Erna og Siv forhandler bensinavgifter bak lukkede dører

Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen holdt pressekonferanse utenfor Statsministerens kontor, før de gikk inn til regjeringens budsjettkonferanse tirsdag morgen. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Venstre-Trine nekter å støtte
budsjett uten grønt skatteskifte

Trine Skei Grande (V) sier at Venstre ikke vil støtte et statsbudsjett fra Høyre Frp-regjeringen, som ikke leverer det grønne skatteskiftet som Venstre har krevd.

Artikkelen er over tre år gammel

Gjennom åtte måneder med forhandlinger har samarbeidspartiene ikke klart å bli enige om hva et grønt skatteskifte skal innebære, hvor høye høyere avgiftene på bensin, diesel og CO2-utslipp skal bli, og hvilke skatter og avgifter som skal senkes i stedet.

Tirsdag morgen startet regjeringens todagers budsjettkonferanse, som var den praktiske deadline for å bli enige. Det lyktes ikke.

Leste du denne: Carl I. Hagen ba Venstre og KrF dra pokker i vold

Så nå er det statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) som bestemmer, og som må fremme forslaget til det grønne skiftet i sitt statsbudsjett 6. oktober, altså fem uker fra nå.

Ikke ferdig

– Dette er en del av regjeringens budsjettarbeid. Det har aldri vært en forutsetning at dette skulle være ferdig før regjeringen er ferdig med sitt budsjettarbeid, sa Erna Solberg til VG, på vei inn til budsjettkonferansen tirsdag morgen.

Mens Erna og Siv sitter innelåst i budsjettkonferansen, er Trine Skei Grande på Svalbard og tester verdens dyreste vann, ifølge hennes Facebook-konto.

Problem med å få flertall

FORHANDLET FORGJEVES: Trine Skei Grande på vei inn i møtet med samarbeidsparti-lederne torsdag i forrige uke. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

– De vet veldig klart hva vi mener. Nå forutsetter jeg at de følger opp det vi ble enige om i fjor, og legger det inn, slik at Venstre og KrF slipper å forhandle inn på nytt det vi forhandlet ferdig i fjor høst, sier Venstre-lederen til VG.

– Hva gjør Venstre om Siv og Erna ikke følger dette opp?

– Da vil de ha et problem med å få flertall for det de legger fram, sier Grande.

Avtalen

Dette ble partiene enige om høsten 2015:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2017 fremme forslag om et grønt skatteskift som en del av oppfølgingen av innstillingen fra grønn skattekommisjon. Et slikt skift skal innebære en økning av avgifter på utslipp av CO2 motsvart av en sektorvis reduksjon av andre skatter og avgifter. Avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene.»

Helt siden nyttår har de fire partiene sittet sammen og forhandlet om å omdanne denne teksten til konkrete skatte- og avgiftssatser.

Kjenner Venstres forslag

Det har de ikke lyktes med. Selv ikke partiledernes «toppmøte» i statsministerboligen forrige torsdag, kunne løse floken.

– Regjeringen kjenner våre forslag, sier Trine Skei Grande.

Ett av dem er å øke bensinavgiftene i bytte mot et nytt miljøfradrag på selvangivelsen, som hun lanserte i VG for to uker siden.

– Jeg vil ikke konkretisere mer enn det, annet enn å si at vårt forslag inneholder mange elementer, sier hun.

Forpliktet

Men helt siden november i fjor har budskapet vært dette: At regjeringen er forpliktet til å øke avgiftene på bensin og diesel.

– Er det mulig å gjennomføre et grønt skatteskifte uten å øke bensinavgiftene?

– Det er ikke vanskelig å finne løsninger. Det er så mange knapper på miksebordet at det finnes mange løsninger som alle kan være bekvemme med, sier Venstre-lederen.

VG mener: God bilpolitikk gir bedre miljø

Regjeringen bestemmer

Erna Solberg ville ikke svare på om de fire partiene er nærmere en løsning:

– Jeg kommer ikke til å svare på sånne spørsmål, sa statsministeren.

– Det er naturlig å snakke med dem før vi gjør ferdig arbeidet med budsjettet. Men det er regjeringen som må treffe beslutningene om de store sammenhengene i budsjettet, la hun til.

Heller ikke Siv Jensen ville svare på om en bensinavgiftsøkning nå er uunngåelig:

– Det er alltid utfordrende å lage budsjett, mange hensyn skal ivaretas og det er fire partier som skal oppleve at de får noe positivt ut av det. Svaret på hva som legges fram i oktober, får dere i oktober, sa hun.

Husker du: Spilte Pokémon Go under stortingshøring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder