og Indie-Lucia (2) slippe klær på stranden. Foto:Krister Sørbø,VG

Tør ikke lenger la barna løpe nakne på badestranden

Professor: - Kunstig å kle på de minste på stranden

- Jeg skulle gjerne latt barna bade nakne, sier skuespiller og mammablogger Sølje Bergman.

Publisert:

Feriebilder og barndomsminner fra 1970-80 og 90-tallet forteller at det var vanlig at de minste løp og lekte nakne på stranden. Nå bruker flere badebleie, shorts, badedrakt, bikini, eller UV-beskyttende drakt på de minste.

- Vi lar ikke lenger barn være barn. De er født til å forholde seg naturlig til livet, og å kunne føle seg helt fri. De har mulighet til det i noen få år før de blir sjenerte. Dagens samfunn frarøver barn den friheten de skal ha, sier Sølje Bergman (39).

Skal barn være nakne på stranden eller ikke? Hvor går i så fall aldersgrensen?

Diskutér i kommentarfeltet under artikkelen!

Bergman, som har barna Lily-Maxine (6), Rosalind (4) og Indie-Lucia (2) med skuespiller Stig Henrik Hoff, legger ikke skjul på at årsaken er «alle menn i buskene».

- Vi vet at små barn over hele verden blir misbrukt av pedofile nettverk, og vi tar ikke sjansen på at egne barn blir fotografert naken før bildene spres over Internett. For å beskytte barna våre velger vi at det er tryggest å ta på badetøy.

Familien Bergman Hoff opplevde det selv på nært hold i Hellas i fjor, da datteren sto naken i vannkanten med en bøtte. Da fikk de et hint fra andre badegjester om at det tilsynelatende var organiserte fotografer med telelinser i båt et stykke utenfor stranden.

- Nordmenn har fått et mer komplisert forhold til nakenhet de siste 20 årene, og enda sterkere i det siste. Vi har en tendens til å beskytte barna våre en del, og det innskrenker en del friheter. Vi blir stadig mer usikre på om verden vi lever i er så trygg som vi ønsker, sier psykologspesialist Kristina S. Moberg.

SER TRENDEN: Psykologispesialist Kristina S. Moberg. Foto: RENATE TORSETH Foto: ,

Generasjonsskifte

Sølje Bergman tok opp temaet barn og bikinibloggen sin i fjor, og drøftet nylig temaet barnemote i bladet Foreldre og Barn. Hun, som aller helst vil la barna bade nakne, opplever at de fleste mener det er riktig å la barna bade med klær.

- Det er nesten ingen som lar barna sine være nakne på stranden lenger. Det er ingen tvil om at det har skjedd en endring. Min generasjon løp nakne på stranden, mine barns generasjon bader med badetøy, oppsummerer hun.

Les også: Bevisstgjør barnet

– Jeg synes det blir helt kunstig å kle på de minste på stranden, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund.

– Å ta på en to-åring badebukse er jo helt unaturlig! Det er både naturlig og bra for barna å gå nakne rundt på stranden, sier professoren, og understreker at en god solkrem bør være nok for de minste.

REAGERER: Oppvekstekspert Stein Erik Ulvund. Foto: Frode Hansen, VG Foto: ,

Han støtter dermed Sølje Bergmans budskap:

- Det er uendelig trist at verden er blitt sånn at barn ikke kan løpe nakne og bekymringsløse rundt. Hver sommer når vi kommer til småbruket vårt på Finnskogen, som er vår frisone, er det det det første barna gjør.

Pedagogikkprofessor Ulvund mener det ikke bør være sjenanse for andre at barn er nakne:

– Eneste grunn til å kle på dem er om man frykter at de skal bæsje i sanden eller i vannet.

Les også: Tåpelig å selge babybikini

Psykologspesialist Kristina S. Moberg minnes en barndom med bilder fra Astrid Lindgrens idylliske beskrivelser av blant andre Marikken, der nakenhet er helt naturlig.

- Det er synd hvis det er blitt sånn at toåringer ikke kan gå nakne på stranden, men i andre land er det helt vanlig å dekke til også de minste. Det er viktig å lære kodene i et samfunn, uten å introdusere skamfølelse eller innskrenke friheten.

Ikke skremme

Hun understreker at det er viktig å kle på barn med sunn holdning, og ikke skremme de med at «de andre må ikke se deg naken».

- Våre holdninger til vår egen kropp påvirker barna. Hvis vi overfører at de skal skamme seg når de er nakne, for eksempel ved å si at de må skynde seg å kle på seg, kan det påvirke deres forhold til seksualitet når de blir eldre, underbygger Moberg.

Har du innspill til hva VGs oppvekst-journalister bør skrive om?Ta kontakt her!

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder