KREVER STANS: SV-leder Audun Lysbakken, her i Stortingets vandrehall tirsdag sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Trond Solberg , VG

SV ber Ap støtte en pause i Storskog-utsendelsene

SV-leder Audun Lysbakken ber de andre opposisjonspartiene bli med på å be regjeringen midlertidig stanse utsendelsene av asylsøkere til Russland etter det han oppfatter som nye signaler fra Arbeiderpartiet.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg oppfatter at Arbeiderpartiet Helga Pedersen nå i kveld har sagt at Ap ønsker en pause i utsendelsen av asylsøkere til Russland. Det er helt nye signaler fra Ap, som jeg mener gir grunnlag for at vi ber regjeringen ta en pause, sier Lysbakken til VG.

Pedersen sa følgende i et intervju med Nettavisen torsdag:

- Jeg mener det er klokt å ta en tenkepause til vi har fått statsrådens forsikringer om at regjeringen forholder seg til de klare kravene som Stortinget har stilt.

Les mer: Listhaug kan ikke svare på hvorfor hun mener Russland er trygt

I morgen vil han formelt kontakte de andre parlamentariske lederne på Stortinget for å be dem skrive under på et brev til regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) med følgende tekst:

«På vegne av følgende partier på Stortinget, … ber vi norske myndigheter om å stoppe uttransporteringen av asylsøkere som har kommet over Storskog som er uten varig opphold i Russland og at de får realitetsbehandlet asylsøknadene i Norge. Vi vil sammen fremme et forslag med dette innhold tirsdag 2. februar, men anmoder regjeringen om iverksetting allerede fra i dag.»

– Stortinget skal ikke ha møter før tirsdag om nesten to uker. Det er altfor lang tid, og vi må derfor få stanset dette nå.

VG fortalte torsdag kveld om de to jemenittiske statsborgerne, Abdullah (29) og Ahmed (36), som tidligere denne uken ble sendt ut av Norge til Murmansk.

Les historien deres her: Abdullah (29) og Ahmed (36) kan bli utvist tilbake til Jemen i kveld

De befinner seg nå i Moskva og risikerer å bli utvist fra Russland og sendt tilbake til krigsrammede Jemen.

– VGs avsløring i kveld er veldig alvorlig og viser at det nå er slik at Norge risikerer å sende ut mennesker som kan bli videresendt til land i krig. Det understreker at Stortinget og regjeringen ikke visste hva de gjorde da disse lovendringene i november ble hastebehandlet. Det var et utslag av asylpanikk og var uansvarlige vedtak, sier Lysbakken.

Arbeiderpartiets innvandringstalsperson Helga Pedersen avviser i en tekstmelding til VG torsdag kveld at hun har sagt at hun vil ha en pause i utsendelsene. Isteden vil hun gi Listhaug mer tid til å svare for seg.

«Dette understreker at det er svært mye som er uklart og at det er alvorlig at statsråd Sylvi Listhaug ikke har klart å svare på om Stortingets klare forutsetning er innfridd. Nå må regjeringen rydde opp sånn at det blir klarhet, før vi kan si om det er behov for nye initiativ», skriver Pedersen.

Hun viser samtidig til et skriftlig spørsmål Arbeiderpartiet i dag har sendt til Listhaug, hvor Pedersen mener Listhaug har gode muligheter for å avklare og rydde opp.

Les også

 1. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

  Norge anser Jemen for å være et så farlig land at ingen flyktninger returneres dit.
 2. Syrisk kristen familie får saken vurdert på nytt

  KIRKENES/ OSLO (VG) Den syriske trebarnsfamilien som torsdag forsøkte å rømme til kirkeasyl i Kirkenes, får bli i…
 3. UDI: Uttransporterte asylsøkere får matpakke og overnatting

  KIRKENES/OSLO (VG) Mens livredde flyktninger i Vestleiren i Kirkenes frykter en ny busstransport mot russergrensen, sier…
 4. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

  Tirsdag kveld sendte Sylvi Listhaug ut 13 asylsøkere til Russland fordi hun mener landet er trygt.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vil ha stopp i utsendingene til Russland

 2. Hareide om tvangsreturene: Slutt å skylde på andre og gjør jobben deres

 3. Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere:
  – Det kan ikke jeg gå inn på

 4. Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge: Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

 5. Norge returnerer ikke flyktninger til Jemen: Flyktninger sendt til Russland få timer før visumet utløp – truet med utvisning til Jemen torsdag kveld

Fra andre aviser

 1. - Antall kuldegrader avgjør ikke asylpolitikken

  Aftenposten
 2. Listhaug nekter å stanse returene

  Bergens Tidende
 3. Listhaug vil ikke stanse utsendelse til Russland

  Aftenposten
 4. SV vil hasteinnkalle Listhaug til Stortinget

  Fædrelandsvennen
 5. Listhaug kan bli tvunget til asyl-retrett

  Fædrelandsvennen
 6. Listhaug må svare for omstridte asylreturer

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder