MISTET FØRLIGHETEN: Stein Erik Hagen opplevde i mars å miste førligheten i venstre arm under en jobbreise i Israel. Siden det har han vært gjennom flere operasjoner, og sier han nå er på bedringens vei. Foto:Jan Petter Lynau,VG

- Jeg er ikke lam - jeg har flyttet nerver

Det er ikke problemene og de mange operasjonene etter prolapsen som har ført til at døtrene nå har tatt over driften av Canica, ifølge Stein Erik Hagen.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Stein Erik Hagen (58) sier at han overhodet ikke er lam, hverken i kroppen eller armen.

– Dette med at jeg er lam, er betydelig overdrevet. Jeg er ikke lam – jeg har 70–80 prosent førlighet, men må holde armen i ro en stund fordi jeg har fått flyttet noen nerver, sier Hagen til VG etter et intervju i Dagens Næringsliv lørdag.

I mars reiste Hagen hjem i hast, etter at han opplevde å miste førligheten i venstre side under en forretningsreise i Palestina og Israel.

I intervjuet med Dagens Næringsliv sier han at han har gjennomgått fem operasjoner siden mars.

– Jeg blir forhåpentlig helt ok om seks-åtte måneder, skriver Stein Erik Hagen i en tekstmelding fra rekonvalesens hos sin datter Caroline i Sveits.

Lørdag ettermiddag snakket VG med Hagen, som mener virkeligheten er en litt annen enn hva som fremkommer i intervjuet med Dagens Næringsliv.

– Der kan det fremstå som jeg er lam i armen og at det er årsakene til at mine døtre har overtatt driften av familieselskapet Canica, sier han.

Operert fem ganger siden mars

– Men det er riktig at jeg har vært operert fem ganger siden prolapsen i mars. De tre første dreide seg om utskiftningene av nakkevirvler. Virvlene fra to til syv er byttet ut med titan. Etter operasjonen har jeg slitt med førligheten i den ene armen, som har gjort at de har foretatt to nye operasjoner hvor de har flyttet på noen nerver.

– Tar de nervebaner fra andre deler av kroppen?

– Ja, de har foretatt en nervetransplantasjon: Nervene ligger i kabler i kroppen, litt som elektriske kabler. De har tatt ut to nerver i slike kabler fra knyttneven til biceps. De blir limt inn sammen med andre nerver i nervekabelen i biceps. Den begynner sakte, men sikkert å virke, slik at problemene med førligheten i armen skal forsvinne. Jeg merker god fremgang allerede.

Han sier samtlige operasjoner er gjennomført ved «hans» sykehus i USA, John Hopkins Medical.

Les også: Hagen overlevde kreften – nå blar han opp 100 millioner for å hjelpe andre

Yngstedatteren har formelt ansvar for familiebedriften

Ifølge investoren er det er riktig at døtrene har overtatt driften av Canica.

– Ja, men det er altså ikke slik at det har skjedd som følge av problemene jeg har hatt etter prolapsen. Det skjedde før jeg fikk prolapsen og det har dere skrevet om. Det skjedde da Peter Ruzicka gikk av som sjef i Canica og ble Orkla-sjef.

Han sier det er datteren Caroline Hagen Kjos (30) som har det formelle ansvaret for Canica, mens storesøster Nina Camilla Hagen Sørli (32) har fått andre ansvarsoppgaver.

I utgangspunktet var det Caroline som skulle overta alt ansvar, men de senere årene har søsteren også engasjert seg.

– Jeg er glad for at Camilla er interessert i å delta aktivt. Hun har fått ansvaret for Jernia.

– Caroline bor i Sveits. Betyr det at det kan hende at Canica flyttes til utlandet?

– Nei, det er ikke aktuelt.

– Hva med Orkla?

– Min vurdering at det er like uaktuelt der. Jeg sier det i kraft av å representere største eier og som styreleder i Orkla.

– Det, i kombinasjon med at jeg mener tidspunktet for et generasjonsskifte var riktig. Jeg synes ikke det er riktig at barna skal bli 40 eller 50 før de tar over. De har vist interesse og at de er skikket. Da bør de få ta over når de er rundt 30 år. Jeg begynte da jeg var 20, så de er allerede sent ute.

Fortsatt sjef

Selv om barna har overtatt de formelle posisjonene og aksjene i Canica, er det fortsatt far som har kontrollen.

– Jeg har fortsatt kontroll over Canica. Mine ti prosent av aksjene, representerer 80 prosent av stemmene.

– Du er fortsatt sjefen?

– Ja, rent juridisk, men den daglige driften er det jentene som har overtatt. Og det er viktig. Jeg akter ikke å blande meg bort i den. Orkla er det selskapet jeg fortsatt skal ha ansvaret for.

Det nærmer seg jakttid, og den ivrige jegeren er redd for at rypene får fred for ham i høst.

– Ja, hagle går nok ikke, fordi du må løfte armen så mye, men rifle går, så det får bli elg i år, sier Hagen, som for tiden er hos sin datter i Sveits.

Les også

Mer om

 1. Økonomi
 2. Næringsliv
 3. Orkla

Flere artikler

 1. Operert fem ganger siden i mars

 2. Pluss content

  Stein Erik Hagens døtre: Overtar pappas rike

 3. Pluss content

  Caroline Hagen i sitt første intervju: - Vil ha flere kvinnelige toppsjefer

 4. Pluss content

  Camilla Hagen Sørli om sin far: «Vi elsket ham som hetero og bifil, og vi elsker ham som homofil»

 5. Pluss content

  Stein Erik Hagens mediesky sønn om: Sykdommen, familiearven og forventningene

 6. Stein Erik Hagen: - Jeg er homofil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder