VRAKES: Fabian Stang får ikke sikker plass på Høyres stortingsliste. Foto: Terje Bringedal
VRAKES: Fabian Stang får ikke sikker plass på Høyres stortingsliste. Foto: Terje Bringedal

Stang vrakes fra sikker stortingsplass

INNENRIKS

Tidligere ordfører Fabian Stang (61) vrakes fra sikker plass på Oslo Høyres stortingsvalgliste.

Publisert: Oppdatert: 10.01.17 10:38

Det er klart etter at nominasjonskomiteen i Oslo Høyre holdt sitt siste møte mandag kveld.

Flertallet i komiteen har plassert den profilerte eksordføreren på 8. plass på listen, mens et mindretall ønsker Stang på 6. plass. Høyre har i dag seks representanter fra Oslo på Stortinget.

– Jeg registrerer at nominasjonskomiteen har hatt et annet syn enn 1400 Høyre-medlemmer som har delatt i uravstemningen. Nå er det opp til medlemmene om de er enige i innstillingen fra flertallet i komiteen, sier Fabian Stang til VG.

Åpenhjertig Fabian Stang: Jeg gikk på en ordentlig tung psykisk smell

Ønsket sikker plass

Stang varslet i et intervju med VG i september i fjor at han ønsket seg en sikker plass på Oslo Høyres stortingsliste ved valget til høsten. I urnominasjonen blant partiets medlemmer havnet han på en tredjeplass, men ble senere skjøvet ned på åttende plass av sitt eget lokallag. Også fem andre bydelsforeninger dumpet den populære eksordføreren fra sikker plass.

Stang fikk hele 905 stemmer i uravstemningen, mens hans «motkandidat» til 6. plassen, Stefan Heggelund, kun fikk 585 stemmer.

Stang åpner nå for å stille som kampkandidat på nominasjonsmøtet 13. februar.

– Hvis våre velgere og medlemmer ber meg om å stille opp, vil jeg vurdere det, sier Stang.

– Er du skuffet?

– Jeg har vært i dette gamet så lenge at jeg er ganske rolig. Det viktige nå er at vi vinner valget, og at Erna kan fortsette som statsminister. Hvem som står på Oslo-listen er underordnet.

Åpenhjertig VG+-intervju: Stangs nye liv (NB: Krever innlogging)

– Dyktige kandidater

Nominasjonskomiteens leder, Eirik Lae Solberg, understreker at det er en stor styrke for Oslo Høyre å ha mange dyktige kandidater.

– Vi har mange gode kandidater med stor erfaring som ønsket gjenvalg. Det har derfor vært naturlig med større kontinuitet enn vi hadde ved forrige valg, da flere frasa seg gjenvalg, sier Solberg.

– At det er dissens i nominasjonskomiteen om fjerde og sjetteplassen er først og fremst et uttrykk for at vi har flere dyktige kandidater som kan representere Oslo Høyre på Stortinget på en god måte. Det er grunn til å merke seg at en samlet komité ønsker Nordby Lunde, Vinje, Heggelund og Stang blant de første åtte plassene, sier Lae Solberg.