POLITILEDER: Kari-Janne Lid, leder avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, omtaler nettovergrepene som «den nye kriminaliteten». Foto: Trond Solberg , VG

Politiet om nettovergrep: – Vi avdekker bare toppen av isfjellet

Kraftig økning i antall seksualforbrytelser

Overgrep over nett er i ferd med å bli et så massivt problem
at det tar fullstendig strupetak på etterforskningskapasiteten i politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har flere saker vi ikke har kapasitet til å aksjonere i, og i mange saker blir beslaget liggende før vi har kapasitet til å gå gjennom dem. Det er ikke greit.

Ordene kommer fra Kari-Janne Lid, som leder avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Ifølge landsdekkende tall fra politiet fra andre halvdel i 2015, har antall seksualforbrytelser økt i nærmest alle kategorier. Anmeldelsene for seksuell handling med barn under 16 år har økt med 66 prosent på ett år. Denne kategorien omfatter blant annet «den som forleder barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd». For eksempel overgrep over internett.

Politiet: Ungdommer presses for nakenbilder på nett

Det er disse sakene Lid mener tar strupetak på etterforskningskapasiteten deres. I hver enkelt sak kan det være flere titalls, kanskje hundretalls, fornærmede. Først kommer det inn en anmeldelse. Når politiet går den i sømmene dukker det stadig opp nye ofre. Hvert offer og hver gjerningsperson har kanskje flere telefoner, nettbrett, eksterne harddisker, minnepinner og pc-er som må saumfares. Både det som ligger der åpent og mapper og filer som er slettet.

Les også: Skal ha vist sexvideoer fra mobilen i klasserommet

– Ikke rigget for dette

– Vi er ikke rigget for dette i dag. Omfanget og sakstypen er enormt krevende både når det gjelder ressurser og kompetanse. Bare i løpet av det siste året har vi fått en helt ny hverdag, forklarer lederen for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo, Grete Lien Metlid.

Barnepsykolog om nettovergrep: En situasjon der man lever i angsthelvete

POLITIINSPEKTØR: Grete Lien Metlid leder seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt. Foto: Frode Hansen , VG

Lid og Metlids etterforskere kan sitte i flere måneder og lese hundretusener med linjer med chat fra nettet. Alt må leses for å avdekke hva som er lovlig og ulovlig. I tillegg skal en mengde bilder og videoer gjennomgås.

– Vårt budskap til politikerne er at satsingen på seksualforbrytelser krever mer enn det som er lagt i potten til nå. Samtidig trenger vi mer kunnskap og forskning om området, sier Metlid.

– Vi avdekker bare toppen av isfjellet, så vi skjønner at det er vanskelig å ta inn over seg hvor ekstremt krevende denne typen etterforskning er, legger Lid til.

De to er også opptatt av at det blir jobbet bevisst med forebygging.

– Politiet kan ikke løse dette alene, sier de.

Ekspertenes råd: – Vis interesse for barnas nettbruk

SOSIALE MEDIER: Mange av de som blir lurt til å gi fra seg bilder og videoer kommer i kontakt med gjerningspersonene via ulike sosiale medier, som for eksempel Facebook. Foto: Paul Sakuma , Ap

Nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Anders Werp (H), mener den nye trenden politiet beskriver er dypt urovekkende, ettersom det ofte dreier seg om unge mennesker som i starten av livet havner i en vanskelig situasjon som potensielt kan prege dem med frykt og usikkerhet i lang tid fremover.

– Dersom politiet mener de ikke har de nødvendige verktøyene eller mulighetene for å finne de kyniske personene bak dette, så må vi få høre om det. Vi må få vite hva politiet mener begrenser mulighetene for å bekjempe dette, så skal jeg love at vi skal ta saken derfra, sier Werp.

Vil ha fagmiljøer

Grete Lien Metlid og Kari-Janne Lid sier de mer enn gjerne inviterer politikerne på besøk for å vise hva som begrenser mulighetene deres. Selv om de seier at ikke engang de har oversikt over hvor stort omfanget av denne typen kriminalitet egentlig er.

STATSRÅD: Justistminister Anders Anundsen. Foto: Klaudia Lech , VG

Justisminister Anders Anundsen mener regjeringen allerede har styrket politiets ressurser og innsats. Han viser til at de fra regjeringsskiftet og i løpet av 2016 vil ha tilført politiet godt over 1000 ekstra stillinger, og han mener også at omorganisering av politiet, til færre distrikt, vil spille en sentral rolle i arbeidet mot å bekjempe denne typen overgrep mot barn og unge.

– Et av formålene er å sikre bedre kompetansemiljøer i politidistriktene, for det kan ikke være slik at man skal ha dårligere beskyttelse avhengig av hvor man bor, sier han.

Kripos:Én person kan forgripe seg på hundrevis

Det tror Metlid og Lid er fornuftig. De mener å ha hatt suksess i Oslo ved at datakrimenheten, taktiske etterforskere og dedikerte påtalejurister jobber samme på dette feltet. Likevel har de behov for enda flere folk og enda mer kompetanse. Det samme mener de gjelder alle andre politidistrikt ettersom denne type kriminalitet gjør seg gjeldende i hele landet.

– Det er helt avgjørende for at man skal lykkes at man får på plass disse fagmiljøene. Man kan ikke jobbe alene med disse sakene. Man må jobbe i team, sier Metlid.

Grusom

Justispolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) betegner økningen i nettovergrep som grusom, og han mener det er essensielt at dette får prioritet.

– Tallene behovet for en opptrapping, både når det gjelder å dimensjonere politiet til å etterforske, men også når det kommer til å gjøre utdanningen av politifolk mer målrettet, sier han.

I JUSTISKOMITEEN: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Frode Hansen , VG

Lene Vågslid, som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet, innrømmer at dette nok er et større problem enn mange justispolitikere og andre har vært klar over. Hun forteller at Ap ønsker at det skal bevilges mer penger til å styrke både etterforskningen og forskning rundt dette.

– Man har handlingsrom til å sette av mer penger, men samtidig må vi kunne forvente at politiet prioriterer problemstillingen, sier Vågslid, som også er opptatt av at foreldrene og skolen lærer barna nettvett.

Slår alarm:Økende antall voldtekter etter Tinder-møter

Anders Anundsen sier den store økningen av anmeldelser av denne typen gjør det enda viktigere å skjerpe innsatsen fra politiet. Han mener at et av de viktigste forebyggingstiltakene er at gjerningspersonene vet at det er en stor risiko for å bli tatt og straffeforfulgt.

– Alle seksuelle overgrep, uansett hvordan de skjer, er høyt prioriterte saker hos politiet, sier ministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder