PRESSER: Næringsminister Monica Mæland legger igjen press på Telenor, etter at selskapet gjentatte ganger har fått kjønnskritikk. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Jakten på Svein Aasers arvtaker: Mæland krever kvinnefokus

Næringsminister Monica Mæland (H) gir klare signaler om at Telenor bør se ekstra godt etter en kvinne som Svein Aaser sin erstatter som styreleder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Telenor sliter med sitt kvinnerykte, hvor ledelsen er svært mannstung. Nå skal en ny sentral posisjon i den norske statlige telegiganten besettes og kvinneperspektivet havner igjen i fokus.

– Naturlig å se litt ekstra

– Jeg vil ikke blande meg inn i nominasjonskomiteens arbeid med å finne Aaser sin erstatter. Men jeg har ingen problemer på generelt grunnlag å si at det er for få kvinner i ledende posisjoner i næringslivet og at det er naturlig å se litt ekstra på om det er kvalifiserte kvinner som kan være aktuelle. Det er et viktig signal å gi, sier Mæland.

Les også: Telenor kutter

– Signaler er viktig

– Departementet har selv en representant i valgkomiteen; du kan påvirke direkte?

– Det er riktig, men det blir feil å instruere. Men å gi signaler er viktig.

– Du sier at du mener hele styret ikke har gjort en god nok jobb i Vimpelcom; det kan ligge an til flere utskiftninger i styret?

– Jeg mener de har gjort en for dårlig jobb i den saken, ja, men vil ikke blande meg bort i de vurderingene nominasjonskomiteen skal gjøre. Men signalet om at vi må se ekstra godt etter for å finne kvalifiserte kvinner, er greit å gi.

Leder i Telenors nominasjonskomite, Anders Skjævestad, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Andre gang

Det er andre gang i løpet av et år at Mæland gir kvinnesignaler til Telenor. Første gang var i vinter da hun gikk ut i VG og anbefalte daværende styreleder Svein Aaser å lete spesielt etter kvinner som arvtaker etter Jon Fredrik Baksaas som gikk av i sommer.

KJØNNSDEBATT: Næringsminister Monica Mæland (H) møtte den nye Telenor-sjefen Sigve Brekke (i midten) og styreleder Svein Aaser da Brekke tiltrådte i august. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Hennes råd ble ikke fulgt. Den interne kandidaten, Sigve Brekke, ble valgt - fordi han ble ansett for å være den sterkeste faglige kandidaten, blant annen med bred internasjonal erfaring.

Har satt Telenor i kvinnefokus

Utnevnelsen av Brekke ble debattert ut i fra i et kvinneperspektiv.

Skipsreder Elisabeth Grieg gikk kraftig ut, blant annet i DN. Hun mente at Telenor hadde latt en god sjanse gå fra seg til å velge sin første kvinnelige toppsjef.

Grieg har også senere kritisert Brekke og Telenor. Når han i høst satte sammen sitt nye ledelses-mannskap, viste det seg at det bare var funnet plass til tre kvinner, i den nye ledelsen. 18 menn.

En ren provokasjon, mente Grieg om den manglende kjønnsbalansen.

Aktuelt: Telenor-toppene i Vimpelcom

Aaser går av etter at Mæland ikke lenger har tillit til ham, som følge av hans behandling av den såkalte Vimpelcom-saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder