TALER: Erna Solberg før hun gikk på talen til landsmøtet. Det mest kontroversielle punktet blir trolig at kommuneansatte skal hjem til familier som ikke har barn i barnehage. Foto: Helge Mikalsen VG

Erna: Offentlig ansatte skal oppsøke familier som ikke bruker barnehage

Men motstand fra Frp mot Høyre-lederens landmøtepoeng

GARDERMOEN (VG) Statsminister Erna Solberg (H) vil sende kommuneansatte hjem til familier som ikke har barnehageplass – for å snakke om de negative konsekvensene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter å ha åpnet landsmøtet, holdt minnetale over sentrale Høyremedlemmer som har gått bort, og deretter sunget «Ja, vi elsker», og hørt på rapperen Ravi synge, holdt statsminister Erna Solberg sin landsmøtetale.

Hør podcasten VGs politiske redaktør Hanne Skartveit hadde med Erna Solberg denne uken her.

Erna Solberg sa mot slutten av talen at hun mener offentlig ansatte skal dra hjem til folk i integreringens navn:

– Derfor legger regjeringen opp til at folk fra kommunen skal banke på døren til foreldrene til barna som ikke begynner i barnehage, sa Solberg.

TALER: Statsminister og Høyre- leder Erna Solberg skal holde sin landsmøtetale på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Og hun fortstatte:

– Ikke for å moralisere. Men for å informere om hva vi vet at barnehage betyr for barns utvikling og for mulighetene deres i fremtiden, sa Solberg.

Hun advarte mot at de barna som allerede er i barnehagealder blir hengende etter risikerer å aldri kunne ta igjen det tapte hvis de fortsetter utenfor barnehagen. Dette forplanter seg til frafall i videregående skole og deretter svak tilknytning til arbeidslivet.

– Vår neste satsing i skolen skal være tidligere innsats i småskoletrinnet slik at færre blir hengende etter, sa Solberg i talen.

Hun viste til at en av fem elever går ut av grunnskolen med så svake ferdigheter at de kan få problemer med videre skolegang eller arbeid.

– Hvis vi lykkes kan vi oppnå mindre frafall og mindre utenforskap, sa Høyrelederen fra talerstolen i konferansesalen The Qube på Gardermoen.

Hun følger dermed opp fra talen hun holdt på årskonferansen i NHO i januar, der hun sa hun var inspirert av oppsøkende virksomhet i Alna bydel i Oslo med hundre prosent uttelling.

– Mange innvandrerforeldre kjenner ikke til barnehagetilbudet. Mange trenger rett og slett litt ekstra hjelp til å skjønne at det er en enorm fordel for barna å gå i barnehage og lære norsk. Det skal fortsatt være et fritt valg å sende barna til barnehage eller ikke, men det må være et informert valg, sa Solberg i januar.

Skepsis i Frp og Ap

At offenlig ansatte skal oppsøke familier som ikke bruker barnehage kan oppfattes som kontroversielt både i partiet, og hos samarbeidspartiene KrF og Frp. Begge partier har på vært pådrivere for kontantstøtten, for at familier skal ha valgfrihet til å velge mellom barnehageplass og å ha barn hjemme lenger

– Før en banker dører bør en prøve mer informasjon og markedsføring av barnehager og det tilbudet de gir.Vi gir jo allerede gratis kjernetid for noen og da er det viktig at denne gjøres godt kjent for de som er aktuell, skriver Frps familietalskvinne Laila Reiertsen til VG.

Også Ap er skeptiske:

– Erna kan begynne med å bygge nok barnehageplasser, køen har vokst seg rekordstor på to år med Høyre i regjering: over 10 000 står nå i barnehagekø. Og hun kan senke maksprisen som de har økt, og fjerne kontantstøtten. Så vil nok flere sende ungene sine i barnehagene, skriver Aps familietalskvinne Anette Trettebergstuen i en sms til VG.

Presset om forsvarspolitikk

Hun vil bli presset av landsmøtet for å finne mer penger til langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen nå jobber med. Solberg er derimot uenig med partifellene som ønsker en ambisjon om at Forsvaret skal ha minimum to prosent av BNP.

Solberg sa til VG torsdag at målet må være forsvarsevnen, ikke prosentandelen.

Men hun gikk raskt i talen inn på verdensproblenen, men mente den arabiske våren ikke ble noen sommer, men i flere land «endte i et blodbad».

Følg Ernas landsmøtetale her.

Hun varslet også tøffere valg for Forsvaret. Hun mener dette er helt nødvendig for å håndtere nye typer konflikter og utfordringer som cybertrusler og hybridkrigføring.

– Skal vi oppnå dette må vi være villige til båd eå øke ressursene til Forsvaret, og til å prioritere tøft gjennom tiltak om investeringer som gir reell forsvarsevne, sa Solberg og fikk moderat applaus fra salen.

Hun varslet imidlertid ikke hvor mye dette i praksis betyr i økte forsvarsutgifter, og kom dermed ikke partifellene i møte som ønsker to prosent av BNP til Forsvaret.

Les også Frithjof Jacobsens kommentar: Pengene havner i sjøen!

Hun kritiserte indirekte sin forgjenger Jens Stoltenberg (Ap), som nå er Natos generalsekretær. Han reiser nå rundt for å presse medlemslandene til å nå alliansens to-prosentsmål.

– Min forgjenger uttalte så sent som i desember 2012 at omstillingen i Forsvaret i stor grad var ferdig. I dagens perspektiv tror jeg alle vil være enig i at det ikke stemmer, sa Solberg.

Les også: Astrup forsvarer skattekutt!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder