JULETRE I BOKS: Anniken Hauglie og barna Oskar og Kristina sørget for å skaffe seg juletre på Løren Torg. – Jeg vet ikke helt hva jeg ønsker meg, sier Kristina, mens Oskar er klar på at fotballutstyr er det viktigste. Foto: Jan Petter Lynau , VG

NAV-statsråd Anniken Hauglie måtte gjennom smertehelvete etter ulykke på familieferie

Samme dag som Anniken Hauglie (43) tok over jobben som arbeidsminister, fikk hun brev i posten fra Nav som avlyste videre oppfølging av henne.

 • Mona Byrkjedal
 • Jan Petter Lynau (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Den nye arbeids- og sosialministeren var helt inntil forrige torsdag innstilt på å måtte gå i dialogmøte med Nav, for å legge planer for sin egen fremtid som arbeidssøker.

Så ringte Erna og lurte på om hun ville bli statsråd, og kompasset snudde.

– Jeg var delvis sykmeldt til og med mandag. Da jeg kom hjem fra første dag på jobb som statsråd onsdag lå det brev i posten om at dialogmøtet med Nav var avlyst. Det var jo å gå fra bunn til topp i næringskjeden på en og samme dag, og det har vært en brå overgang, sier den ferske ministeren til VG.

Allerede mandag avslørte VG at Erna Solberg la opp til en ny regjeringsrokade, og tirsdag pekte alle piler mot tobarnsmoren på Løren.

Les mer: Dette er Ernas nye statsråder

Utsatt for stygg ulykke

VG møter henne på Løren Torg i Oslo, hvor hun er i full gang med å kjøpe juletre sammen med barna Kristina (9) og Oskar (11), knappe to dager etter at hun tiltrådte som ny statsråd.

– Jeg har fått unnagjort alle julegaver og har tatt julevasken. Jeg har til og med sortert kulepenner etter hvilke som fungerer og hvilke som ikke fungerer, sier Anniken Hauglie.

Hun har nemlig hatt tid til det etter å ha vært sykmeldt i flere måneder. I slutten av juli ble hun utsatt for en stygg ulykke på sommerferie i Thailand.

Familien på fire skulle slå i hjel noen timer i Chiang Mai, og dro til Kongepalasset for å se seg rundt. Fordi det pøsregnet, leide familien en golfbil med sjåfør til å vise dem rundt i parken.

– Da vi skulle kjøre ned en bakke, veltet bilen og jeg ble sittende fast og dratt under bilen bortover asfalten og inn i et hus. Jeg mistet fullstendig begrep om tid og sted, og jeg hadde ikke oversikt over hvor barna mine var. Det første jeg gjorde da vi stoppet var å rope: «Få opp den bilen», fordi min største frykt var at de hadde havnet under den, sier Hauglie.

Barna Oskar og Kristina slapp unna med skrubbsår og lettere skader, men begge måtte sy.

Hauglie om arbeidsledigheten: – Lite sannsynlig at gutta offshore skal jobbe med omsorg

FAMILIEFERIE: Dette bildet ble tatt av Anniken Hauglie, mannen Lars Jacob Hiim og barna Oskar og Kristina, dagen før ulykken i Thailand. Foto: PRIVAT ,

Lagt i isolat

Den svært dramatiske hendelsen resulterte i at Norges nye minister ble innlagt på sykehus i Thailand, der hun ble operert for et stygt beinbrudd.

Etter fem dager ba hun om å få reise hjem. Der ventet 19 dager i isolat på Ullevål sykehus, og ytterligere to operasjoner. Hauglie gjennomgikk blant annet lappkirurgi, der hun fikk transplantert hud og vev fra låret til ankelen.

Lege skjelte ut NAV: - Bør være unødvendig å påpeke at svangerskap varer i ni måneder

Statsråden legger ikke skjul på at smertene har vært sterke.

– Under ulykken var det nok mye adrenalin i kroppen som lindret, og da jeg kom til Ullevål fikk jeg nerveblokade fra kneet og ned. Men jeg har erfart hele smerteskalaen i løpet av høsten, ja, sier hun.

Før Hauglie ble sykmeldt, var hun Oslos byråd for kunnskap og utdanning. Hun var klar for valgkamp da livet tok en dramatisk vending.

– Det er jo nesten litt pinlig å snakke om det. Å kjøre med golfbil og sjåfør høres jo ut som en parodi på en Høyre-politiker som er på ferie. Hvor farlig kan det være på en måte, å kjøre rundt på golfbil i en park med en sjåfør? Da jeg ringte hjem til byrådslederen var det nesten som at jeg ikke turte å si hva som hadde skjedd.

VG-kommentator: – Opposisjons-Frp mister sin naturlige lederfigur

Har lært av Nav-periode

Hun er likevel ikke i tvil om at ulykken og perioden etter har gitt henne et nyttig innblikk i Nav-systemet og helsetjenesten.

Nå tar 43-åringen fra Ski i Akershus over stafettpinnen fra Robert Eriksson (Frp), som siden regjeringsskiftet i 2013 har sittet som statsråd i Arbeids- og sosialdepartementet.

Like etter at Eriksson overleverte nøklene til Hauglie, fortalte han til VG at han gikk mot sin vilje. Han angrep samtidig sutrerne og NAV-ere som kan, men ikke vil jobbe.

– Folk må lære at det må skapes verdier. Livet er en kamp hvor du må slåss for å lykkes. Du kan ikke forvente at NAV stiller opp for deg, hvis du ikke først er villig til å yte og stå på, uttalte Eriksson.

NY SJEF: Anniken Hauglie tar over Arbeids- og sosialdepartementet. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Hauglie stiller seg ikke bak disse uttalelsene.

– Jeg er uenig i at det er mange sutrere, selv om det er riktig å si at man må stå på selv. Jeg har selv erfart at man møter hjelpeinstansen i en sårbar fase av livet sitt. Man har kanskje vært gjennom lang sykdom og opptrening. Jeg er opptatt av at dette møtet skal være bra, og at Nav klarer å gjøre det på en god måte. De som møter Nav, er reduserte etter sykdom, og det stiller ekstra krav til hjelpeapparatet, sier Nav-statsråden.

– Fungerer det godt nok?

– Nav kan fungere bedre. Det er mange flotte medarbeidere i Nav og veldig mye går bra. Det er ofte de mer sammensatte problemstillingene som kan være utfordrende for Nav å løse, og det er der jeg tror man må bli bedre. Det kan være behov for kompetanseheving og lederutvikling, men nå må jeg først og fremst lese meg litt opp, sier den helt ferske statsråden.

Les også: Sandbergs reise til statsrådsposten

Var klar for jobbsøking

For Hauglie har høsten bestått i jevnlig fysioterapi, for raskest å komme seg på beina igjen.

– Fordi jeg var utsatt for en ulykke som innebar sykehusinnleggelse og operasjoner, fikk jeg en lang opptreningsperiode. Jeg har erfart hvor krevende det var å komme tilbake fra et sånt opphold, og forsto raskt at jeg måtte trene mye, i alle fall når jeg skjønte at min tid i byrådet var over, og jeg var nødt til å finne en ny jobb, sier hun og fortsetter:

– Det er vanskelig å starte en jobbsøkerprosess med å komme på krykker og være redusert, sier 43-åringen, som også har også vært byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo.

Les også: Derfor er det mannefall i arbeidslivet

Skal regjere med mannen

Hauglie sier hun var prisgitt mye trening, indre motivasjon og en heiagjeng som støttet henne for å komme seg gjennom den tøffe perioden. Heiagjengen har blant annet bestått i Hauglies mann, Lars Jacob Hiim, som for tiden er statssekretær i Næringsdepartementet.

Det innebærer at Nav-ministeren nå skal regjere landet sammen med sin ektemann.

– Det skal gå helt fint. De profesjonelle utfordringene som går på habilitet ivaretas, jo. Hjemme er det en del praktiske utfordringer vi må finne ut av, men man blir etter hvert ganske flink til å prioritere, sier Hauglie.

De to har vært gift i syv år, og traff hverandre gjennom politikken i 2000.

– Hvordan skal dere løse dette på hjemmebane?

– Besteforeldre! skyter sønnen Oskar inn.

– Det krever sin mormor å være statsråd, ja. Det er klart det blir utfordrende, men vi er heldige som har pensjonist-besteforeldre som stiller opp for oss, sier hun.

TOBARNSMOR: Anniken Hauglie er mor til barna Oskar og Kristina, som var med mamma på kafé. De tror besteforeldrene kommer til å være til stor hjelp når mamma blir minister. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Hauglie er likevel klar på at hun også vil prioritere skoleavslutninger og fotballtreninger fremover.

– Vi er en engasjert familie, og vi har jo ikke prøvd dette før, men jeg føler meg trygg på at det ikke blir noe problem, sier hun.

Les også

 1. Krisene preget høsten for Erna Solberg

  Statsminister Erna Solberg (H) tar juleferie etter det hun selv beskriver som et krevende halvår for Norge, Europa og…
 2. NHO: – Dette kommer ikke til å bli behagelig

  Arbeidsledige ingeniører må se til andre bransjer enn oljen, og til det internasjonale arbeidsmarkedet, mener NHOs…
 3. Listhaugs nye statssekretær ville ikke bosette flyktninger

  Hanne C.S Iversen (Frp) skal hjelpe sjefen sin med å få bosatt titusenvis av flyktninger i norske kommuner.
 4. Den nye kulturministeren: – Er blitt stor fan av Marcus &Martinus

  Kulturminister Linda Helleland (H) skryter ikke på seg å være finkulturell på sin første dag på jobben.
 5. Lege skjelte ut Nav: Bør være unødvendig å påpeke at svangerskap varer i ni måneder

  (VG Nett) Det kokte over for fastlege Olav Haugen da han måtte skrive graviditetsattest for tredje gang.
 6. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

  Statsminister Erna Solberg hadde ingenting å utsette på statsrådene som nå må gå av, da hun forklarte hvorfor hun gjør…

Mer om

 1. Politikk
 2. Høyre (H)
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Anniken Hauglie pekes ut som ny Nav-minister

 2. Pluss content

  Statsråd Anniken Hauglie (43)  havnet på isolat:– Jeg gråt for alt

 3. VG mener: Regjeringens NAV-garanti

 4. Erna om skiftene: – Det var ikke plass til Robert

 5. Arbeidsministeren om voldstrusler i Oslo-skolen: – Rystende

Fra andre aviser

 1. Hun hadde ansvaret for Oslo-skolen, nå skal hun rydde i NAV

  Aftenposten
 2. Dette er de fire mulige nye statsrådene

  Bergens Tidende
 3. Ap spør om Hauglie burde ha «luktet lunten før.» Hun fikk en direkte henvendelse i 2016.

  Aftenposten
 4. Hauglie innkalles til høring i januar – Rødt vil avsette henne nå

  Bergens Tidende
 5. Skal utnevne nytt barneombud: Helleland er inhabil. Settestatsråden er tidligere byrådskollega med profilert søker.

  Aftenposten
 6. Hun skal grilles i Stortinget om trygdeskandalen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder