Så fort kan juletreet ditt skape et inferno

Brannsjef: - Ikke lek brannhelt

(VG Nett) Denne dramatiske videoen viser hvordan juletreet ditt kan gå fra kos til en livsfarlig brannbombe på få sekunder.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Videoen er laget av amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) og viser hvor fort en brann i et tørt juletre utvikler seg.

- Ikke lek helt

Fra den tørre julegrana antenner, tar det under ett minutt før hele rommet er så godt som overtent og fylt med sort dødelig røyk. Ifølge vakthavende brannsjef Asle Hembre ved brannvesenet i Oslo tar det bare 15 sekunder før overtenning finner sted.

- Da bør man tenke på sin egen sikkerhet, komme seg ut og ringe profesjonell hjelp. Jeg anbefaler absolutt ikke folk til å leke brannhelter, sier Hembre til VG Nett etter å ha sett den dramatiske videoen.

LES OGSÅ:Her er Norsk brannvernforenings råd for å unngå juletrebranner

For tar juletreet i stua fyr, kan det være snakk om kun få sekunder før hele stua står i flammer. Hembre syns derfor at det er vanskelig å komme med slukketips.

- Dette er veldig dramatisk når treet tar fyr så fort, men man kan prøve med vann eller kaste ulltepper over for å dempe flammene til å begynne med. Blir brannen verre, er det bare å komme seg ut, sier han.

Brannsjefen anbefaler ikke å bruke pulverapparat.

- Da blir jo hele stua pulveristert. Det blir jo på en måte «white christmas», men kanskje ikke så koselig på den måten, sier han.

- Ikke overrasket

Asle Hembre sier at han ikke var overrasket over hvor kjapt det gikk fra juletrebrannen startet til hele rommet var i brann.

- Jeg vet jo hvordan dette funker. Og i gamle dager, da det var lov til å brenne juletrær, kunne man se hvor godt det brant. Dette er på grunn av barnålene, sier Hembre til VG Nett.

Forebygging viktigst

Når det først tar fyr, er det ikke mye annet man kan gjøre enn å komme seg ut, men det er mye som kan gjøres for å minske risikoen for at juletreet ditt tar fyr i første omgang.

- Man bør tenke på hvor man plasserer treet sitt. Selv pleier jeg å ha det i hjørnet like ved verandadøra. Det er praktisk både når treet skal og hvis det skulle ta fyr, sier Hembre.

Samtidig bør man ikke sette juletreet på en plass hvor det er mange brennbare gjenstander rundt det.

- La treet få litt luft, sier brannsjefen.

NIST sin forskning viser også at juletrær som kappes på riktig måte og får nok vann gjennom juletrefoten, utgjør en langt mindre brannrisiko enn trær som har tørker ut. Hembre er enig at man bør gi treet mye vann. Samtidig kan det også være smart å ta ut kontakten til juletrelysene.

- Det sies jo at 40 prosent av alle branner har årsak i elektriske anlegg, og man trenger jo ikke å julebelysning når man sover, sier han.

Høy dødsrate med juletrebranner

Ifølge NIST har juletrebranner vist seg å ha en høyere dødsrate enn andre branner i USA. Tall de har hentet inn viser at personer har omkommet i hver niende registerte juletrebrann, mens bare hver 75. husbrann som starter på annet vis tar menneskeliv.

Senest i januar i år tok et juletre fyr og lagde store skader på et hjem i Sandefjord. En person berget livet ved å hoppe fra annen etasje, ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder