Nå kommer ekstremværet «Vidar» til Vestlandet

Det ventes ekstremt høy vannstand og høye bølger når ekstremværet slår inn over Vestlandet torsdag formiddag.

  • Runa Røed

Artikkelen er over tre år gammel

Det er Vestlandet sør for Stad som rammes hardest av uværet. Her venter Meteorologisk institutt at vannstanden vil bli 60-80 centimeter over normalen ved flo. Det vil si så fall være høyeste nivå på 20 år.

– Vi vil få en situasjon som statistisk skjer hvert 20. år. Vannstanden vil blant annet komme inn i den gamle trehusbebyggelsen på Bryggen i Bergen, sier statsmeteorolog Anne-Mette Olsen til VG.

Vannstanden vil totalt føre til at Bergen kan få en vannstand på opp mot 225 centimeter over nullnivået på sjøkart, ifølge NRK.

I Stavanger kan samme verdi ende på over 174 centimeter. Rekorden for Bergen er 240 centimeter i 1990, for Stavanger lyder den på 182 centimeter i 1994.

Les også: Kraftig vind over Østlandet – en sendt til sykehus

OBS-varsel

Ifølge meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet vil erfaringsmessig Bryggen i Bergen oversvømmes ved rundt 205 centimeters vannstand, skriver Bergens Tidende.

Det er også sendt ut OBS-varsel for Møre og Romsdal, Trøndelag, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

– Det er sterk kuling enkelte steder innover Oslofjorden. Da rusker det godt, og det er også friskt og vått godt innover land. Det vil også fortsette med nedbør og vind utover dagen, men vinden er nok sterkest på formiddagen, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

I Asker og Bærum anmoder politiet båteiere om å undersøke båter og fortøyninger.

OBS-varsel i ni fylker: Varsler tre dager med uvær

Sterk storm

Vind opp mot sterk storm førte til problemer på Østlandet onsdag, og flere ferger innstilt om morgenen og formiddagen som følge av uværet.

Dette gjaldt blant annet forbindelsen mellom Horten og Moss, der fergeselskapet Bastø-Fosen innstilte alle avganger fram til klokken 12.45.

Også fergene til Color Line som trafikkerer strekningen mellom Sandefjord og Strömstad, ble innstilt, men kveldsavgangene ble meldt å gå som planlagt.

Fikk tre over seg

Øst politidistrikt opplyste onsdag at stormen skapte problemer også på land. Én person ble onsdag morgen skadd etter å ha fått en gren over seg, etter det politiet karakteriserer som ren uflaks.

– Ulykken skjedde i Skogbrynet i Moss da en gren blåste ned og traff en mann i hodet. Han har fått et stort sår i hodet og ble brakt til Sykehuset Østfold Kalnes med det som beskrives som større personskader, sier operasjonsleder Runar Eriksen til Moss Avis.

Politiet i Søndre Buskerud meldte om en flygende trampoline på Hurumlandet, og i samme område blåste et tre over veien på fylkesvei 11 mellom Sætre og Røyken. Også flere andre steder på Østlandet er det meldt om trær som har falt over veier.

På E18 i Østfold sto rundt 30 utenlandske vogntog fast i nærmere én time om formiddagen, melder Smaalenenes Avis. Flere av vogntogene hadde ikke kjettinger på og måtte sette på disse før de fikk kjøre videre.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Vær

Flere artikler

  1. Kraftig vind over Østlandet, en til sykehus

  2. Varsler tre dager med uvær i Sør-Norge

  3. Kraftige vindkast på Vestlandet: – Tak kan blåse av

  4. Uværet herjer i Sør-Norge

  5. Storm og orkan langs Vestlandet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder