FIKK TELEFON: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Russland stanser asyl-returer over Storskog

KIRKENES/OSLO/TROMSØ (VG) Russiske myndigheter kontaktet fredag kveld utenriksminister Børge Brende og ga beskjed om at de inntil videre ikke vil ta imot flere asylsøkere fra Norge over Storskog-grensen.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Axel Støren Wedén
 • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Det opplyser Brende (H) i en pressemelding.

– Vi vil på bakgrunn av den russiske henvendelsen videreføre dialogen og samarbeidet med Russland. Vi må fortsette å finne løsninger i fellesskap, sier Brende.

Dermed må Norge i nye samtaler med russiske myndigheter for å koordinere fremtidige utsendinger.

Bedt om et ekspertmøte

– Norske myndigheter gjenopptar dialogen med russiske myndigheter gjennom ambassaden i Moskva til uka med sikte på å finne løsninger for å kunne fortsette utsendelsen av de med gyldig opphold og multivisum til Russland. Vi har bedt om et nytt ekspertmøte med russiske myndigheter for å ta opp ulike spørsmål rundt retur av asylsøkere og migranter. Vi ser blant annet på muligheten for retur med fly, sier Brende.

Sylvi Listhaugs instruks endret alt: Nå må 258 ut - kun 1 får bli

Etter å ha sendt ut en pressemelding med denne nyheten klokken 19 i kveld har utenriksminister Børge Brende (H) gjort seg utilgjengelig for intervjuer fordi han spiser middag i Davos.

Justisdepartementet opplyser at de ikke vil stille til intervju, og henviser til Utenriksdepartementet. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har imidlertid sendt denne kommentaren på epost til VG:

«Vi har en avtale med Russland, og det er viktig at vi fortsatt har et godt samarbeid. Jeg setter min lit til at kontakten mellom Utenriksdepartementet med russiske myndigheter vil få dette på plass. Vi mener det er svært viktig å få til returer av personer som ikke skal ha opphold i Norge. Det er avgjørende for å opprettholde en streng og rettferdig asylpolitikk. Vi er klare til å gjenoppta returer så snart russiske myndigheter gir oss tillatelse til det.»

Pågripelsesbeslutning løper ut søndag

Norske myndigheter har i flere dager forsøkt å sende ut asylsøkere over russer-grensen, uten å lykkes. Begrunnelsene har vært forsinkelser i saksbehandlingen og personellmangel på russisk side.

Tidligere i dag ble det kjent at Politiets Utlendingsenhet vurderer å fly asylsøkere til Murmansk eller Moskva, dersom russiske myndigheter godtar dette.

PÅGREPET: Det er foreløpig usikkert hva som vil skje med asylsøkerne som ble pågrepet av PU fredag og som nå oppholder seg i Vestleiren utenfor Kirkenes. Foto: Helge Mikalsen , VG

Fredag pågrep Politiets utlendingsenhet 82 personer som oppholder seg på Finnmark ankomstsenter. Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.

– Pågripelsesbeslutning utgår ved midnatt/natt til mandag. PU vurderer dette innen da, skriver pressevakt Arild Strømmen i PU til VG i en sms på spørsmål om hva som skjer med de som befinner seg i Vestleiren utenfor Kirkenes.

Frustrerte asylsøkere: – Vi blir behandlet som dyr

UDI kan foreløpig ikke svare på hva som vil skje med asylsøkerne i Vestleiren.

– Det er for tidlig å svare på dette nå. Jeg kan prøve å sjekke i morgen, skriver Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI, til VG.

– Klarer ikke å sove her

– Jeg er så glad nå, skriver en mannlig i asylsøker i 20-årene til VGs reporter ved Vestleiren etter å ha hørt nyheten om at Russland avviser returer over Storskog.

– Vi håper vi raskt kan komme ut av dette fengselet og tilbake til livene våre. Vi klarer ikke å sove her, skriver han videre.

Les også

 1. Hareide: – En overreaksjon å fjerne kirkeasylet

  Kristelig Folkeparti-lederen ber regjeringen beholde kirkeasyl-ordningen, selv om han innrømmer at ordningen ikke er god.
 2. Asylbarn på flukt alene: Kun et fåtall får familien til Norge

  Regjeringen advarer mot at asylbarn flykter alene for å berede grunnen for å få familien til Norge.
 3. Før Frp-Sylvis Storskog-instruks: Tre av fire syrere fikk opphold i Norge. Etter instruksen: 258 kastes ut - 1 får bli.

  Nye tall fra UDI avslører hvordan regjeringens hasteinstruks for Storskog dramatisk har endret syriske asylsøkeres…
 4. Jemenitt sendt ut over Storskog: Ahmed i Russland: - Jeg har gitt opp

  Flyktningen Ahmed (36) fra Jemen sier at han prøver å unngå å bli fengslet i Russland, og vil prøve å reise til Jemen…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. PU i Finnmark fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

 2. Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

 3. Pluss content

  Hvorfor er grensen stengt?

 4. Den russiske ambassaden: Grensen stengt av «sikkerhetsårsaker»

 5. Tvangsreturene: Dette er norske og russiske myndigheter uenige om

Fra andre aviser

 1. Russerne stopper utsendelser over Storskog

  Aftenposten
 2. Politiet fjerner restriksjoner for asylsøkere

  Aftenposten
 3. Russland sier nei til asylreturer

  Bergens Tidende
 4. Listhaug: - Gjenopptar returer snarest

  Fædrelandsvennen
 5. Brende regner med å få sende ut 700 av 5400 til Russland

  Bergens Tidende
 6. Åtte akter i det norsk-russiske dramaet om retur av asylsøkere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder