Sandberg skjeller ut journalist etter kvotespørsmål

– Så latterlig journalistikk at det burde gå inn i komibøkene, tordnet fiskeriminister Per Sandberg mot Fiskeribladet Fiskaren.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

Uttalelsen kom i forbindelse med et TV-intervju avisen gjorde med Sandberg, som du kan se utdrag fra over.

Per Sandberg reagerer kraftig på spørsmål om omstendighetene rundt at en bekjent av fiskeriministeren - tidligere TV-kjendis Rolf-Bjørnar Tøllefsen - fikk økt torskekvote.

Kom på besøk

Fiskeribladet Fiskaren omtaler hvordan Tøllefsen, etter å ha fått avslag to ganger, til slutt fikk tillatelse til å bruke en torskekvote fra et mindre fartøy som driftsgrunnlag på et større. Dette skjedde etter at en ny instruks omkring slike kvoter trådte i kraft - og Fiskeridepartementet ba Fiskeridirektoratet behandle Tøllefsens søknad på nytt.

FISKEBÅTEIER: Rolf-Bjørnar Tøllefsen. Foto: Jørgen Upsaker VG

Avisen gjør et poeng av at Sandberg og Tøllefsen kjenner hverandre, og at en ferierende Sandberg besøkte Tøllefsen i hans families hus på Gran Canaria ved juletider - tre uker før den nye instruksen kom. Ifølge avisen slo instruksen ned som en bombe i næringen.

Tøllefsen skal ifølge avisen være den eneste fiskebåteieren i Troms som har gjort nytte av endringen i instruksen.

Avisen skriver også at duoen er naboer på Senja og at deres koner kjenner hverandre gjennom å være representanter for hvert sitt parti i kommunestyret i Lenvik. Dette avviser Per Sandberg.

Slakter journalistikken

I TV-intervjuet med fiskeriavisen onsdag sa Sandberg dette:

– Hva jeg snakket om på Gran Canaria - hva har Fiskeribladet med det å gjøre? Jeg har ikke møtt Tøllefsen før Gran Canaria, jeg har ikke møtt Tøllefsen etter Gran Canaria. Da jeg reiste til Gran Canaria visste jeg ikke hva fiskefartøyinndeling var, en gang. Hva mer ønsker dere? Det er så latterlig det dere gjør her, at dere aner det ikke. Så enkelt er det, jeg ler bare av det. Det er så latterlig journalistikk, at det burde gått inn i komibøkene, ikke sant? Det burde gått inn i journalisthøgskolen som et eksempel på elendig journalistikk.

– Så vi er helt ute å kjøre her, mener du? spør redaktør Øystein Hage, som er intervjuer .

– Totalt ute å kjøre. Det er et angrep på journalistikken. Det er altså et så latterlig oppslag at jeg finner ikke ord for det. Derfor ler jeg bare av det, svarer Sandberg.

– Ikke naboer

Han avviser at Tøllefsen, best kjent fra TV-serien «Da damene dro», er en nabo.

– Det er 6,7 kilometer mellom husene, sier Sandberg, (men mener trolig 67 kilometer, journ. anm).

– Men det stemmer at du besøkte ham i familiens hus på Gran Canaria?

– Du, i løpet av 3 mnd som fiskeriminister har jeg ikke tall på hvor mange jeg har besøkt.

– Men det er den første saken du snur på, da du kom hjem?

– Det er det alldeles ikke.

– En av de første?

– Den første var fiske av krabbe. Det er akkurat like latterlig uansett det Fiskeribladet slår opp i dag. Jeg klarer ikke å ta det innover meg en gang – så latterlig er det, sier Sandberg og ler sin karakteristiske latter.

OVERRASKET: Øystein Hage, redaktør i Fiskeribladet Fiskaren. Foto: Fiskeribladet Fiskaren

Tøllefsen: – Løgn

Rolf-Bjørnar Tøllefsen avviser at han er venn med fiskeriministeren.

– Det er løgn at vi er venner, og løgn at jeg skal ha dratt nytte av dette, sier han til Nordlys.

Tøllefsen sier til avisen at han har møtt Sandberg tre ganger og at han aldri har fått dratt nytte av regelendringen - fordi båten ble solgt før den kom. Han påpeker også at arbeidet med regelendringen ble påbegynt lenge før Sandberg ble minister.

Overfor VG utdyper han:

– Det er kona til Per jeg til en viss grad kjenner, for vi sitter i kommunestyret sammen. Vi avtale et møte på Gran Canaria basert på at deres sønn og min sønn kjenner hverandre. Jeg er sjokkert og skuffet over at en seriøs avis kan komme med så hårreisende journalistikk. En viss sannhet må det være i en artikkel, sier Tøllefsen til VG.

Redaktør: – Tråkket på tærne

Redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet Fiskaren sier til VG at han reagerer på måten Sandberg opptrådte på i intervjuet med ham.

– Jeg synes det virker uproft at han ble så sint som han ble. Vi har beskrevet en faktasituasjon, slik vi opplevde det ut fra den kjennskap vi har til saken. En minister med så lang fartstid burde klart å la være å bli så sint. Han kunne svart på en anstendig måte, sier Hage, som sier Sandberg brukte fem minutter av sin taletid på årskonferansen til Sjømat Norge på å kritisere Fiskeribladet Fiskaren.

– Hvorfor han ble så sint, tror du?

– Det er vanskelig for meg å uttale meg om. Men vi skriver jo at han har pleiet sosial omgang med en av de som nyter godt av vedtektsendringen som ble gjort i januar. Der tråkket vi tydeligvis ministerne på tærne. Han må jo ha kort lunte.

Hele intervjuet med Sandberg kan du se her.

Sandberg til VG: – Grunnløse påstander om kameraderi

Per Sandberg sier dette til VG, gjennom en epost via kommunikasjonsavdelingen i departementet:

– Bakgrunnen for intervjuet er en artikkel i Fiskeribladet Fiskaren der avisen kommer med totalt grunnløse påstander om kameraderi i forbindelse med fastsettelse av en instruks.

– Det påståtte kameraderiet handler om at jeg traff en fiskebåteier da jeg var på ferie. Jeg har verken møtt ham før eller siden. I mine øyne skal det mer til for å kalle noe et vennskap. Avisa påstår også at vi er naboer. Det er 60 kilometer mellom husene våre.

– Når det gjelder selve instruksen, ble arbeidet med denne påbegynt før min tid og problemstillingen har heller ikke blitt tatt opp med meg av verken denne eller andre fiskere før instruksen ble fastsatt. Fiskeribladet har ingen dekning for det de skriver. Dette er journalistisk makkverk, understreker Sandberg.

– Tøllefsen sier de har møttes tre ganger – Sandberg sier én. Hva er riktig?

– Vi lar Tøllefsen ha rett. Det spiller ingen rolle for det faktiske innholdet i saken, sier fiskeriministerens kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes til VG.

Mer om

 1. Fiskeri
 2. Per Sandberg
 3. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Erna om Per Sandbergs fisker-utskjelling:  – Aldri lurt å bli sint

 2. Fiskeribladet Fiskaren legger seg flyndreflat for fiskeriministeren

 3. Flyskam - hva er greia?

 4. Pluss content

  Hareide om Listhaugs avgang: – Jeg har aldri fått så mange klemmer

 5. Mener Listhaug bruker fakta feilaktig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder