Skjeggete Breivik viste nazi-hilsen

INNENRIKS

SKIEN (VG) Også denne gang startet massedrapsmannen med å vise nazihilsen i rettssalen.

Publisert: Oppdatert: 10.01.17 16:39

Like før klokken 12.45 kom Anders Behring inn i den provisoriske rettssalen, som er satt opp i gymsalen til Skien fengsel.

Akkurat som tidligere, er den drapsdømte terroristen kledd i sort dress og slips. Han håndhilste på forsvarerne sine, før han reiste høyrearmen i en ny hitlerhilsen. Han har grodd helskjegg siden forrige rettsrunde.

– Vi la merke til at du reiste armen og ga en hilsen. Det er krenker rettens verdighet og virker forstyrrende, så det ønsker jeg ikke at du gjør igjen, sier lagdommer Øystein Hermansen.

Breivik begynte på et svar til dommeren, men ble avbrutt. Det var ikke mulig å høre hva han sa før Hermansen avbrøt.

– Jeg ønsker ikke å høre noe fra deg nå, sa lagdommeren.

KOMMENTAR: Norges høyest prioriterte fange

– Var Norges farligste

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted startet sitt innledningsforedrag med en kort gjennomgang av hendelsene 22. juli, og Breiviks langvarige planlegging av terrorhandlingene.

– Hvor farlig Breivik er i dag, er vanskelig å vite. Det er enda vanskeligere å vite hvor farlig han er om ett år eller ti år. Men det som er sikkert, er at han da dette skjedde var den farligste mannen i Norge. Dette særlig på grunn av sin evne til å fordekt planlegging av denne handlingen. Han spiste middag med sin mor like før, og var den samme, høflige mannen han pleide å være, sier regjeringsadvokaten.

Sejersted understreket også at Breivik fortsatt ikke har vist noen anger eller forandret sitt syn.

– Han er den samme. Han har ikke brutt sammen, han har tvert imot sagt at han er stolt av hva han har gjort, og han har den samme ideologien, sier regjeringsadvokaten.

Mens Sejersted sier dette, rister Breivik gjentatte ganger på hodet. Han brukte lang tid i tingretten på å forklare hvordan ideologien hans hadde endret seg siden straffesaken.

BAKGRUNN: Playboy-terroristens soning sentral i Breivik-saken

Vant i tingretten

Regjeringsadvokaten skal fortsette med sitt innledningsforedrag hele tirsdag, og fortsetter onsdag morgen. Han startet med å gå gjennom tingrettsdommen fra i fjor, og hvilke punkter staten er uenig i.

– Det mest sentrale er nok setningen «etter rettens syn har de sikkerhetsmsessigge hensyn tatt overhånd». Det er staten helt uenig i. Det har vært en forsvarlig vurdering hele veien, sier Sejersted.

Det var i april i fjor at Breivik vant frem i tingretten for deler av sitt søksmål mot staten. Han er idømt en forvaringsstraff på 21 år, med en minstetid på ti år for bombeangrepet mot regjeringskvartalet i Oslo og massedrapet på Utøya den 22. juli 2011. 77 mennesker ble drept i terrorangrepene.

Siden han ble dømt, har Breivik sonet på det som kalles «særlig høyt sikkerhetsnivå» ved Ila fengsel og forvaringsanstalt og Telemark Fengsel, avdeling Skien.

Der soner massedrapsmannen isolert og uten kontakt med andre enn ansatte og profesjonelle besøkende og med streng brevkontroll.

Breivik vant mot staten: Les hele dommen her

Tingrettens begrunnelse

Oslo tingrett ga Anders Behring Breivik medhold i at deler av soningsforholdene på Ila og i Skien fengsel innebar brudd på menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling, mens staten ble frikjent for påstandene om at kriminalomsorgen krenker Breiviks rett til privatliv.

** For omfattende og langvarig isolasjon uten god nok begrunnelse og for lite hensyn til hans mentale sårbarhet, var hovedårsaken til at soningen ble stemplet som umenneskelig.

** For omfattende bruk av nakenransakelser, håndjernpåsettelser, nattlig vekking og ulike kontroller, i særlig de første årene av soningen, innebar i sum en nedverdigende behandling av Breivik, ifølge dommen.

Her kan du lese mer om