...men den ferske ordføreren har ingen planer om å fylle ektemannens sko

HISTORISK: Her overtar Sigrun Wiggen Prestbakmo ordfører-skuta i Salangen etter ektemannen Ivar Prestbakmo. Foto: KNUT SOLNES/FREMOVER

Ordfører går av - kona tar over

Her sørger Sigrun Wiggen Prestbakmo (40) for at ordførerkjedet blir i familien.

  • Siri Eggen

Artikkelen er over seks år gammel

Det historiske ordførerskiftet fant sted i Salangen kommune da Ivar Prestbakmo (40) overrakte ordførerkjedet til sin bedre halvdel mandag formiddag, ifølge Fremover.

- Jeg kjenner til at ektefeller har vært ordførere i samme kommune, men har aldri hørt om et så direkte bytte, sier den ferske ordføreren til VG.

- Skal ikke fylle hans sko

Senterparti-politikeren tar over skuta etter ektemannen, som har vært ordfører i Troms-kommunen i 14 år. Hun understreker at hun ikke har planer om å bli noen «Ivar-light».

- Han har vært en aktiv, tydelig og synlig ordfører i mange år, og jeg tror mange har blitt glad i ham. Selv om vi representerer samme parti, så vil jeg nok bli en helt annen ordfører på mange måter. Jeg har ingen planer om å fylle hans sko, sier 40-åringen.

Hun bekrefter at ektemannen hadde ryddet ordentlig etter seg på ordførerkontoret, men er ikke i tvil om hva som vil bli den største utfordringen etter rollebyttet:

- Han har en enormt god hukommelse, og går rundt og husker på alt mulig, så for min del blir det utfordrende å få ned ting på papiret og inn i kalenderen, sier hun.

Ektemannen søkte fritak fra ordførervervet for å bli ukependler til Tromsø, hvor han trer inn i sin nye rolle som fylkesråd for samferdsel og miljø.

- Spesielt

Etter at kommunestyregruppen til Senterpartiet valgte Sigrun Wiggen Prestbakmo som ny kandidat, var det kommunestyret som endelig åpnet for at det historiske bytte kunne finne sted mandag.

- Det er klart det er litt spesielt, konstaterer ektemann Prestbakmo.

- Vi er begge vant til å være veldig involvert i politisk arbeid, men det er selvfølgelig litt rart at hun nå har tatt over ordførertittelen, sier han.

- Hvordan skal du klare ikke å blande deg?

- Det må jeg bare sørge for. Jeg er helt sikker på at hun kommer til å fylle ordfører-rollen på en god måte, og må også gi henne rom til det. Jeg har en travel tid i møte, så jeg vil heldigvis ikke få hverken tid eller mulighet til å involvere meg for mye, sier den tidligere ordføreren.

Skylder på folketallet

Selv om det er sjelden at ektefeller bytter plass på denne måten, er det ikke første gang:

Aasa Helgesen ble nemlig Norges første kvinnelige ordfører da hun overtok vervet etter sin mann Sivert Helgesen i Utsira kommune i 1926, ifølge Store norske leksikon.

Valgforsker Frank Aarebrot har tidligere uttale til Fremover at han ikke kjenner til lignende tilfeller i Norge.

- Jeg skal ikke påstå at dette har skjedd her til lands tidligere nei. Men dess mindre folketall i en kommune, dess større matematisk sannsynlighet er det for at slikt kan skje, sa Aarebrot til avisen.

Mer om

  1. Politikk
  2. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

  1. Senterpartiet håver inn ordførere i Trøndelag og Nordland

  2. MDG får sin første ordfører

  3. Kilder til VG: Slik kan Støres regjering bli

  4. 21-åring blir ordfører

  5. Sp-ordførere vil kaste Navarsete i år: Vil ha Vedum som ny Senterparti-leder nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder