SKJEBNETIMER: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) sitter tirsdag i de siste instense timene med sonderinger. Her fotografert under en pressebrief på fredag. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Skal være enige om asylpolitikk fra «dansk modell»

KrF og Venstre vil få amnesti for asylbarna

Tidlig ultralyd avvises som offentlig helsetilbud

Kilder VG har snakket med sier KrF, Venstre, Høyre og Frp er enige om å gi et engangs amnesti til asylbarn som har bodd lenge i Norge. Deretter skal asylpolitikken strammes kraftig inn.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Idet forhandlingene om hvem som skal danne ny regjering er inne i absolutt siste fase, skal noen punkter være på plass.

Etter det VG erfarer er asylpolitikken og deler av de kontroversielle helsesakene nå avklart.

** Det vil bli gitt et amnesti til mange asylbarn som har lang oppholdstid i Norge. Dette er en seier for KrF, som har engasjert seg sterkt for disse barna.

** Deretter blir det en kraftig innstramming i asylpolitikken. Solberg-regjeringen vil rigge sin asylpolitikk etter «dansk» modell, blant annet med dramatisk høyere terskel for familiegjenforening.

Bakgrunn 2010: Frykter dansk poengsystem for innvandrere kan komme til Norge

En annen kilde sier de fire partiene er enige om tiltak for å få ned behandlingstiden på asylsøknader. Frps krav om lukkede mottak har også vært på bordet, men VG er ikke kjent med hva konklusjonene er her.

Dansk modell

Den såkalte utlendingavtalen i Danmark innebærer blant annet et poengsystem for å rangere innvandrere, og for å kunne få familiegjenforening må man oppnå et visst antall poeng.

I tillegg skilles det mellom folk under og over 24 år, der de under 24 år må ha en høyere «poengsum» for å kunne få gjenforening.

I Danmark får man ellers poeng etter hvor godt man klarer seg på arbeidsmarkedet, hvor godt man lærer seg språket, og i hvilken grad man engasjerer seg i det sivile samfunn. Det stilles fra nå av også krav om en bankgaranti på 100.000 danske kroner for gjenforening med ektefelle.

Integrasjonsminister Birthe Rønn Hornbech (Venstre) uttalte i 2010 at reformen ville gjøre det lettere å få «velutdannede, veltalende og sysselsatte til landet».

Også en kilde i det norske Venstre bekrefter overfor VG at det vil bli tatt grep i innvandringspolitikken, og at disse kan være inspirert av den danske modellen.

TAUS: Knut Arild Hareide på vei ut av forhandlingene tirsdag. Han vil ikke kommentere opplysningene om asylpolitikken han og de tre andre partilederne skal ha blitt enige om. FOTO: THERESE SANDE/VG

- Ingen kommentar

De fire partilederne forhandlet tirsdag kveld til nærmere klokken 21.00 i andre etasje på Radisson-hotellet i Nydalen.

- Jeg vil ikke kommentere noen av de politiske tingene vi har diskutert, sier KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

- Men har dere fått gjennomslag for asylpolitikk som er viktig for KrF?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere noe. Vi kommer til å ha en runde i morgen tidlig også.

Det er nå bare timer til de fire partilederne må være helt ferdige, og klare til å møte de forskjellige organene i KrF, V, Frp og Høyre med et råd.

Det er disse som onsdag tar en endelig avgjørelse om det er mulig å forhandle om en regjering med fire partier.

Sent tirsdag er det klart at sonderingene fortsetter på overtid onsdag morgen.

- Det har vært slitsom å holde på. Vi har vært her i 13 timer nå, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på vei ut.

- Har du grunnlag for ett råd til partiet nå?

- Vi kommer til å ha mange spørsmål til partiet, i tillegg til at vi har noen råd. Vi har kommet langt, men ikke i mål.

- Trenger du fortsatt avklaring før du vet om du vil inn i regjering?

- Vi er selvsagt ikke i mål. Vi skal holde på i morgen også, svarer hun.

SLITEN: Venstre-leder Trine Skei Grande sier det har blitt lange dager med forhandlinger. Hun er åpen på at flere ting gjenstår. FOTO: THERESE SANDE/VG

Ikke tidlig ultralyd

Det skal i innspurten også være enighet om at tidlig ultralyd skal avvises som offentlig helsetilbud. Det er en stor seier for KrF, men samtidig symbolsk fordi fosterdiagnostikk likevel vil være tilgjengelig i den private delen av helsevesenet, for pasientens regning.

Frp-leder Siv Jensen er like taus som kollegene når hun tirsdag kveld forlater sonderingene i Nydalen sist.

- Jeg er trøtt og sliten og skal hjem og legge meg, sier Jensen.

- Har det vært spesielt krevende forhandlinger i dag?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Har du et klart råd til din partiorganisasjon?

- Det har jeg ingen kommentar til. De som først skal høre hva våre forhandlere mener - er Frp.

- Men humøret er på topp?

- Humøret er bra, men jeg er litt sliten, sier Jensen.

HJEM: Høyre-leder og statsminister in spe Erna Solberg på vei til bilen etter endte sonderinger mandag. Til Høyre går partiets kommunikasjonssjef, Sigbjørn Aanes.

Uklart om olje

Det er ikke kjent om partiene har funnet noen løsning på det betente spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, hvor både KrF og Venstre har sagt at de ikke kan gå inn i regjeringsapparatet uten at spørsmålet om konsekvensutredning legges bort.

Men også Høyre er under press fra sine egne. Etter det VG erfarer har det blitt jobbet hardt fra grupperinger innad i Frp og særlig Høyre, for å finne et kompromiss som setter i gang prosesser med oljeaktivitet i alle fall i Nordland VI.

Erna Solberg har allerede varslet at de fire partiene er enige om å sette i gang arbeidet med en omfattende kommunereform med sikte på færre og større kommuner. Det kan igjen gi grunnlag for en strukturreform som endrer på dagens ordning med 19 fylkeskommuner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder