SLAKTER: Styregrossisten og superveteranen i norsk næringsliv, Inge K. Hansen (69) fastslår at Telenor er i full krise. Han mener den ferske konsernsjefen, Sigve Brekke (56), må gå av.
SLAKTER: Styregrossisten og superveteranen i norsk næringsliv, Inge K. Hansen (69) fastslår at Telenor er i full krise. Han mener den ferske konsernsjefen, Sigve Brekke (56), må gå av. Foto: Terje Bringedal , VG

Næringslivsveteran Inge K. Hansen mener Brekke må gå: - Du jukser ikke med CV-en din

«Du vet hva en bachelor er, sorry, men det vet du»

INNENRIKS

Tidligere toppsjef i både Statoil og Aker, Inge K. Hansen (69), mener Telenor må kvitte seg med Sigve Brekke (56) som konsernsjef.

Publisert: Oppdatert: 07.02.16 22:38

Næringslivsveteranens begrunnelse er at Brekke mistet all tillit fordi han permitterte fire direktører i november i fjor - samt ble avslørt for å ha gitt gale opplysninger i sin CV.

I dette intervjuet gir dagens styreleder i blant andre Gjensidige Forsikring og styrenestleder i Hydro ASA, det glatte lag til Telenors ledelse, styret, hovedeieren og Stortingets kontrollkomité.

Hyller Wærsted

Samtidig gir han de aller beste skussmål den kvinnelige styrelederen, Gunn Wærsted, som er satt inn for å rydde opp, som tiltrådte først den 14. januar.

– Hun vet nøyaktig hva hun går til.

– Er Wærsted en person du har tillit til?

– Ja. Jeg har vært kollega med henne i DnB i sin tid. Vi satt videre sammen i fem år i styret på Handelshøyskolen BI, hvor hun var leder. Vi hadde et utmerket samarbeid i en del krevende saker med stor oppmerksomhet. Det er en på alle måter bra dame. Ordentlig. Kompetent, sier Inge K. Hansen til VG.

Noe av det første Wærsted gjorde etter at hun tiltrådte, var å slakte kvinneprofilen til sin egen konsernsjef i VG.

– Regner du med at hun får på plass en ny konsernledelse?

– Hun vet nøyaktig hva hun går til. Det er jeg helt sikker på. Men jeg vil ikke blande meg opp i hennes gjøremål. Hun vet nøyaktig hvilken oppgave hun har tatt på seg, det er jeg trygg på.

Spørsmål om integritet

– Ansettelsen av Sigve Brekke i mai i fjor var i seg selv kontroversiell, men kom i et helt annet lys etter at det ble avslørt i Kapital at Brekke hadde gitt en rekke uriktige opplysninger på sin CV?

– Det som sto på CVen hadde sannsynligvis liten relevans for denne jobben. Men det at han har jukset med det, reiser naturligvis spørsmål ved hans integritet. Du jukser ikke med CVen din! Du vet hva en bachelor er, sorry, men det vet du. Hans håndtering av det var katastrofal. Den oste av dårlig samvittighet, sier Hansen.

– Du sa til Aftenposten nylig at du er overrasket for hver dag som går hvor Sigve Brekke fortsatt sitter som konsernsjef. Hva legger du i det?

CV-jukset

– Primært CV-jukset, og hans håndtering av saken der fire sentrale ledere ble permittert. Men også at han stikker dolken i ryggen på sin tidligere leder, Jon Fredrik Baksaas, ikke minst gjennom sin opptreden på Dagsrevyen, hvor han ble spurt om han har tillit til Baksaas. Da hadde han virkelig hatt muligheten til å fortelle om det samarbeidet de har hatt i mange år. Og så vegrer han seg, ved å trekke seg unna og mest mulig unngå å svare på spørsmålet. Det synes jeg er veldig kritikkverdig.

Forhåndsdømming

– Mener du at Brekke må gå av?

– Ja, jeg har sagt hva jeg mener der. Det han gjør mot de fire sentrale lederne fremstår utad som forhåndsdømming. Han og styret har jo engasjert Deloitte til å gjennomgå Telenors håndtering av Vimpelcom. Det han egentlig sier er at han ikke har tillit til at hverken Deloitte eller de fire lederne vil være objektive, derfor må han fjerne de fire lederne. Men det er jo ingen argumentasjon.

– Mener du at Brekkes permitteringer alene er nok til å diskvalifisere ham som leder?

– Ja, det mener jeg. Hvilken tillit til lederen vil organisasjonen da ha? Alle i organisasjonen vil tenke: Hvem blir nestemann? Han bryter ett av de aller viktigste lederprinsippene, og det er at du står opp for dine ansatte. Han sier jo selv at de fire lederne ikke har gjort noe galt.

Telenor-saken: Kvinnelig favoritt vraket seks uker før avgjørelse

Slakter

Inge K. Hansens slakter også næringsminister Monica Mæland (H), som har ansvaret for Statens eierandel på 54 prosent i Telenor, og han slakter lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (Ap).

Slik begrunner Hansen sin egen påstand om at Telenor er havnet i krise og at milliardverdier er gått tapt:

– De organene som skulle ivareta Telenors interesse – konsernsjefen, styret og ikke minst den midlertidige styrelederen, bedriftsforsamlingen og hovedeieren – har sviktet sine oppgaver. Og det i en kritisk fase for selskapet. Her har de, etter min vurdering, påført private aksjonærer, men også det norske folk, milliardtap med sin opptreden, spesielt Monica Mæland og Martin Kolberg. Det er ingen som blir holdt ansvarlig for det. Det bare blir sånn.

Korrupsjons-etterforskning

Inge K. Hansen er særlig oppgitt over hvordan Telenor, Næringsdepartementet og Stortinget har håndtert korrupsjonsetterforskningene mot det opprinnelig russiske teleselskapet Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent.

– I håndteringen av Vimpelcom-saken har man sviktet totalt. Man har ikke håndtert saken som en Vimpelcom-sak, men som en Telenor-sak. Man er blitt dratt mer og mer inn i saken, uten at noen har stått opp for selskapet.

Sigve Brekke har sin fortid i Ap, først som generalsekretær i AUF, deretter som statssekretær i Forsvarsdepartementet på 1990-tallet.

– Eksternt oppfattes det nå at Telenor ledes av politikere: Sigve Brekke, Monica Mæland og Martin Kolberg. Det skaper ikke tillit til selskapet. Hvis man virkelig hadde ment at det statlige eierskapet skal være profesjonelt, forutsigbart og verdiskapende, så burde man byttet ut Mæland som næringsminister, og så burde man frata Kolberg lederjobben i en eventuell ny høring. Da har man forstått alvoret i dette her.

Kommentar: Sigve Brekkes menn

Selskap i krise

I oktober i fjor sparket Monica Mæland daværende styreleder Svein Aaser, fordi hun mente at han ikke hadde informert henne godt nok om Vimpelcom-saken.

Det tok to og en halv måned før Gunn Wærsted var på plass. Dette er uhørt, ifølge Hansen.

– I mellomtiden har man en franskmann som fungerende styreleder, som er totalt usynlig. Og det kan du ikke være når selskapet er i en krise. Jeg vet at mange medier har prøvd å få tak i ham. Ingen har fått tak i ham ennå, og fortsatt er han nestleder, sier Inge K. Hansen.

Hverken styreleder Wærsted eller statsråd Mæland ønsker å kommentere saken overfor VG.

Kommentar: Dette kan knekke Brekke

Telenors informasjonsdirektør Severin Roald svarer følgende på kritikken mot Telenor-sjefen i en epost til VG:

Beklaget feil i CV

«Brekke har gjentatte ganger beklaget feil i oversettelser og erkjenner at han ikke har håndtert kommunikasjonen om sin egen utdannelse på en god nok måte. Jeg ønsker å legge til at ansettelsen av Brekke ble basert på korrekt informasjon om hans akademiske og yrkesmessige bakgrunn, der 15 års erfaring fra Telenor og gode resultater fra Asia var av avgjørende betydning».

Det blir ikke noen ny høring om Vimpelcom og Telenor i Stortinget før etter sommeren, opplyser lederen i Kontroll- og konstitusjonskomitéen, Martin Kolberg (Ap), til VG.

Han avviser kritikken fra Inge K. Hansen.

– Det er bemerkelsesverdig at man ikke vektlegger det faktum at selskapet er utsatt for mistanke om korrupsjon, og vårt behov for å finne ut om dette er riktig eller ikke. Det er det viktige, ikke hvilke konsekvenser det har for aksjekursen. Og der er Hansen i sin verden, og jeg i min verden, sier Kolberg.

Her kan du lese mer om