I FJOR: Trond Henry Blattman, Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes og Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen på Utøya tirsdag 22. juli 2014. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Slik blir 22. juli-markeringen

Onsdag markeres fireårsdagen for terroren som rammet Norge 22. juli 2011. Minnemarkeringen innledes med ett minutts stillhet ved vannspeilet foran Høyblokka i Oslo.

 • NTB

Artikkelen er over fem år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde tale og står for kransenedleggelse. Leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, ønsker velkommen.

Det blir også taler fra blant andre AUF-leder Mani Hussaini og parlamentspresidenten i Europarådet, Anne Brasseur.

Kritisert utstilling

Seremonien etterfølges av en offisiell åpning av 22. juli-senteret i første etasje i Høyblokka, ved kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Utstillingen, som blant annet viser restene av Anders Behring Breiviks bombebil, er allerede før den åpnes blitt kritisert av enkelte som mistet sine kjære i terroranslaget. De frykter at utstillingen vil gi terrordømte Anders Behring Breivik den oppmerksomheten han søkte.

VGs kommentator har sett utstillingen: «Vi må ikke gjemme bort det som gjør hendelsen konkret, som får oss til å forstå. Til å fortsette å kjempe imot.»

Fredstanker, framtid og håp er tema for en minnegudstjeneste klokka 12 i Oslo domkirke. Statsministeren og kronprinsesse Mette Marit vil være til stede sammen med en rekke representanter for det offentlige Norge. Biskop Ole Christian Kvarme vil holde dagens preken, og liturg er domprost Anne-May Grasaas.

ÅPNER: Allerede før åpningen har 22. juli-senteret blitt kritisert. Utstillingen ligger ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Minnesmerke på Utøya

På Utøya er det i år laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under terrorangrepet. Innvielsen av minnesmerket blir en del av avslutningen av 22.-julimarkeringen, som holdes av AUF og støttegruppa sammen med statsminister Erna Solberg. Statsministeren vil legge ned krans på vegne av regjeringen.

Her er minnestedet: VGs kunstanmelder mener det er blitt veldig bra

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på markeringene ved Høyblokka og senere på dagen også på Utøya.

Les også

 1. Halvparten av foreldrene til 22. juli-ofre er sykmeldt

  51 prosent av de etterlatte foreldrene er fremdeles ikke tilbake i jobb på samme nivå som før terrorangrepene 22.

Flere artikler

 1. Slik kan 22. juli-minnesmerket i regjeringskvartalet bli

 2. Departementet sier ja til omdiskutert 22. juli-minnesmerke

 3. Ole Martin (22) overlevde Utøya-angrepet: – Fint å være samlet igjen

 4. Naboer går rettens vei mot Utøya-minnesmerke: – Vi er de som risikerte egne liv 22. juli, og nå føler vi at dette er takken

 5. Stoltenberg: – Norge har vist styrke etter 22. juli

Fra andre aviser

 1. Slik blir 22. juli-markeringen

  Aftenposten
 2. Slik blir 22. juli-markeringen

  Bergens Tidende
 3. Trapper ned markeringen av 22. juli

  Aftenposten
 4. Regjeringen velger omstridt Utøya-minnesmerke

  Bergens Tidende
 5. Sju år siden 22. juli-terroren

  Fædrelandsvennen
 6. Erna Solberg: – Vi minnes dem med kjærlighet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder