PROPAGANDA: Bastian Alexis Vasquez (25) hadde hovedrollen i en IS-video sluppet i fjor sommer som viste drap på krigsfanger. PST siktet ham i etterkant for terrorhandlingen. Foto: SKJERMDUMP ,

Elden: Opplysninger om at IS-kriger
Bastian Vasquez (25) skal være død

I rettskjennelser kommer det frem at det mest profilerte IS-medlemmet fra Norge, Bastian Vasquez, kan være død.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er hans advokat John Christian Elden som formidler dette til retten.

Bastian Alexis Vasquez (25) fra Skien dro til Syria høsten 2012, etter å ha vært et aktivt medlem av ekstremistgruppen Profetens Ummah i Oslo.

Etter ankomst til Syria høsten 2012 sluttet han seg etter hvert til terrorgruppen Islamsk stat (IS).

Sommeren 2014 publiserte deres propagandaapparat en video der Vasquez viser fram en rekke fanger i grenseområdene mellom Syria og Irak – før bygningen de holdes i blir sprengt i luften, mens Vasquez smiler og gir Allah ære.

Terrorvideoen medførte at Vasquez, opprinnelig chilensk, ble en av de mest profilerte norske fremmedkrigerne tilsluttet terroristene i IS.

Kjennelse: Info om dødsfall

I en offentlig tilgjengelig kjennelse fra Oslo tingrett kommer det altså frem at hans forsvarer har informasjon om at Vasquez nå skal være død.

«Han (Elden, journ. anm.) har i e-post 17. juli 2015 reist spørsmål om det er en siktet i saken, da han har opplysninger om at Vasquez skal være avgått ved døden», heter det i kjennelsen fra 7. august.

Kjennelsen er del av en rettsprosess mot Vasquez der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gått rettens vei for å fryse IS-krigerens DNB-konto med 10.171 kroner.

Vet du noe om saken? Send epost til journalisten her.

– Ikke kontakt

Første gang PST fikk medhold i dette var i fjor høst, men kjennelsene gir kun adgang til frysing av konti i tidsbegrensede perioder.

Da Borgarting lagmannsrett behandlet Eldens anke over tingrettens avgjørelse fra august om at IS-krigerens konto kunne fryses nok en gang, gjentok advokaten argumentet om at Vasquez kunne være død.

«Det er anført (av Elden, journ. anm.) at PST må sannsynliggjøre at siktede ikke er død», heter det i kjennelsen fra Borgarting 7. september.

I denne kjennelsen kommer det også frem at Elden ikke har hatt kontakt med sin klient Bastian Vasquez.

– Jeg er kjent med at det har kommet meldinger om at han skal ha omkommet i Syria, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Elden til VG.

Hele historien: Den etniske norske IS-kvinnen

PST: Ønsker å undersøke

I kjennelsen fra Oslo tingrett i august kommer det videre frem at PST på sin side ikke har mottatt opplysninger som medfører at de kan legge til grunn at Vasquez er død.

PST har strenge krav og høy terskel for å konkludere rundt fremmedkrigeres dødsfall.

ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Hvis advokat Elden har opplysninger som vi kan undersøke nærmere, gjør vi gjerne det, men på nåværende tidspunkt har vi ikke fått dette. Det blir derfor vanskelig for meg å kommentere dette, sier politiadvokat Anne Karoline B. Staff i PST til VG.

VG har vært i kontakt med ett av Vasquez sine familiemedlemmer, som ikke ønsket å kommentere opplysningene som kommer frem i kjennelsene omtalt i denne saken.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Hatvideo

Det var i januar 2012 at Vasquez, en ivrig fotball- og Barcelona-fan som hadde konvertert, kom i offentlighetens søkelys for første gang.

Han hadde da, fra gutterommet i Skien, publisert en hatvideo rettet mot statsminister Jens Stoltenberg, som førte til at han ble pågrepet, terrorsiktet og varetektsfengslet.

Vasquez har også vært sentral i kontroverser islamistmiljøet i Norge, med utgangspunkt i hendelser i Syria og uenigheter innad i fremmedkrigermiljøet, som har forgreninger til personer i Norge.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Fremmedkrigere har «gjenoppstått»

VG kjenner til at Vasquez i flere måneder av flere i det norske islamistmiljøet skal ha vært ansett som drept.

Meldinger om dødsfall blant norske rekrutter i terrorhæren til IS har imidlertid blitt forbundet usikkerhet.

Både Utenriksdepartementets og PSTs standarduttalelser i slike saker går på at det er vanskelig å få verifisert hendelser på bakken i Syria eller Irak.

Det finnes eksempler på at fremmedkrigere som har blitt meldt drept i mediene, har «gjenoppstått».

Så langt VG kjenner til, finnes det ikke konkret dokumentasjon på at Vasquez skal være drept, selv om det med tiden har blitt en etablert oppfatning – noe som kommer til syne gjennom kjennelsene VG referer til i denne saken.

Det har blant annet blitt vist til av kilder VG har vært i kontakt med at ingen hører noe fra 25-åringen lenger. Ulike scenarioer for hva som skal ha skjedd med ham, samt når det skal ha skjedd, har versert, men ingenting er bekreftet.

Les også: De tre klassevenninnene fra Oslo som dro til Syria

HÅNDVÅPEN: Bildet er tatt i mai 2013 i Syria, nær den tyrkiske grensen. Bastian Vasquez viser fram håndvåpenet sitt sammen med blant andre Djibril Bashir (t. h.), som i vinter ble dømt til over fire års fengsel for å ha vært med i IS. Foto: PST / PRIVAT ,

Anket helt til Høyesterett

Vasquez er terrorsiktet etter straffelovens paragraf 147 a som følge av massedrapsvideoen IS slapp i fjor sommer. Dette gjør at PST kan begjære hans kontoer fryst.

– Slik det fremgår av kjennelsene i denne saken, har tingrettens avgjørelse blitt anket av hans advokat. Vi viser til at tingrettens forlengelse av båndlegging har stått seg i lagmannsretten, samt at Høyesterett nylig forkastet anken som kom dit, sier politiadvokat Staff i PST.

Drept i Syria: Thom Alexander (24) fra Halden sluttet seg til IS

– Bekjempe global terror

Lovverket om såkalt «båndlegging av formuesgoder» er foreløpig ikke oppdatert etter innføringen av den såkalte fremmedkrigerparagrafen 147 d i 2013.

Det innebærer at PST ikke kan begjære frysing av kontoer til personer kun siktet for medlemskap i en terrororganisasjon – de må kunne sikte personene for å ha utført konkrete terrorhandlinger etter 147 a.

– Bestemmelsen om båndlegging er et resultat av internasjonale forpliktelser for å stoppe finansering av terror. Dette er et av virkemidlene som verdenssamfunnet har satt i gang for å bekjempe global terror, forklarer Staff.

PST mener også at bestemmelsen kan bidra til å varsle myndighetene om hvor fremmedkrigere er, dersom de forsøker å ta penger ut av kontoen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder