Ulik strømpris forvirrer publikum

Ulike priser på strøm i ulike deler av landet har gjort strømmarkedet enda vanskeligere å forstå enn det allerede var for publikum.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Noen selskaper skiller mellom prisområdene. Andre gjør det ikke. Dette betyr at våkne kunder i Midt- og Nord-Norge kan redusere prisen på strøm til nesten det halve ved å velge riktig selskap og riktig abonnementsform. Men det er ikke lett å følge med.

Utfordringen i øyeblikket er å forlate spotmarkedet og finne et selskap i Sør-Norge som selger standard variabel strøm til samme pris over hele landet, endatil under gjeldende spotpris.

Dyrest hjemme

En kunde i Rauma Energi som bor i Rauma i Møre og Romsdal, må betale 73 øre per kilowattime for standard variabel strøm. Dette er blant landets aller høyeste priser for tiden. En kunde i Rauma Energi som bor i Oslo betaler derimot «bare» 66,50 øre per kilowattime.

Mens Rauma Energi lar egne innbyggere betale mer, holder Gudbrandsdal Energi i nabofylket en lik pris på Standard variabel strøm til alle, enten de bor i Oslo, Rauma eller i en nordnorsk kommune. Gudbrandsdal Energi lavpris opererer med en strømpris på 45,90 per kilowattime, med andre ord nesten 30 øre lavere enn den prisen Rauma Eneregi forlanger av egne nærkunder.

Mens folk i Oslo får rabatt i Rauma, kan folk i Rauma få enda større rabatt i Gudbrandsdalen.

Følger spotprisen

Svein Grøvdal i markedsavdelingen hos Rauma Energi sier til NTB at selskapet følger spotprisen. Det er etablert et eget prisområde for Midt-Norge og spotprisen har lenge vært høyere i dette området enn sør for Stad og Dovre. Dermed slår dette ut i en høyere pris på standard variabel strømpris i Rauma Energis nærområde enn for kunder som bor i Sør-Norge og kjøper strøm hos selskapet.

På ettårs fastpris opererer selskapet derimot med lik pris både i Rauma og i Oslo, nemlig 62,5 øre som for tiden er den laveste prisen i landet.

Grøvdal legger ikke skjul på at det er en priskrig i markedet, og at selskapene følger ulike strategier.

Skrumper inn

Hafslund Strøm er landets største strømleverandør og ligger for tiden midt mellom Gudbrandsdal Energi og Rauma Energi i pris på standard variabel strøm.

Administrerende direktør Kari Ekelund Thørud i Hafslund Strøm sier til NTB at dersom forskjellen i pris mellom Sør-Norge og resten av landet varer ved, vil en kunne oppleve at flere selskaper trekker seg ut som landsdekkende leverandører av strøm og i stedet konsentrerer seg om mindre, geografiske områder.

Alternativet er å gjøre som for eksempelRauma Energi og differensiere prisen alt etter hvor i landet kundene bor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder