FRISKMELDT: Per Sandberg (FrP) i godstolen på konteret på Stortinget. Foto: ANNE VINDING

Per Sandberg tilbake etter akevitt-talen: Sier unnskyld - men bare for å ha skapt alkoholdebatt

STORTINGET (VG Nett) Per Sandberg (Frp) føler seg mobbet etter akevitt-talen på Stortingets talerstol. Første dag tilbake på jobb vil han si unnskyld til kollegaer - men kun fordi deres alkoholvaner ble uthengt.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Fremskrittspartiet

Første dag tilbake på jobb etter en tre uker lang sykemelding ønsker Per Sandberg å si unnskyld. Men kun for å ha skapt debatt - ikke fordi han 12. desember inntok Stortingets talerstol etter å ha drukket alkohol.

- Den saken her berørte ikke bare meg eller Fremskrittspartiet etter hvert. Mange av mine kolleger ble utfordret i forhold til hvor mye man hadde drukket, hvorvidt man hadde vært i salen med alkohol i blodet tidligere. Det ble skapt en bred debatt der. Til og med statsministeren ble utfordret i forhold til alkoholbruk. Det er det jeg som er ansvarlig for, og derfor mener jeg det er på sin plass med en unnskyldning, sier Per Sandberg til VG Nett.

VG TV:Sandbergs innlegg på Stortinget

Etter avsløringen av Sandbergs alkoholinntak før talerstolen innrømmet også åtte andre stortingspolitikere at de hadde drukket da de voterte over statsbudsjettet for 2007.

VIL BRUKE MER OLJEPENGER: Frp-formann Siv Jensen. Foto: SCANPIX

- Så du vil si unnskyld for at andre stortingspolitikere ble dratt inn i en alkoholdebatt?

- Ja. Flere av mine kollegere ble dratt inn i dette her. Det tegnes et bilde av at stortingspolitikere har et uanstendig bruk av alkohol, og det har jeg ingen erfaringer med, svarer han.

- Beklager

Siv Jensens høyre hånd innrømmet senere å ha tatt tre glass akevitt og en øl før han talte til de folkevalgte like etter klokken 23 den 12. desember.

- Angrer du på at du drakk alkohol den kvelden?

- Det kan man alltid gjøre. Men nå er det slik foran hver jul at Stortinget har flere avslutninger, og en prøver å være sosial og ivareta det gode miljøet vi har. Men jeg kan beklage at jeg inntok talerstolen den kvelden vi hadde avslutning i min komité, og i det betyr det selvsagt at en angrer.

- Det er mange ting stortingspolitikere gjør og kan angre på, og vi lærer av det, tilføyer Sandberg.

HADDE DRUKKET: Før Per Sandberg holdt sitt innlegg fra talerstolen i Stortinget hadde han drukket tre akevitt og en øl. Foto: Stortinget

To dager etter akevitt-talen på Stortinget ble Sandberg sykmeldt under dramatiske omstendigheter. Like før sykemeldingen sa han til VG Nett at han vurderte sitt eget politiske liv etter oppslaget.

Følte seg mobbet

Ifølge flere stortingsrepresentanter fremsto

Frps nestformann som synlig alkoholpåvirket mens han talte.

Selv hevder han at han aldri følte seg beruset, og Frps ledere mente politikeren ble

utsatt for mobbing. Det er Sandberg helt enig i.

- Når alle medier drar frem ett bilde fra en lang video for å fremstille meg verst mulig så er det mobbing. Det var også flere medier som manipulerte bilder av meg, og det er mobbing, sier Sandberg.

LES:

Full spritkrig på Stortinget

DISKUTÉR:

Hva synes du om det Sandberg har gjort?

I et intervju med NRK har han beskrevet sammenbruddet den 14. desember som «en blackout». Den første uken etter oppslaget hverken leste han aviser, hørte radio eller så på TV. Sammen med nær familie i Senja isolerte han seg fullstendig. Nå skal Sandberg skaffe seg et nytt overskudd for å ta fatt på politiske oppgaver igjen:

- Smilet er nesten alltid på plass på hos meg, men det mangler nå. Så det skal jeg bygge opp, og deretter brette opp ermene for nye arbeidsoppgaver, utdyper Sandberg

.

Unnskyldt seg tidligere

I november ble det kjent at Sandberg ble

tatt på fersken for råkjøring på vei fra Nordeisa til Senja. Lederen av Stortingets transportkomité tråkket inn gassen, og ble stoppet av politiet i 100 kilometer i timen i 60-sonen. Nå må han klare seg uten førerkort i åtte måneder fremover.

Selv beskrev Per Sandberg det inntrufne som svært pinlig, la seg langflat og ba alle om uforbeholden unnskyldning. Men at de politiske motstanderne tilga Sandberg, skal ha vært til liten trøst for ham. Selv har han hatt store problemer med å tilgi seg selv for villmannskjøringen.

Sandberg er imidlertid ikke alene som politiker i å ha blitt tatt for å ha kjørt for fort. Også

Senterpartiets Ola Borten Moeog Kristelig Folkepartis Lars Riise er tidligere straffet for råkjøring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder