NATTARBEIDERE: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide tok pause i forhandlingene litt over klokken 23 torsdag.
NATTARBEIDERE: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide tok pause i forhandlingene litt over klokken 23 torsdag. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Jobber mot budsjettløsning i natt

– Står ikke lenger om penger **Presenterer trolig enighet fredag

INNENRIKS

– Vi har jobbet steintøft og er betydelig nærmere en løsning, sier Frps parlamentariske leder.

Publisert: Oppdatert: 21.11.14 00:01

Litt bleke og opptil flere med rustne røster kom forhandlerne ut etter et over tre timer langt møte i Statsrådsalen på Stortinget klokken 23.10 torsdag kveld.

– Vi har jobbet steintøft og er kommet betydelig nærmere en løsning. Nå går vi til våre respektive rådgivere og kolleger for å diskutere og regne videre før vi møtes igjen i løpet av natten, sa parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp).

– Jeg er veldig trygg nå på at vi finner en løsning som gir landet et godt statsbudsjett for 2015, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

LES OGSÅ:Milliardslaget på Oslo Plaza (krever innlogging)

KrF-leder Knut Arild Hareide svarte «ja» på spørsmål om partene var nær en avtale.

– Vi trenger fortsatt noen timer, siden det er viktig for oss å nå Stortingets frist som er fredag klokken 18. Da må alle tall være inne i budsjettet.

Hareide fikk seg ikke til å ville garantere en budsjettavtale, men sa:

– Jeg er sterk i troen. Det er jo vi KrF-ere. Men nå tror jeg også på en budsjettavtale.

– Jeg begynner å se at det er en mållinje der, men jeg tror vi kommer til å bruke natta, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Skal ikke lenger stå om penger

Hareide bekreftet også at det ikke lenger står på kroner og øre mellom partene, men at det gjenstår enkelte politikkområder der sentrumspartiene ønsker flere innrømmelser fra regjeringen.

Da forhandlerne gikk fra hverandre like etter klokken 23 var det angivelig for at regjeringspartiene skulle få tid med sine rådgivere og sitt apparat til å diskutere og regne seg frem til hvordan de skal imøtekomme de siste kravene fra sentrum.

Det er foreløpig ikke klart hvilket klokkeslett natt til fredag et nytt forhandlingsmøte finner sted.

Målet for de fire partiene er nå å kunne presentere et helhetlig forslag til en framforhandlet avtale for partienes respektive stortingsgrupper fredag.

Presenterer trolig enighet fredag

Etter det VG får opplyst har alle de borgerlige partiene i kveld kalt inn sine stortingsgrupper til ekstraordinære gruppemøter fredag formiddag.

KrFs stortingsgruppe ser for seg å møtes klokken 10.

På disse møtene er tanken at de ulike stortingsgruppene skal ta stilling til en endelig skisse til budsjettløsning.

Etter gruppemøtene vil de fire partiene møtes til et i utgangspunktet siste forhandlingsmøte for å gjøre siste finpuss før en budsjettenighet presenteres fredag ettermiddag om alt går etter planen.

Det siste avhenger selvsagt av at de fire partienes stortingsgrupper bifaller det resultatet partitoppene har forhandlet seg frem til.

På vei inn til det lange forhandlingsmøtet torsdag kveld ga både Helleland og Nesvik uttrykk for at de nå hadde lagt frem det de mener er et godt tilbud.

Venstre skal ha gitt etter i bensin-kampen

KrF-leder Knut Arild Hareide berømmet også regjeringen for å ha strukket seg langt for å imøtekomme KrFs hovedkrav.

– Det gjelder særlig den sosiale profilen, sa han.

Venstre-leder Trine Skei Grande ville på vei inn ikke si noe om hun synes regjeringen har strukket seg langt nok i deres hjertesak, som er å føre landet mot et grønt skatteskifte.

Den aller største konfliktsaken i forhandlingene er de mye omtale bil- og miljøavgiftene. Fremskrittspartiets steile krav om at bensinprisene skal ned går ikke i hop med Venstres like steile krav om at det må svi på pungen å forurense.

Som VG skrev tidligere torsdag skal Venstre ha gått med på å ikke prisjustere bensin- og dieselavgiften neste år mot å få gjennomslag for en rekke andre miljøavgifter.

Det er første gang i historien at denne avgiften ikke prisjusteres.

(VG/NTB)

Her kan du lese mer om