«BREVVENNER»: F.v. Thomas Silverstein, Beate Zschäpe, Tyler Bingham, Nicolai Korolev, Berry Mills og Johan Peter Mangs

Disse ekstremistene har Breivik sendt brev til

Anders Behring Breivik har forsøkt å danne et fengselsnettverk bestående av profilerte straffedømte personer over hele verden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Massemorderen ønsker å oppheve den strenge brevkontrollen, men har den siste uken blitt møtt med sterke motargumenter i den midlertidige rettssalen i Skien fengsel.

Blant annet fra statens advokat Adele Matheson Mestad, som i sitt innledningsforedrag var klar på at det blant sympatisørene kan tenkes å være en ny Breivik.

Her er noen av de han har kontaktet.

Beate Zschäpe (41)

Tysk høyreekstremist fra et nynazistisk miljø og antatt medlem i terrorgruppen «Nationalsozialistischer Untergrund» (NSU) – sammen med vennene Uwe Mundlos og Uwe Bönhardt. Terrortrioen holdt seg under jorden i om lag 13 år, fra 1998 til 2011.

Zschäpe er tiltalt for ti drap, to bombeangrep og 15 overfall og ran. Ni av drapsofrene var menn med utenlandsk bakgrunn. Zschäpe er den eneste av de tre fra terrortrioen som fortsatt lever – etter at de to vennene begikk selvmord. Etterforskningen og rettssaken mot henne pågår fortsatt.

Breivik har sendt brev til Zschäpe.

Nektet skyld i nazi-drap: - I timevis ba jeg dem stoppe

Nicolai Korolev (34)

Radikal russisk nasjonalist og leder av nazist- og terrorgruppen «Frelseren». 34-åringen har blitt dømt til livstid i fengsel for en rekke alvorlige forbrytelser – deriblant for Moskva-bomben i 2006.

Dette var en hjemmelaget bombe som inneholdt mer enn én kilo TNT, og som rammet et marked som vanligvis besøkes av mange utenlandske selgere. Korolev jobbet tidligere som agent i den russiske etterretningstjenesten.

Breivik har både sendt og mottatt brev fra Korolev.

Les også: Se Breiviks bocelle i fengselet

Tyler Bingham

Bingham har vært en lederskikkelse i den amerikanske fengselsgjengen Aryan Brotherhood. Sammen med Berry Mills har han ledet gjengen ved å drepe en rekke mennesker for å skape frykt og få makt i amerikanske fengsler.

De har også drevet omfattende narkotikavirksomhet, tatt livet av myndighetsinformanter og fått et stort antall medlemmer til å være lojale mot gjengledelsen.

Bingham og Mills har også forsøkt å smugle inn brev i et fengsel i Pennsylvania der de oppfordret fanger til å starte en rasekrig mot svarte innsatte.

Breivik forsøkte å sende brev til Bingham, men det ble stanset av fengselet.

Les også: Rasister mistenkt for dobbeltdrap

«Angus Thermopylae»

Beskrives som edderkoppen i nettverket som Breivik var i ferd med å etablere på internett. Bloggeren fikk Breiviks uttalelser oversatt til 14 språk, drev elleve nettsider om Breivik, egen Youtube-kanal og en Twitter-konto.

Navnet «Angus Thermopylae» er en karakter fra Stephen R. Donaldsons fem bøker lange science fiction-serie fra fremtiden, The Gap Cycle. Avisen Morgenbladet arbeidet i 2014 iherdig med å avdekke hvem som skjulte seg bak kallenavnet og det ledet dem til en nederlandsk 36-åring som var bosatt Sør-Carolina i USA.

Han innrømmet aldri at han var «Angus», men bloggen har ikke blitt oppdatert etter møtet med den norske avisen.

Les også: Breivik hevder han er partisekretær i nytt politisk parti

Barry Mills

Barry Mills er lederen av Aryan Brotherhood, en nynazistisk fengselsgjeng, men også en organisert kriminell gjeng, i USA. Gruppen skal ha 10.000 medlemmer i og utenfor fengselsmurene.

Mills kom tidlig i livet inn i fengselssystemet, og har klatret i gjengens rekker siden 1970-tallet. I 1979 ble han dømt for å ha forsøkt å halshugge en annen innsatt.

Sammen med Tyler Bingham, som Breivik også har forsøkt å sende brev til, er han dømt til livstid i fengsel for drap.

Breivik forsøkte å sende brev til Mills etter å ha fått kontaktinfo fra russiske nynazister, men brevet ble stanset av fengselet.

Thomas Silverstein

Silverstein er en tidligere leder i fengselsgjengen Aryan Brotherhood, og er dømt for fire ulike drap som er utført mens han var innsatt. Han har vært på isolat siden 1983 da han drepte en fengselsvakt i Illinois.

Silverstein har uttalt at de «dehumaniserende soningsforholdene» bidro til at drapene kunne skje.

Nynazisten har også drept en svart fange, da han i 1981 tok livet av mannen ved å kvele ham på cellen hans.

Breivik forsøkte å sende brev til Silverstein, men det ble stanset av fengselet.

Johan Peter Mangs (44) – «Lasermannen 2»

I 2009 og 2010 ble Malmø i Sverige rammet av en rekke skuddepisoder. Etter en storstilt politijakt ble mange av disse episodene knyttet til Johan Peter Mangs. I 2012 ble han dømt til livstid i fengsel for to drap, fire drapsforsøk og fire tilfeller av grove trusler med våpen.

Ofrene var hovedsakelig personer med innvandrerbakgrunn.

Mangs ble omtalt som «Lasermannen 2» på grunn av likhetene med John Wolfgang Alexander Ausonius. Ausonius brukte et gevær med lasersikte da han skjøt tolv svensker med innvandrerbakgrunn i 1991 og 1992.

44-åringen Mangs kommer fra Älmhult i Småland og vokste opp med moren og sin syv år eldre søster. Han er svært interessert i musikk og har spilt i flere gateband. Mangs er utdannet snekker. Han hadde også startet på sykepleierstudiet, men avbrøt det.

Breivik har sendt brev til Mangs.

Les også: Seriesnikskytterens hemmelige liv på internett

Støttespillere

Anders Behring Breivik har en rekke støttespillere som sender ham brev. VG har møtt flere av disse siden terrorangrepet i 2011, blant annet en kvinne bosatt i tysk småby utenfor Hannover.

Felles for kvinnene er at all omtalen har gjort dem tiltrukket av Breivik, de deler hans holdning til innvandrere og mener han blir urettferdig behandlet i fengselet.

Den tyske kvinnen opplyste at hun ønsket å besøke Breivik da VG intervjuet henne. Under den pågående rettssaken i Skien er det blitt opplyst at tre personer har fått avslag på sine søknader om å besøke massemorderen.

Alle var i kategorien meningsfeller.

Har du lest denne? Småbarnsmoren som ble massemorder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder