SIKTET: Forrige uke møtte Geir Selvik Malthe-Sørenssen til politiavhør etter at han er siktet for tre forhold i straffeloven. Bildet er fra lanseringen av boken Forfalskningen-politiets løgn i Treholt-saken. Foto: Aleksander Andersen NTB scanpix

Treholt-bløffmakeren bedragerisiktet etter VG-avsløringer

Frykter for egen sikkerhet

Separert fra kona i sommer

Svarer ikke om straffskyld

Geir Selvik Malthe-Sørenssen (51) ble avslørt som bløffmaker
i VG. Nå har politiet siktet ham for bedrageri, dokumentfalsk og uakseptabel påvirkning av parter i retten.

Publisert:

Det bekrefter politiadvokat Eivind Kluge til VG.

Det er opplysningene i de to sakene «Testament-bløffen» og «Bløffmakerne» som danner grunnlaget for politiets siktelse.

Journalisten, privatetterforskeren og forfatteren Geir Selvik Malthe-Sørenssen møtte forrige uke til et syv timer langt avhør med politiet. Med seg hadde han sin advokat Trygve Staff.

VG Spesial: Den store Treholt-bløffen

– Jeg ønsker ikke å si dagen for avhøret fordi vi ikke vil knytte Malthe-Sørenssen til hverken tid eller sted. Han gir uttrykk for at sikkerheten hans er under press, sier politiadvokat Kluge til VG.

51-åringen tok ikke stilling til straffskyld i avhøret, men var villig til å svare på spørsmål fra politiet.

– Jeg ser ingen grunn til å kommentere denne saken, sier hans forsvarer, Trygve Staff.

Etter det VG får opplyst oppholder Malthe-Sørenssen seg nå på et skjult sted av frykt for egen sikkerhet.

Les alle avsløringene om Malthe-Sørenssen og den svenske bruktbilselgeren:

Del 1: Treholt-bløffen

Del 2: Testament-bløffen

Del 3: Bløffmakerne

Falsk etterretningsagent

Tidligere i vinter ble 51-åringen avslørt da VG publiserte et opptak hvor det kommer frem at han prøver å manipulere bevis i Treholt-saken.

Lydopptaket viste hvordan Malthe-Sørenssen instruerte en kilde til å spille etterretningsagent for å lure Harald Stabell og hans klient Arne Treholt for penger.

Målet deres var å manipulere Treholt og Stabell til å tro at det fantes en hemmelig kilde som kunne bidra med informasjon til å få spiondommen mot Treholt gjenopptatt.

Bløffen i Treholt-saken:

Kilden til Malthe-Sørenssen var i virkeligheten den bedrageridømte bruktbilselgeren Thor Nord (52) fra Sverige. Thor Nord har status som mistenkt i saken, og var inne til et avhør i juni.

Avsløringen av Treholt-bløffen ble starten på en serie med artikler hvor det kunne dokumenteres hvordan denne bløffmakerduoen hadde jobbet sammen.

Se VGTV-dokumentar: Treholt-bløffen

Testament-bløffen

Blant annet hadde de to et samarbeid da de forsøkte å manipulere bevis i retten i arvestriden der advokat Mona Høiness arvet hundre millioner kroner fra en avdød enke fra Frogner. I denne saken prøvde Malthe-Sørenssen å overbevise enkens slektninger om at han satt på materiale som kunne bevise at Mona Høiness hadde forfalsket testamentet.

Slektningene betalte Malthe-Sørenssen rundt 400.000 kroner for arbeidet han gjorde.

– I forbindelse med saken dere omtaler som Testament-bløffen har vi siktet ham for bedrageri. Grunnlaget for siktelsen er hvordan han har fått slektningene til denne enken til å tro på og betale for beviser i saken som politiet mener ikke finnes, sier politiadvokat Kluge.

SJOKKERT: Advokat Mona Høiness ble satt ut da VG i mars viste henne dokumentasjonen på bevisjuksforsøket i arvestriden etter bortgangen til enkefru Synnøve Alver Urdahl. Foto: Kristoffer Kumar VG

Mona Høiness sier til VG at hun er glad for politiets siktelse.

– Det er på tide at han blir siktet. Dokumentasjonen på hvordan han systematisk har forsøkt å manipulere bevis i rettssaker er overveldende, sier Høiness til VG.

Bløffmakerne

Etter testament-bløffen dokumenterte VG hvordan løgner og falske dokumenter endte som bevis i Borgarting lagmannsrett, som behandlet det økonomiske oppgjøret etter samlivsbruddet mellom eiendomsmegleren Odd Kalsnes og hans tidligere samboer.

Kalsnes ble dømt til å betale over seks millioner kroner til sin tidligere samboer.

Slik jobbet bløffmakerne:

– I denne saken har vi siktet ham etter den tidligere straffelovens paragraf 182 som omhandler bruk av falskt dokument, sier Kluge.

Kalsnes er godt fornøyd med politiets avgjørelse.

– La rettferdigheten skje fyllest, sier advokaten, som selger noen av landets dyreste eiendommer på Oslos beste vestkant.

I august begjærte han gjenåpning av saken hvor han gikk på en millionsmell. Han mener de falske bevisene var avgjørende og krever en ny rettssak.

– Jeg er veldig glad for at politiet tar tak i denne saken mot mannen som forsøkte å lure meg. Jeg regner med at rettssystemet i Norge er rettferdig, slik at min sak, som var forgiftet av falske bevis, blir gjenåpnet og vurdert på nytt, sier Kalsnes.

KREVER NY SAK: Eiendomsmegler Odd Kalsnes har allerede begjært gjenåpning av økonomisaken mot sin tidligere samboer. Bildet er fra mars i år da han fikk han se VGs dokumentasjon på hvordan falske beviser ble lagt frem i retten. Foto: Kristoffer Kumar VG

Press og dårlig dømmekraft

Da VG skrev om Malthe-Sørenssen holdt han seg i skjul i utlandet, og svarte kun på VGs henvendelser via mail eller sin daværende advokat Jonny Sveen.

Malthe-Sørenssen ga i vinter et intervju til Dagbladet der han innrømmet at han hadde bløffet Harald Stabell og Arne Treholt.

Forklaringen hans var at han hadde laget en falsk kilde for å beskytte en annen virkelig kilde han hadde i saken. 50-åringen skyldte på press utenfra og dermed også dårlig dømmekraft.

Les hele hans tilsvar her

Skal ha forfalsket konas underskrift

I tillegg til VG-avsløringene har det også kommet frem hvordan politiet har mistenkt Malthe-Sørenssen for å ha plantet falskt avlyttingsutstyr på kontoret til Harald Stabell. Avlyttingen skulle angivelig være knyttet til Stabells arbeid med Treholt-saken.

– Her har han fortsatt status som mistenkt, opplyser politiadvokat Kluge.

Før VGs avsløringer i vinter, var 51-åringen allerede etterforsket av politiet i Asker og Bærum for grov korrupsjon og grovt bedrageri i millionklassen. Asker og Bærum-politiet er ferdig med etterforskningen og jobber i disse dager med å sende fra seg et forslag til tiltale.

I kjølvannet av VGs saker, har det også blitt avdekket hvordan Malthe-Sørenssen har pådratt seg ytterligere forhold. Han er blant annet anklaget for å ha forfalsket sin nå fraseparerte kones underskrift for å skaffe seg et lån på 800.000 kroner.

Overfor Dagbladet har Malthe-Sørenssen nektet for å ha forfalsket noen underskrift. Han og kona har vært formelt separert siden 12. juli i år.

VG har vært i kontakt med konas advokat, Eirik Bøe Sletten fra advokatfirmaet Pretor.

– Hun ønsker ikke å kommentere noe rundt forholdet til sin eksmann, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder