INNRØMMET DRAP: Tidligere leiesoldat Epsen Lie har innrømmet drap i et intervju med TV2. Foto: FRODE HANSEN

INNRØMMET DRAP: Tidligere leiesoldat Epsen Lie har innrømmet drap i et intervju med TV2. Foto: FRODE HANSEN

Eks-torpedo Espen Lie anmeldt for 132 drap

Ap-politiker Thomas Breen har anmeldt den tidligere leiesoldaten Espen Lie for drap og krigsforbrytelser.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Bakgrunnen for anmeldelsen er et intervju Espen Lie gjorde med TV2 der den tidligere leiesoldaten innrømmet å ha stått bak mellom 117 og 132 drap under sin operative periode i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fra 1970- til 1990-tallet. Minst to av ofrene skal ha vært barn under 18 år.

- Jeg er rystet over påstanden han fremsetter og at han ikke anser det som drap. Jeg blir provosert. Det finnes ingen nordmann som har tatt på seg så mange drap, selv ikke under annen verdenskrig, sier medlem av justiskomiteen på Stortinget, Thomas Breen (Ap) til VG.

11 år siden sist

I intervjuet anslår Espen Lie at det er om lag 11 år siden sist han sto bak et drap i utlandet. Det betyr at han kan risikerer en tiltale med tanke på foreldelsesrammen på 25 år og etter de nye straffebestemmelsen om krigsforbrytelser.

- Han forteller om drapene med et skuldertrekk og må straffeforfølges hvis han har gjort noe galt. Han bør stilles til ansvar for sine handlinger, sier Breen.

I intervjuet sier Lie at handlingene ble gjort i krig og at det ikke må sammenlignes med handlinger i fredstid.

- Det er viktig å skille mellom handlinger i krig og fred. Det jeg har gjort har jeg gjort i krig, sier Espen Lie til VG.

Ap-politikeren setter spørsmålstegn ved at det i enkelte norske miljøer råder en oppfatning av at nordmenn bare kan dra ut i verden som leiesoldater og operere på egen hånd, uten at det får noen strafferettslige konsekvenser fra norske myndigheter.

- Den nye loven skjerper straffebestemmelsene om krigsforbrytelser og skjerper kravene og kontrollene til sikkerhetsselskapene som opererer i utlandet, sier han.

Det betyr at det ikke lenger er fritt frem for sikkerhetsselskapene når de skal velge hvilke konfliktområder de skal selge sine tjenester, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder