Vil bruke fire millioner kroner på skolekantine-praksis

NY MELDING: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er kjent for sine asylinnstramminger. Nå er det integrering som står på agendaen. Foto: Fredrik Solstad VG

Regjeringen vil at flyktninger skal lage lunsj til skolebarna

Mat til elevene, arbeidspraksis og språk til flyktningene. Dét er å slå to fluer i en smekk, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • David Bach

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi kan stimulere flere skoler til å tilby skolemat, både i skoletiden og skolefritidsordningen. Samtidig kan vi bruke flere av de som har kommet til landet og som trenger arbeidspraksis til å lage denne maten. Det er å slå to fluer i en smekk, sier Frp-statsråden til VG.

Lei av matpakken

Forslaget, som er hentet ut av den kommende integreringsmeldingen, slår enda flere fluer i samme smekk, skal vi tro Listhaug.

Så du? Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

Foreldrene er også vinnere, mener hun. Hun er selv småbarnsmor, og skulle gjerne ha sluppet å smøre matpakker hver morgen.

Dessuten tror hun datteren på syv og et halvt år ville hatt glede av ordningen.

– Jeg skulle ønske at skolen min datter går på hadde en slikt tilbud. De blir jo lei av disse matpakkene. Det kan være at jeg er lite oppfinnsom med å lage de, men jeg tror det er noe alle foreldre opplever. Å spise det samme, sammen, kan også gjøre at barna spiser mer, sier Listhaug.

Les også: Mener Listhaug bør går av

Setter av fire millioner kroner

Forslaget om en egen tilskuddsordning til arbeidspraksis i skolekantiner gjelder flyktninger som har fått opphold og er en del av det toårige introduksjonsprogrammet.

Lønnen får de indirekte gjennom programmet, som gir dem drøye 180.000 kroner i året. I 2014 var kun 15 prosent av deltakerne i introduksjonsprogrammet i arbeidspraksis.

MER AV DETTE: André N. Skjelstad fra Venstre ønsker all aktivitet for asylsøkere velkommen, men vil ha mer. Foto: Tore Meek NTB scanpix

Innvandringspolitisk talsperson André Skjelstad i Venstre sier til VG at han ser på positivt på forslaget.

– Det vi har vært tydelige på i Venstre, er at det er viktig med aktivitet. I utgangspunktet er ikke dette forslaget alene nok, men det er en aktivitetsbit på linje med det vi har pekt på. Det høres umiddelbart fornuftig ut, om det kommer sammen med andre aktiviteter, sier Skjelstad, som understreker at han ikke har fått sett på detaljene i forslaget.

Tar pengene fra skolefrukt

I revidert nasjonalbudsjett, som legges frem på onsdag, tas det fire millioner kroner fra skolefruktordningen til skolekantine-forslaget, penger som ifølge Listhaug er til overs. Disse fire millioner kronene skal gå til matvarer og opplæring, og kommuner og privatskoler kan søke om tilskudd.

Listhaug har allerede foreslått at innvandrere skal få arbeidspraksis på blant annet sykehjem.

Les også: Norge best i Skandinavia på integrering

Nye matkulturer

Det finnes allerede enkelte skoler som har en slik ordning. Nå ønsker regjeringen at tilbudet skal bli større.

Om det er snakk om gratis, varm lunsj til alle elever, som er en stadig tilbakevendende debatt i norsk politikk, eller om det er snakk om en abonnementsordning, blir opp til skolene.

– Man kan legge til rette for varm mat hvis man ønsker det, og kanskje også en del mer spennende mat enn det mange av oss spiser i det daglige gjennom at du får inn personer med andre matkulturer, sier Listhaug.

Listhaug og Jensen: Avviser lederdebatt

NOAS: Kan gi muligheter

Også leder Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier hun ønsker regjeringens forslag velkommen.

– Jeg tenker at alle former for jobb, om det er å lage skolemat eller å være i praksis i helse- og omsorgssektoren eller med rengjøring, alt er bedre enn å sitte fast på et mottak i ett eller to år før noe skjer.

Leste du? Slik er ventehverdagen for Syria-familien

– All aktivitet og yrkestrening gir muligheter, både til å lære norsk og å få et nettverk. Og det er spesielt viktig at asylsøkere som har med seg barn integreres raskt, slik at barna har foreldre som også blir en del av det norske samfunnet, sier Austenå til VG.

Bakgrunn: Dette er integreringsavtalen

Les også

Mer om

 1. Innvandring
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Venstre (V)
 6. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Skolematdebatten: – Listhaugs løsning vil øke klasseskillet

 2. Ut mot Listhaug sitt forslag: – Skolemat bør være gratis for alle

 3. Listhaug vil ha foreldrebetalt skolemat - får lite støtte

 4. Integreringsmeldingen: Listhaug varsler flere og tøffere krav til flyktninger

 5. Frp-Horne vil nekte flyktninger kontantstøtte i fem år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder