POLITISJEF: Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte kuttlisten fredag formiddag.

POLITISJEF: Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte kuttlisten fredag formiddag. Foto: Roger Neumann VG

126 lensmannskontorer blir lagt ned

I alt 126 av politiets tjenestesteder legges ned, og syv nye opprettes. Norge vil dermed stå igjen med 221 tjenestesteder, ifølge den endelige kuttlista i nærpolitireformen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I den siste runden i Politidirektoratet er det bestemt at fire planlagt nedlagte lensmannskontorer likevel skal videreføres. I tillegg blir syv nye tjenestesteder opprettet.

Se hele listen over hvilke lennsmannskontorer som legges ned nederst i saken.

De få påplussingene er også den eneste endringen som er gjort. Det blir altså ingen nedlegginger utover det som allerede er foreslått av politimestrene selv.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de har gjort noen justeringer der det ble litt for langt mellom distriktene eller at for mange fikk for lang reisevei.

Les også: Slik blir det nye Politi-Norge

Tegnet kart

Politimestrene ble bedt om å selv tegne kart over hvordan de nye politidistriktene skulle se ut. I det første forslaget var så mange tjenestesteder fjernet at antallet havnet under minimumsgrensen som Stortinget hadde satt.

Les også: Slik var regjeringens plan for de nye politidistriktene

Politimestrene kom tilbake med revidert utkast, hvor det ble foreslått å legge ned 130 lensmannskontor. Forslaget gikk videre til Politidirektoratet, som altså har besluttet å redde fire kontorer fra nedleggelse.

Debatt om reisetid

I vurderingene av hvilke lensmannskontor som skal bestå og hvilke som skal bort, har man sett på blant annet kjøreavstand og utrykningstid, infrastruktur og spesielle forhold i politidistriktet.

Debatten om politireformen har i stor grad handlet om avstander. Humlegård bekrefter at reisevei selvsagt har vært en viktig faktor når de har lagt puslespillet. Men det overordnede målet er å få til en bedre polititjeneste, noe han er overbevist om at innbyggerne vil få.

Her ser du alle endringene

Klikk navnet på hvert politidistrikt for å se hele listen:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder