BETTINGSJEF: Hans Martin Nakkim er adm. dir. i bettingselskapet ComeOn. Her er han på jobb i London og forklarer hvordan selskapet er bygget opp. Foto:Nina Eirin Rangøy,VG

Utfordrer Norsk Tipping: Oljefondet investerer
i bettingselskaper

Norsk Tipping presses fra skanse til skanse i konkurransen med private, utenlandske bettingselskaper. Oljefondet plasserer penger i de lønnsomme konkurrentene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I Betsson AB er Oljefondet inne med en eierandel på 3,15 prosent, og fondet er også inne i andre selskaper med mindre eierandeler.

– At Oljefondet er inne i bettingselskaper, fremstår åpenbart paradoksalt, sier Marianne Marthinsen (Ap), nestleder i finanskomiteen i Stortinget.

SIER NEI: Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen sier nei til å oppheve Norsk Tippings spillmonopol. Foto:Roger Neumann,VG– Årsaken til dette er at Oljefondet har fått beskjed om å spre risiko mest mulig. Vi eier en prosent av alle verdens aksjer, og i prinsippet en prosent av alle børsnoterte selskaper, med unntak av selskaper som bryter menneskerettigheter eller er inne i våpen og tobakk. Vi vil ikke ta til orde for at Oljefondet går ut av det som har med betting å gjøre.

Spill for mange milliarder

– Er en naturlig konsekvens av dette standpunktet å avvikle spillmonopolet til Norsk Tipping?

– Nei, vi vil ikke åpne for å avvikle spillmonopolet. Det begrenser skadeomfanget, og de sosialpolitiske argumentene er årsaken til at EØS godtar den norske ordningen. Det bekymrer oss at kulturministeren legger ut flere private lisenser. Det uthuler monopolet og gjør det vanskelig å forsvare over tid. Vi kan ikke ha litt monopol.

Mandag kommer et ekspertutvalg nedsatt av Kulturdepartementet med en rapport om revolusjonen i spillmarkedet.

– Nordmenns tilgjengelighet til all slags pengespill på nett og mobil er et betydelig problem, sier utvalgsleder Atle Hamar.

Det er store penger det dreier seg om. Ifølge Lotteritilsynet satset nordmenn totalt 31 milliarder kroner på det regulerte spillmarkedet og 11–15 milliarder kroner på utenlandske nettspillselskaper i 2013.

Det meste av dette fikk spillerne tilbake som premier. Nordmenn tapte dermed 9 milliarder kroner på det regulerte norske markedet. I tillegg tapte nordmenn 700–1000 millioner til utenlandske spilleselskaper, ifølge beregningene til Lotteritilsynet.

Selskaper som Betsson og ComeOn bruker profilerte artister og idrettsutøvere som Tone Damli, John Arne Riise og John Carew i markedsføringen.

VG HELG: Over 13 sider omtaler og avdekker VG Helg 6. desember forhold om betting, bettingselskaper og spillavhengighet. Foto: ,"Kreative myndigheter"

Ettersom de utenlandske aktørene ikke kan registrere seg i Norge, opererer de på nett fra andre land. Der er likevel ikke gitt at de vil være interessert i å bli omfattet av norske reguleringer dersom spillmonopolet skulle bli opphevet.

– Selv om markedet reguleres, vil det fortsatt finnes et uregulert marked, sier Hans Martin Nakkim, den norske toppsjefen i det Malta-registrerte ComeOn.

En snau tredel selskapets 600 000 kunder kommer fra Norge.

– På Malta er 99,8 prosent av markedet regulert, og i Nederland tar man sikte på å regulere 85 prosent av markedet. Jo mer selskapsvennlig reglene er, desto mer kan reguleres. Hvis vi f.eks. får 20 prosent skatt på et regulert norsk marked, kan det være et poeng for oss å komme inn. Regulering gir mer forutsigbarhet, og et selskap med norsk lisens vil bli verdsatt av aksjonærene.

Åtte av ti europeiske spillselskaper er registrert på Malta eller i Gibraltar, noe Nakkim forklarer på denne måten:

– De er små land med kreative myndigheter. De vet hvordan de kan tilby tjenester til spesielle næringer. Mange er også registrert i Costa Rica, Curaçao og De britiske jomfruøyene. Det tar opptil et år å få lisens på Malta, men bare tre uker på i Curaçao. Vi har en lisens der også, sier Nakkim.

Økende omsetning

Manglende norsk registrering hindrer ikke utenlandske selskaper som Betsson, NordicBet, FullTilt, Unibet og PokerStars og ComeOn i å tjene gode penger på betting i Norge.

DOKUMENTER: I arkiver i land som Malta, Isle of Man og Gibraltar finnes dokumenter som viser spillselskapenes aktivitet. Foto: ,Betsson AB hadde i 2013 et overskudd på 2,476 milliarder svenske kroner, og lillebror ComeOn kan melde om sterk vekst i løpet av kort tid.

Selskapet ble lansert for fire år siden og resultatet har gått fra minus de første årene til et overskudd 27 millioner kroner i tredje kvartal i år.

Fra i fjor til i år har økningen vært 160 prosent, ifølge Nakkim.

Raske spill vokser

De raske spillene, de som gir umiddelbare resultater, har hatt en betydelig vekst.

– De er mer avhengighetsskapende enn de som har trekning en gang i uken, sier spesialist Rolf Brumoen i Blå Kors.

Spill-inntektene fra automatspillet til Norsk Tipping, Belago, økte i første halvår med 30 prosent i forhold til i fjor. Nesten like mye økte oddsen i Norsk Tipping, der du kan spille på fotballresultater.

Kritikken har haglet mot de utenlandske spillselskapene. For Norsk Tipping betyr det at de slipper å få oppmerksomheten på sine spill, noe de sikkert setter pris på, antar psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik.

For henne er det underlig at ingen forsøker å stoppe alle de nye statlige spillene. Er det fordi overskuddet går til ideelle formål? Eller fordi Norsk Tipping har en målsetting om å jobbe med spillansvarlighet?

I Norsk Tipping erkjenner direktør Torbjørn Almlid at selskapet befinner seg i en spagat.

– Vår jobb er å tilby folk det de vil ha, og samtidig forhindre spillavhengighet. Vi er både børs og katedral. Det er utfordrende, sier direktøren.

Hans Martin Nakkim betrakter Norsk Tipping som «… en stor, arrogant og gammel monopolist som oppfører seg som SAS gjorde da Norwegian kom.»

– Balanserer på en grense

Lederen i Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), sier at partiet tidligere har tatt til orde for at Oljefondet skulle slutte å investere i alkohol, tobakk og spill.

– Vi vant gehør for at det ikke skulle investeres i tobakk, ettersom vi kunne verifisere at enhver bruk av tobakk er helseskadelig. Vi kan ikke si det samme om alkohol og spill.

FINANSLEDER: Hans Olav Syversen (KrF) er leder i finanskomiteen i Stortinget og mener Norsk Tipping balanserer på en grense. Foto:Therese Alice Sanne,VG– Hva skjer hvis Norsk Tippings markedsandel minker i forhold til de utenlandske aktørene?

– Norsk Tipping balanserer på en grense. Selskapet skal beholde markedsverdien, samtidig som det skal hindre kundene i å utvikle spillavhengighet. Minker markedsandelen, vil det gi færre midler til idretten. Det kan også føre til at Norsk Tipping henvender seg til myndighetene for å få lov til å lansere mer "fancy spill".

Kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Oljefondet sier dette om investeringene i bettingselskaper:

– Et av Oljefondets særtrekk er diversifisering av investeringene; vi prøver å være så bredt investert som mulig, både når det gjelder markeder og sektorer, og dette inkluderer sektoren du nevner. Vi har imidlertid ikke noen stor tyngde i denne sektoren relativt til andre sektorer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder