PÅ TUR: Lederne for ungdomspartiene er på tur i Lofoten, og ruster seg til politisk kamp mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Foto: Kjell Ingolf Ropstad

Gjør olje til felles landsmøte-kampsak

(VG Nett) Ungdomsparti-lederne er på tur i Lofoten. Nå gjør de kampen mot oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen til felles kampsak på vårens partilandsmøter.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Dette er noe av vakreste jeg har sett. Det er utenkelig at det skal stå en oljeplattform i horisonten, sier KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad på telefon til VG Nett fra solnedgangen i Lofoten.

Sammen med lederne for alle ungdomspartiene fra Rød Ungdom til Unge Høyre har han de siste dagene reist rundt og snakket med lokalbefolkningen i Lofoten. Fremskrittspartiets ungdomsparti er det eneste som ikke står sammen med de andre i kampen mot oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også:Ung front mot oljeboring

Turen har gjort dem sikrere enn noen gang på at det er riktig å kjempe mot oljeboring i Lofoten.

- Vi gjør dette til en felles kampsak på moderpartienes landsmøter utover våren, sier AUF-leder Martin Henriksen til VG Nett.

Striden om oljeboring utenfor de sårbare områdene utenfor kysten i nord seiler opp til å bli ett av de viktigste temaene i valgkampen. Spørsmålet står sentralt på en flere av partilandsmøtene utover våren.

Ulike forslag

Det er Henriksen og Unge Høyre-leder Henrik Asheim som har den vanskeligste jobben på landsmøtene. De kommer heller ikke til å legge frem det samme forslaget på sine landsmøter.

AUF-Henriksen vil overbevise partifellene om å si nei til oljeleting, i stedet for å utsette det til 2010 slik som partiets programkomite foreslår.

Les også:Ap-uenighet om oljeboring i nord

- Vi kommer til å fremme forslag på landsmøtet om at det ikke åpnes for oljeleting i Lofoten og Vesterålen, sier AUF-lederen, som tok dissens da spørsmålet ble behandlet i programkomiteen.

Unge Høyre-Asheim forsøker å få partiet med på forslaget som AUF vil at Ap skal forkaste - nemlig å utsette vedtak om oljeleting til konsekvensmeldingen kommer i 2010.

- Vårt forslag er at man skal utsette åpning av områdene til man har mest mulig informasjon om det. Det er et standpunkt som kan klinge godt i Høyre. Unge Høyres råd vil være at man skal være forsikt med å åpne disse områdene, sier Henrik Asheim.

Tror på vedtak

Begge ungdomspartilederne mener de har store sjanser til å få forslagene vedtatt.

- Jeg tror det er mange i Arbeiderpartiet som er blitt mer skeptiske den siste tiden. De ser at det er et sårbart område og at Nord-Norge ikke får flere arbeidsplasser ut av oljeleting. Jeg tror og vet at mange flere er skeptiske nå enn tidligere, sier Martin Henriksen.

- Jeg håper og tror at det man er ute etter er å få mest mulig informasjon, sier henrik Asheim.

Felles næringsforslag

Alle ungdomspartilederne sier at de har fått mye ut av møtene med lokalbefolkningen i Lofoten.

- Vi har blant annet besøkt Aust-Lofoten videregående skole. I en undersøkelse der over 80 elever svarte, er det bare seks som ønsker seg oljeutvinning. Det viser at d ordførerne som har gått inn for oljeutvinning er helt i utakt med folket, sier SU-leder Mali Steiro Tronsmoen.

OLJE-NEI: Unge Venstre-leder Anne Solsvik og KrFU-leder Kjell Inge Ropstad tror Høyre vil la seg overbevise til olje-nei i eventuelle regjeringsforhandlinger om en ny borgerlig regjering. Foto: Privat

- Vi møter optimisme blant næringsliv og fiske, men også bekymring når gjelder olje. Derfor er vi sikre på at dette er en viktig sak, sier KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Les også:Kirken protesterer mot oljeleting

- Jeg synes det er veldig bra at vi har klart å samle oss. Vi oppfattet tidlig i debatten at det har været et generasjonsspørsmål. Nå står vi sammen, sier Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

Ungdomspartiene kommer også til legge frem et felles forslag til hvordan næringslivet kan utvikles i Lofoten.

- Vi vil lage et felles innspill på hva man kan satse på. I denne regionen ligger det enorme muligheter for fiskeri og reiseliv, og også innenfor kultur og fornybar energi. Det er et enormt potensiale i at Nord-Norge kan markedsføres som den rene landsdelen, sier AUF-leder Martin Henriksen.

Les også:Mener oljeboring er tukling med skaperverket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder