Helene (50) fikk uventet isbjørn-besøk - holdt seg inne i hytta hele helgen

Helene Renate Hvedding (50) hadde tenkt seg en helg på hytta med grilling og friluftsliv. Det satte to ubudne isbjørn-gjester en stopper for.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Like før Helene og Knut Eide gjorde seg klar til å fyre opp kulegrillen fredag kveld, fikk de øye på en isbjørnbinne og ungen hennes som kom tassende mot hytta.

Hytte-duoen tok en rask beslutning om å droppe grillingen og gikk fort inn i hytta, som ligger på Revneset en liten båttur fra Longyearbyen på Svalbard.

Det var NRK Troms som først omtalte isbjørn-besøket mandag.

I diskret posisjon inne i hytta så Helene at isbjørnene gikk fra hytte til hytte i området på jakt etter mat og matrester.

Les også: Patrick (17) overlevde isbjørn-angrep på Svalbard

FIKK BLIKKONTAKT: Helene Renate Hvedding (50) skvatt litt da hun så rett inn i isbjørnsmorens mørke øyne. Men etter et lite byks mot hyttevinduet, holdt både binna og isbjørnungen seg rolige hele helgen. Foto: Helene Renate Hvedding

Hennes to hunder, som også raskt ble sendt innendørs, holdt seg helt rolige, og reagerte ikke synlig på isbjørnene som vandret rundt bare noen meter fra dem.

Husker du? Johaug fikk tyn for isbjørn-frykt i Canmore

Holdt seg i hytteområdet

Lørdag formiddag så Helene gjennom hyttevinduet at de ubudne gjestene fortsatt var utenfor, og ikke viste noen tegn til å forlate hytteområdet.

– Isbjørnene rotet rundt i noen tønner utenfor her. Kulegrillen vår hadde de kastet rundt og ødelagt. Og noe isolasjonsmateriale lå strødd utover, beskriver Hvedding overfor VG.

Les også: Studenter flyktet fra egen teltleir på Svalbard

Hun fikk ubehagelig øyekontakt med isbjørnmoren én gang.

– Vi holdt oss innendørs i helgen. Isbjørnmoren så meg i vinduet én gang. Da bykset hun mot vinduet, sier Helene Renate Hvedding.

Bodd lenge på Svalbard

PÅ TO BEIN: Isbjørnen drev omfattende undersøkelser av et gammelt oljefat med gamle bygningsmaterialer. Foto: Helene Renate Hvedding

Hun har bodd på Svalbard i 16 år.

– Jeg har sett isbjørn tidligere, men har ikke opplevd den på så nært hold. Det var en artig opplevelse, men vi måtte forholde oss rolige innendørs denne helgen, sier Hvedding som har stor respekt for en isbjørnbinne med unge.

Les også: Enda en hytte-turné for isbjørn

Da hun så ut hyttevinduet etter at VG vekket henne mandag morgen, var hun glad for at hun ikke så noe mer til de to isbjørnene.

Hun hadde holdt vinduer og utgangsdøren lukket og låst hele helgen. Nå kan hun realisere planen om å møte på jobben igjen i barnehagen i Longyearbyen tirsdag.

– Var du redd?

– Nei, jeg var ikke redd, for isbjørnene var så rolige. Men du er jo litt spent. Man følger jo med på hva som skjer utenfor hytta hele tiden, svarer Svalbard-veteranen.

Hun måtte endre tur- og uteplaner i helgen. Men synes isbjørner er fascinerende dyr, og fikk en på-nært-hold-opplevelse hun ikke har hatt tidligere.

Hvedding er glad for at de to hundene inne i hytta ikke reagerte på isbjørnene utenfor.

– De har ligget og sovet stort sett hele helgen, og kan umulig ha oppdaget de to svært stillegående isbjørnene utenfor, sier Hvedding.

ISBJØRN-BESØK: En isbjørnbinne og ungen hennes romsterte rundt og sjekket innholdet i en tønne og ødela en kulegrill utenfor hytta til Helene Renate Hvedding på Svalbard. Foto: Helene Renate Hvedding

Mer om

 1. Dyr
 2. Svalbard

Flere artikler

 1. Pluss content

  Mr. Svalbard om kampene og sin private tragedie

 2. Pluss content

  Tvillingene som ble født på den «forbudte øya».

 3. Svalbard: Ville vintereventyr på 78 grader nord

 4. Pluss content

  Se hvem som avbrøt kampen på Svalbard:Isbjørn-safari i fotballpausen

 5. Klimatrøbbel: Vil rive og flytte en rekke bygninger i Longyearbyen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder