REFSER POLITIET: Jan Jamtli (63) var en nær venn av den drepte moren (37). Han mener politiet kunne ha avverget drapet på 37-åringen og hennes sønn (12), dersom de tok i mot anmeldelsen hennes mot den drapssiktede ektemannen sist fredag.

REFSER POLITIET: Jan Jamtli (63) var en nær venn av den drepte moren (37). Han mener politiet kunne ha avverget drapet på 37-åringen og hennes sønn (12), dersom de tok i mot anmeldelsen hennes mot den drapssiktede ektemannen sist fredag. Foto: Terje Mortensen

Venn av drept mor (37) til VG:
Ville anmelde drapssiktet ektemann for psykisk vold – avvist av politiet

Hadde plass på krisesenter – skulle flytte dit i dag

KIRKENES (VG) Få dager før moren (37) og sønnen (12)
ble funnet drept, tok vennen Jan Jamtli (63) med moren til politiet for å anmelde hennes nå drapssiktede ektemann (59) for psykisk vold.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Jamtli sier til VG at de forrige fredag først kjørte til krisesenteret.

– Hun skulle etter planen flytte dit i dag. Hun kom ut med et A4-ark hvor det sto psykisk vold øverst. Deretter kjørte vi til politiet for å anmelde saken, sier Jamtli.

BAKGRUNN: Ektemann (59) siktet for dobbeltdrap på kone og stesønn

Ifølge 63-åringen, var det mange folk på politistasjonen denne formiddagen, og de snakket med en kvinne i skranken.

– Det ble en diskusjon om hva slags anmeldelse som var ønsket å levere. Jeg forklarte at det var prekært, at det var alvorlig og at det dreide seg om psykisk vold, sier han.

– Politiet har ikke gjort jobben sin

Den drepte moren skal ha blitt tatt inn til et kort avhør om saken, men politiet avslo anmeldelsen og forklarte at det ikke var en sak for dem.

– Politiet kontaktet meg og forklarte at det bare var en krangel i familien. De ville ikke se på saken, og så blir moren og sønnen drept få dager senere. Det er helt forferdelig. Her har ikke politiet gjort jobben sin, og det forklarte jeg til politiet da jeg ble avhørt av dem i dag, sier Jamtli.

Søndag kveld skal moren ha pakket tingene sine og fått hjelp av 63-åringen til å frakte de bort fra leiligheten.

ØVERSTE LEDER: Politistasjonssjef Stasjonssjef Hans Møllerbakken. Foto: Terje Mortensen

– Jeg dro derfra klokken 22.30 søndag kveld. Seks timer senere var hun og gutten drept. Det dreier seg om minoritetsfolk som kommer til Norge for å leve et bedre liv… Hadde det vært en nordmann som kontaktet politiet, så hadde det vært noe annet. Jeg synes politiet har gjort et slett arbeid i denne saken, sier Jamtli.

– Var hun redd for livet sitt?

– Nei, det var hun ikke, svarer 63-åringen, som ble kjent med den drepte moren via den nå drapssiktede ektemannen.

Bjørg-Irene Østrem ved krisesenteret Norasenteret i Kirkenes bekrefter at den drepte kvinnen var i kontakt med dem i forkant av drapet. Hun ønsker ikke å utdype omstendigheter rundt årsaken til kontakten på nåværende tidspunkt.

Politiet: – Kjenner oss ikke igjen

Politiet har tidligere bekreftet at kvinnen oppsøkte dem i forrige uke og fortalte at hun ville ut av forholdet med siktede.

VG var i kontakt med politistasjonssjef Hans Møllebakken i forkant av publiseringen av denne saken. Han opplyste da at det var for mange løse tråder og at de ikke kunne kommentere påstandene fra Jamtli.

I løpet av kvelden har politiet undersøkt hva som skjedde i forrige uke.

– Vi har sett på det som fremkommer i VG. Det var ikke slik etterforskeren som møtte kvinnen oppfattet saken da hun var innom oss, sier påtaleleder og visepolitimester Morten Daae til Aftenposten.

Han understreker at han bare har lest rapporten som ble skrevet og ikke snakket med etterforskeren som møtte kvinnen.

– Samtalen med kvinnen ble ikke ansett for å være et avhør. Det var mer en samtale av forvaltningsmessig karakter om hva som ville skje med sønnen dersom hun gikk fra mannen, sier Daae til VG mandag kveld.

Den drepte kvinnen hadde oppholdstillatelse i Norge. Sønnens oppholdstillatelse var ikke avklart.

Finnmark politidistrikt vil nå gå gjennom all kontakt med drepte kvinnen for å se om det var noe de kunne gjort annerledes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder