NYTT OG ANNERLEDES: Nye Tungestølen skal etter planen tas i bruk til sommersesongen 2017. Foto:SNØHETTA,

Snøhetta vant arkitektkonkurranse: Her er fremtidens turisthytte

Tungestølshytta ble rasert av orkanen

Dagmar - nå skal den bygges opp igjen

Arkitektfirmaet Snøhetta skal tegne turistforeningens nye hytte på Tungestølen i Luster i Sogn og Fjordane.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har flere spektakulære hytter i DNT. Men denne er annerledes, det er en helt annen dimensjon. Dette er definitivt fremtidens turisthytte, sier prosjektleder Anne Mari Aamelfot Hjelle i Den Norske Turistforening til VG.

Norske og utenlandske arkitekter sto i kø for å få tegne den nye Tungestølshyta, etter at den gamle ble rasert av orkanen Dagmar 1. juledag 2011.

Nå er det klart at det kjente norske arkitektkontoret – som blant annet har tegnet Operaen i Bjørvika – har vunnet oppdraget med prosjektet "Virveltre".

- Resultatet er utrolig bra. Arkitektene har klart å tenke både utradisjonelt og tradisjonelt, og jeg er sikker på at dette vil bli nok et fyrtårn i DNT, sier Aamelfot Hjelle, som også var leder i juryen som valgte Snøhettas utkast.

SKAL BLI ET FYRTÅRN: - Dette er fremtidens turisthytte, sier juryleder og prosjektleder Ann Mari Aamelfot Hjelle i Den Norske Turistforening. Foto:SNØHETTA,

Hele 67 arkitektfirmaer meldte sin interesse for å tegne den nye hytta da konkurransen ble utlyst i mars i år. Tre ble valgt ut til å konkurrere om oppdraget, og på en pressekonferanse i Oslo fredag formiddag blir vinneren presentert.

– Det har vært enorm interesse, det virker som om dette er et drømmeoppdrag for mange arkitekter. Og det er ikke så rart, Tungestølen har en spennende historie og en fantastisk beliggenhet.

Skal bli et forbilde

Aamelfot Hjelle sier at de ønsker at dette skal bli et forbilde for hvordan man skal bygge hytter i fremtiden.

– Den må være tilpasset naturen og klimaet, og den må kunne tåle uvær, understreker hun.

Aamelfot Hjelle sier at vinnerutkastet er en veldig moderne hytte, men samtidig det av bidragene som lignet mest på den opprinnelige hytta.

– Vi har lagt vekt på at skal være en hytte som andre DNT-hytter, der det enkle friluftslivet får sin plass.

HYTTE-TUN: Nye Tungestølen består av flere større og mindre bygninger. Foto:SNØHETTA,

Da orkanen Dagmar slo inn over Tungestølen 1. juledag 2011, ble den populære turisthytta løftet av fundamentene og blåst over ende. Da hadde den fungert som turisthytte i over 100 år – helt siden 1910.

På vinterstid vil Nye Tungestølen være en selvbetjent hytte med 12 sengeplasser. Fasilitetene her er enkle, med vedovn, vannbæring, matlaging på gassbluss, oppvask i balje og kroppsvask i et lite avlukke.

40 sengeplasser

I sommersesongen øker kapasiteten med 40 sengeplasser og betjening. Nye Tungestølen skal ha en spisesal til 50 gjester på sommeren og et kjøkken som
kan betjene så mange gjester. I sommersesongen åpnes også et servicebygg med dusj, tørkerom, toaletter og varmeforsyning.

Snøhettas "Virveltre" består av flere store og mindre enheter, med et samlet areal på 665 kvadratmeter. Aamelfot Hjelle, som selv drev Tungestølshytta i en årrekke, sier hun ble begeistret da hun så tegningene for første gang.

– Snøhetta har ivaretatt småhyttedelen som vi har vært så glad i, og de har klart å fange alt det vi ba om. Og arkitektonisk er det helt spektakulært, sier hun.

I sin begrunnelse for valget av Snøhettas forslag, uttaler juryen:

– Organiseringen i enkeltstående bygninger gjør den nye turisthytta gjenkjennelig som Tungestølen. Stølen er en velkjent og godt utprøvd bebyggelse i fjellheimen. ”Virveltre" nytolker stølen, tar med seg essensielle kvaliteter, skreddersyr husene til den nye stølens behov og gir de et moderne formspråk i industrialiserbart tre.

DEN GAMLE HYTTA: Tungestølshytta ble rasert da orkanen Dagmar herjet Vestlandet 1. juledag 2011. Stølen ligger under Jostedalsbreen, med storslagen utsikt til spektakulær natur.Foto: SUNE ERIKSEN Foto: ,

Prosjektet vil bli gjennomført i et samarbeid mellom Luster Turlag, DNT og TreFokus. Konkurransen er arrangert i nært samarbeid med Innovasjon Norge. Det er Luster turlag som blir eier av den nye hytta.

Planlagt åpning i 2017

Prosjektet er foreløpig kostnadsregnet til 12 millioner kroner og planen er at den nye hytta skal kunne tas i bruk til sommersesongen i 2017.

Seniorarkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta synes det er veldig gøy å ha vunnet denne konkurransen.

– Vi har masse til felles med turistforeningen; vi er opptatt av forholdet mellom menneske og natur, vi er opptatt av fellesskap og vi er opptatt av miljø. Å få lov til å jobbe med DNT, som i tillegg til å ha gode intensjoner også har fantastiske tomter, er en stor opplevelse for oss.

Dramatisk natur

Haug karakteriserer Tungestølen som et spektakulært sted.

– Det er dramatisk natur som er lett tilgjengelig. Alle veier man snur seg er det vakker utsikt.

Snøhetta har de siste årene hatt en rekke prestisjefylte prosjekter i inn- og utland. Blant annet har firmaet tegnet Operaen i Bjørvika i Oslo, biblioteket i Alexandria i Egypt, den norske ambasadan i Berlin, Turner Contemorary Museum i England og World Trade Center Museum i New York.

Haug understreker at det ikke er størrelsen på prosjektet de er mest opptatt av, men innholdet og forholdet til omgivelsene.

– Vi tegner også mindre prosjekter, ta for eksempel reinsdyrpaviljongen på Hjerkinn, hytte ved Åkrafjorden, Plusshuset i Larvik, sovesal på Hudøy eller Aesop brand store i Oslo og mange fler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder