LETTLURT?: Én av fem, eller 19 prosent av de spurte, synes det er altfor lett å jukse til seg penger fra Nav. Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Undersøkelse: Halvparten mener det er for lett å utnytte Nav

Halvparten av befolkningen mener det er for lett å jukse til seg penger fra Nav, viser en undersøkelse Ipsos MMI har utført for Dagbladet.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Én av fem, eller 19 prosent av de spurte, synes det er altfor lett å jukse til seg penger fra Nav. Hver tredje spurte, 36 prosent, synes det er litt for lett å utnytte Nav-systemet.

– Systemet kan ikke hindre deg

IKKE OVERRASKET: Økonom og seniorforsker Simen Markussen ved Frischsenteret. Foto:Trond Solberg,VG

– Mange vil nok tenke at det er for lett å leve på Nav-ytelser uten å gjøre nok selv, og at velferdssystemet bare skal hjelpe deg hvis du ikke har andre muligheter, sier seniorforsker Simen Markussen ved forskningsstiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning til Dagbladet.

Les også:Nav-skjemaer får statlig slakt

Han mener det er grunnlag for påstanden om at det er for lett å utnytte Nav.

– Hvis du ikke ønsker å prøve deg i jobb, men bare vil leve på trygd, kan ikke systemet hindre deg. De som jobber i Nav er ikke i stand til å gi folk nok oppfølging.

– Når hver enkelt saksbehandler i snitt har 150-160 brukere de skal følge opp, sier det seg selv at det er mulig for noen å snike seg unna radaren. Fra et slikt perspektiv kan man si at det er for lett å utnytte Nav-systemet, sier forskeren.

Grunn til bekymring

Direktør for Nav Kontroll, Sverre Lindahl, synes det er grunn til bekymring når så mange tror det er lett å utnytte Nav-systemet.

– En del kan kanskje tro det bare er å oppgi uriktige opplysninger, så mottar de stønad fra Nav. Men de er nok ikke like klar over at det blir gjort omfattende etterkontroller fra vår side, sier Lindahl.

Les også:Flere NAV-ansatte dømt for korrupsjon og underslag

Fra januar til april i år, anmeldte Nav trygdesvindel for 118 millioner kroner, noe som er 23 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.

Det er svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger som er mest utbredt, og i løpet av årets første fire måneder hadde 459 personer forsøkt å lure til seg totalt 86 millioner kroner gjennom disse ordningene.

Mer om

  1. Nav
  2. Arbeidsliv

Flere artikler

  1. Svindel og trygd

  2. Slik tar hun NAV-svindlerne

  3. Pluss content

    De ble avslørt av Nav

  4. Langer ut mot IOC og WADA etter lobby-avsløring

  5. Hadia Tajik: Frykter bedrifter vil misbruke krisehjelp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder