UDI: Nedjusterer sin prognose

Regjeringen: Kan endre seg raskt

GOD PLASS: Mottakssenteret i Råde ble opprettet i fjor høst, med plass til tusen asylsøkere. Nå er det totalt 51 som bor der, av disse er bare 13 nyankomne. På bildet mottaksleder Helge Ekelund tidligere i vår. Foto: Helge Mikalsen VG

Laveste asyl-tall på 19 år

Det vil komme langt færre asylsøkere til Norge i år enn de
25.000 man har budsjettert med.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

– Dagens estimat på antall asylsøkere er fra 5000 til 50.000 med et «budsjettall» på 25.000. Dette «budsjettallet» settes fire ganger i året. Det vil komme ny prognose rundt 15. juni. Den ligger an til å være langt lavere enn gjeldende prognose, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI.

UDI vil ikke presisere nærmere hvor mange – eller få – asylankomster de venter i år, men andre deler av asylbransjen antyder overfor VG at det kan komme færre enn 10.000 asylsøkere i år.

I forrige uke kom det 70 asylsøkere til Norge, mens totalantallet i mai måned var 195. Hittil i år har Norge hatt 1407 asylankomster, det er 2000 færre enn de 3444 som søkte asyl i løpet fjorårets fem første måneder.

– Vi må tilbake til 1997 for å finne lavere maitall. Da kom det 102 asylsøkere i mai og totalt 601 asylsøkere i perioden januar-mai, sier Fenstad.

Les også: UDI avlyser 8000 mottaksplasser

Stengte grenser

UDI-direktør Frode Forfang er nå i møte med europeiske kollegaer på Malta. Beregningen som kommer 15. juni er nye estimater fra Beregningsgruppen for utlendingsforvaltningen, BGU. Dette er en bredt sammensatt gruppe som jobber med estimater opp mot regjeringens budsjettarbeid. VG har bedt om, men ikke fått innsyn i vurderingene.

12. mai godkjente EU-kommisjonen forlengelsen av grensekontroll i Østerrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge til og med 11. november. Det betyr at for strømmen av flyktninger som har tatt seg over Middelhavet fra Libya og Italia de siste ukene, vil det bli svært vanskelig å ta seg nordover i Europa.

Har du fått med deg denne? Mer enn 3 av 4 transittplasser står tomme

UDI-direktør Frode Forfang mener det er mest sannsynlig at asyltallene til Norge vil bli lavere enn i fjor:

– Vi vet ikke hvor mange som vil bruke ruten fra Nord-Afrika til Italia. Mange av dem som kom til Europa i fjor, særlig til Tyskland, er fortsatt ikke registrert. Vi vet heller ikke hvor effektive grensekontrollene vil være hvis flere forsøker seg. Likevel er det mest sannsynlig, slik det ser ut nå, at antallet asylsøkere i år vil være vesentlig lavere enn i fjor. Uansett er situasjonen usikker, og mye vil avhenge av forhold utenfor Norges kontroll, sier Forfang.

Les også: Listhaug får ikke flertall for innstramminger

– Må være forberedt

Også statssekretær Marit Berger Røsland (H) i justisdepartementet bekrefter at de nye prognosene vil være vesentlig lavere enn de 25.000 som regjeringen opererer med i budsjettet. Men:

– Bildet er uforutsigbart og vi ser nå at ankomstene til Italia øker. Vi må forberede oss på mange scenarioer og jeg minner om at vi også la ned asylmottaksplasser på bakgrunn av lav tilstrømning våren 2015. På høsten opplevde vi imidlertid en rekordhøy tilstrømning i løpet av noen få uker, påpeker Berger Røsland.

Usikker situasjon

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener det er viktig å holde beredskapen oppe fordi situasjonen i Europa er så usikker.

– Norge bør være med på en felles europeisk innsats for å fordele flyktninger mellom landene. Det strømmer flyktninger over Middelhavet fra Libya og det er problemer med gjennomføringen av avtalen mellom EU og Tyrkia om flyktningene i Hellas. Det finnes allerede flere dommer fra Hellas som sier at flyktninger ikke kan sendes tilbake til Tyrkia slik avtalen forutsetter. Usikkerheten rundt hvordan situasjonen utvikler seg, gjør at beredskapen bør være høy, sier Nesse.

Leste du denne: På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

Mads Harlem som leder politikk- og folkerettsseksjonen i Røde Kors, mener det bare er et tidsspørsmål før situasjonen for flyktningene i Hellas blir eksplosiv.

– Vi må være forberedt på at boblen kan sprekke. Situasjonen er så prekær og vanskelig at alt kan skje, sier Harlem. Han var selv i Hellas for en måned siden.

– Man kan håpe at Europa får til et samarbeid om en byrdefordeling i forhold til de flyktningene som befinner seg i Hellas og Italia. Hvis man henter folk ut og behandler asylsøknadene i forskjellige land, blant dem Norge, får du ikke de store menneskeforflytningene, sier Harlem.

Han tror estimatet på 25.000 ankomster til Norge er for høyt.

– Hvis man planlegger for færre ankomster, er det viktig å opprettholde en beredskap slik at man raskt kan få på plass mottak. Når grensene åpner, vil folk strømme nordover, sier Harlem.

Sverige har mottatt 13.350 asylsøkere i årets fem første måneder. Danskene har fått vel 3000 søkere, det samme har Finland.

Les også

 1. Listhaugs 40 asylforslag under sterkt press

  Hele forslaget om innstramminger i utlendingsloven kan stå i fare for å havarere, med mindre forhandlingsklimaet bedrer…
 2. Ber Listhaug stoppe asyl-sløsing

  Helga Pedersen (Ap) reagerer skarpt på at myndighetene fyller eiernes lommer ved å leie halvtomme asylmottak, samtidig…
 3. Vil reforhandle med Stavanger-milliardær Ydstebø: UDI betaler 625 000 kroner døgnet for asylmottak - bruker under halvparten av plassene

  Avtalen mellom UDI og Rogaland-investor Alfred Ydstebøs selskap koster staten 234 millioner, ifølge kontrakten fra…
 4. Asyltopper får tilsynsslakt – tar ut fire millioner i gevinst

  De offentlig finansierte mottakene får kritikk for mugg, råte, skitt og manglende ventilasjon.
 5. UDI avlyser 8000 mottaksplasser

  Behovet for nye asylmottak er langt mindre enn forventet.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring

Flere artikler

 1. UDI avlyser transittmottak på Bolkesjø

 2. Listhaug: - Kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får så få asylsøkere som mulig neste år

 3. Få asylsøkere til Norge i juli

 4. UDI: Historisk lave ankomster utfordrer beredskapen

 5. Migrantene stoppes av grensekontroll: Buss og fly viktigste vei inn i Norge

Fra andre aviser

 1. Nedjusterer asylprognose: Laveste tall siden 1997

  Aftenposten
 2. Ny nedjustering i prognosene: Forventer 10.000 asylsøkere i år

  Aftenposten
 3. UDIs asylprognose blir trolig kraftig nedjustert

  Fædrelandsvennen
 4. Hvor ble det av alle asylsøkerne?

  Aftenposten
 5. Slik ble flyktningstrømmen stanset

  Aftenposten
 6. UDI: Ingenting tyder på at fjorårets asylsituasjon vil gjenta seg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder