ADVARER: Dagfinn Høybråten (KrF), er ikke fornøyd med utenriksminister Jonas Gahr Støres bokplaner. Foto: Scanpix

Dagfinn Høybråten: - Dropp boken, Jonas!

(VG Nett) Opposisjonen ber Jonas Gahr Støre legge UDs bokplaner i skuffen - og låse igjen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det kan sikkert bli en kjempefin bok, men det er ingen oppgave for Utenriksdepartementet å finansiere eller sette i gang slike prosjekter, sier Fremskrittspartiets Morten Høglund til VG.

VG fortalte denne uken at Utenriksdepartementet blar opp 1 million kroner til en ny bok. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal være bokens hovedperson.

Dagfinn Høybråten minner Støre om at han er utenriksminister og ikke ekspertkommentator.

- Forfatteren fremstiller Støre som en gjennomgangsfigur og en slags utenriksekspert i boken. Da må jeg minne om at han i denne sammenheng hverken er kommentator, forsker eller ekspert, men utenriksminister, sier Høybråten.

- I grenseland

Han synes i likhet med Høglund at et statlig departement ikke skal initiere og finansiere bøker der en statsråd har en sentral rolle.

- Dette ser ut til å bli en sterk profilering av utenriksministeren. Dette er definitivt i grenseland for hva et departement bør finansiere, legger han til.

HOVEDROLLEN: Jonas Gahr Støre blir hovedkarakteren i en ny bok som UD betaler for. Her i samtale med palestinernes president Mahmoud Abbas på Sofitel Hotel i Brussel denne uken. Foto: Fredrik Solstad

Jonas Gahr Støre skal være gjennomgangsfigur og ekspert på norsk utenrikspolitikk i boken, ifølge forfatter Simen Ekern. Han er engasjert og finansiert av UD for å forfatte boken, som skal gi et bilde av verden slik den ser ut i 2030.

Les også: Støre nekter å la seg habilitetssjekke

Støres departement blar altså opp en million kroner for å realisere boken, som er en del av Refleks-prosjektet. Dette tiltaket skal stimulere til dialog om norske veivalg på det utenrikspolitiske området.

- Vil informere og engasjere

Men Jonas Gahr Støre forsvarer bokutgivelsen, som er planlagt til høsten eller tidlig neste år.

Via kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet, argumenterer Støre for bokprosjektet. Imerslund opplyser at dette heller ikke er første gang utenriksministeren har en sentral rolle i en bok fra departementet.

- Hører det til blant departementets oppgaver å lage bøker?

- Utenriksdepartementet skal informere og engasjere bredt, gjennom flere kanaler. I 2008 produserte vi to bøker, en av dem skrev utenriksministeren. Dette er en ny type utgivelse som vi tror vil vekke interesse, svarer Imerslund.

Vet du noe om dette? Kontakt VG Netts journalister her!

Avviser kritikk

Hun minner om at boken som nå skal produseres, er et av flere tiltak i det såkalte Refleks-prosjektet.

- Tanken er å utfordre noen ledende aktører og tenkere til å se frem mot 2030 og snakke om verden i endring, økonomi, geopolitikk, klima, kultur, religion - mye av det som vil forme veien mot 2030 - og selvsagt - tenke rundt hva dette kan bety for Norge. Utenriksministerens rolle vil være å møte disse personene til samtaler eller debattmøter som så blir ført i pennen av andre. Det handler altså ikke om Støre, men om rammene for norsk utenrikspolitikk i fremtiden, forklarer Imerslund.

Hun avviser kritikken fra utenrikspolitikerne om at bokprosjektet er profilering og merkevarebygging av Jonas Gahr Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder