REAGERER: Harald Orderud mener Tore Sandbergs rekonstruksjon er gjennomført under feil værforhold. Dette bildet er tatt under rettsaken i 2002. Foto: SCANPIX

Sterke reaksjoner på Veronica Orderud som fredagsunderholdning

(VG Nett) Per Orderuds fetter Harald Orderud reagerer kraftig på at trippeldrapsdømte Veronica Orderud i beste sendetid på NRK fredag kveld fikk bedyre sin uskyld.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Jeg reagerer kraftig på at redaksjonen i NRK bruker et program i gullrekka fredag kveld til å intervjue en person som er dømt i en sak hvor tre mennesker er brutalt drept. Det er mange mennesker som har sterke referanser til akkurat denne saken, og jeg reagerer på at det nærmest blir brukt som underholdning. Et intervju om norske soningsforhold kan bli gjort både på en annen tid av døgnet og i et annet medium. Jeg er skuffet over NRK, sier Orderud til VG Nett.

Etter det VG Nett kjenner til skal nærmere 100 seere ha kontaktet NRK og fortalt at de reagerer på at Veronica Orderud blir intervjuet på denne måten.

- Alle har vel rett til å uttale seg om soningsforhold, men at hun igjen får sitte å bedyre sin uskyld reagerer jeg også på. Hvorfor får ikke Kristin Kirkemo eller Lars Grønnerød som er dømt for det samme i denne saken, gjøre det samme, sier Orderud og legger til at han synes det i denne saken har vært for mye fokus på ekteparet Orderud.

Positiv til Sandberg

Orderud er positiv til at Tore Sandberg nå skal gjennomgå saken med det mål å få gjennopptatt saken, men han tror ikke det nytter å gjennomgp politiets arkiver.

- Jeg og flere i Orderud-familien er selvfølgelig positive til alt som kan bidra til å oppklare denne saken. Selv om det har falt dom er det fortsatt mange spørsmål som ikke er besvart, men jeg tror ikke løsningen finnes i politiets arkiver i denne saken. Det er fortsatt mye informasjon mellom de fire som er dømt i saken som ikke har kommet fram. Der tror jeg også løsningen ligger. Jeg har selv besøkt Lars Grønnerød i fengselet. Han sier han vet hvem som gjorde dette, men han har ikke nødvendig bevis.

- Merkelig utspill

Til Grosvold sa Veronica Orderud at hun ikke sitter på mer informasjon i saken, noe hun tidligere har vært beskyldt for.

- Jeg har tidligere blitt kritisert for å holde tilbake informasjon og at jeg ikke har villet samarbeide med politiet, men det er ikke lett å bidra med informasjon når du ikke vet noe. I fengselet har jeg vært i kontakt med kriminelle som sier de vet noe om saken min som ikke har vært framme, sa Orderud.

Harald Orderud synes dette er et merkelig utspill fra Veronica.
- At hun kan si at hun har blitt kjent med kriminelle mennesker som sitter på informasjon i denne saken synes jeg også er rart. I så fall må dette være mennesker med god økonomi. Per og Veronicas venner har tidligere utlovet en dusør på en million kroner til folk som hadde informasjon som kunne renvaske dem.

Orderud forteller også om en samtale han hadde med Per Orderud rett etter at siktelsen var tatt ut mot ham.

- Jeg snakket med Per etter det første rettsmøte hvor siktelsen ble tatt ut. Da sa Per rett ut til meg at han hadde mye han kunne si om denne saken, men at det måtte bli politiets oppgave å finne det ut. Jeg ville jo tro at hvis de er så uskyldig som de hevder hadde det vært i hans interesse å bidra med alt som kunne føre til oppklaring saken, sier Orderud

Ferdig med halve soningen

Prosjektleder for Grosvold redaksjonen Marianne Torp sier til VG Nett at Orderud var gjest i programmet som følge av at hun har sonet halve dommen sin.

- Hun har gjort unna halve soningen, og vi syns det var interessant å høre hva hun har å si på dette tidspunktet i livet. At vi intervjuer henne er på ingen måte det samme som at vi frikjenner henne, sier prosjektleder Marianne Torp til VG Nett.

Hun påpeker at Veronica Orderud også har gitt intervjuer til mange andre medier, blant annet VG.

- Vi kunne ikke ha alle fire i studio, og nå var det Veronica som ble hentet fram fordi hun har holdt foredrag om kvinner i mannsdominerte fengsler, sier Torp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder