KAN BLI FORBUDT: Flere instanser tar nå til orde for et forbud mot å ta med gatehunder til Norge. Merk: Gatehundene på bildet har ingenting med saken å gjøre.
KAN BLI FORBUDT: Flere instanser tar nå til orde for et forbud mot å ta med gatehunder til Norge. Merk: Gatehundene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Kuni Takahashi AP

Vil forby import av gatehunder til Norge: – Det haster

INNENRIKS

Både landbruksministeren, Senterpartiet og Mattilsynet tar til orde for et forbud mot import av gatehunder fra utlandet til Norge.

  • NTB
Publisert:

Senterpartiet leverte onsdag et forslag i Stortinget om å forby import av gatehunder. Det er næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) som har utarbeidet forslaget. Han kaller import av gatehunder «galskap» som kan true både folke- og dyrehelsen.

Les også: Mattilsynet advarer etter parasittfunn på gatehund

– Derfor haster det med å stramme inn. Dersom bakterier, parasitter og sykdommer kommer til Norge, vil det være svært vanskelig å bli kvitt det, sier han.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) ba onsdag Mattilsynet vurdere tiltak for å redusere smittefaren som kan oppstå når nordmenn tar med seg løshunder fra utlandet.

Fikk du med deg?: Avlivet hund - var mistanke om rabies

– Selv om Mattilsynet har stor oppmerksomhet på utfordringene som er knyttet til gatehunder, har jeg bedt dem om å vurdere tiltak for å redusere risikoen for å få inn uønskede smittestoffer og parasitter, sier statsråden til NTB.

Myndighetene oppfordrer folk til å hjelpe gatehunder i de landene de kommer fra, i stedet for å ta dem med til Norge.

Husker du? Vil avlive 60.000 hunder i Romania

– Det har de siste årene ikke manglet på advarsler fra myndighetene om farene ved å ta inn gatehunder til Norge. Tross advarsler, har det de siste årene vært flere tilfeller der gatehunder har ført med seg smittestoffer og parasitter som vi ikke har i Norge. Senest i forrige uke ble det funnet hjerteorm på en gatehund innført fra Spania, skriver avdelingsdirektør Eva Grendstad i brevet til Mattilsynet som blir bedt om å komme med en tilbakemelding innen 10. november.

Her kan du lese mer om