Solberg presenterer ny regjeringskabal onsdag: VG-kommentator: – Opposisjons-Frp mister sin naturlige lederfigur

Kommentator Frithjof Jacobsen mener det har vært et merkelig arbeidsforhold mellom FrPs regjeringsgruppe og stortingsgruppe, og at det er noe av bakgrunnen for skiftet.

 • Marthe Berg

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til tirsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og deres aller nærmeste rådgivere de siste ukene har jobbet med å legge en helt ny regjeringskabal – i hemmelighet.

Noen statsråder skal ut, nye politikere kommer inn og enkelte statsråder får nye ansvarsområder i nye departementer. Etter det VG kjenner til vil utskiftningene skje onsdag.

Kilder til VG: Per Sandberg blir trolig fiskeriminister

– Naturlig skifte

Regjeringsrokaden er den første siden den nåværende kabalen ble lagt 16. oktober 2013. Politisk kommentator i VG, Frithjof Jacobsen, mener skiftet er naturlig.

– Alle regjeringer må gjøre noen bytter innimellom. Det har ikke skjedd at en norsk regjering har sittet med samme mannskap over veldig lang tid, og det kan hende man lykkes bedre politisk ved å flytte rundt på folk, sier han.

Les også: Frp: Disse forslagene blir ikke noe av med oss i regjering

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) blir etter det VG kjenner ansvarlig for asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikken.

– Vi har hørt under radaren at Listhaug har blitt kjørt frem som en av dem de er mest fornøyd med i regjeringen, og nå ser det ut som man ønsker å gi henne et veldig fremskutt departement, nemlig statsråd med ansvar for hele flykningbølgen. Det vil de gjøre fordi de tror det vil synliggjøre regjeringspolitikken og være det beste for regjeringen, sier Jacobsen.

Bakgrunn: Erna planlegger regjeringsrokade på onsdag

Ville jobbe med sikkerhet, får jobbe med fisk

Ifølge VGs opplysninger er Frps nestleder Per Sandberg planlagt som ny statsråd, og vil trolig tiltre som ny fiskeriminster etter Elisabeth Aspaker (H).

– Per Sandberg ønsket å få ansvar for samfunnssikkerhet – litt store og tøffe ting, men så ser det ut som han får ansvar for fisk isteden. Men Sandberg er en glad laks, så det blir sikkert bra, sier Jacobsen.

Så du denne? Kritiserer Hagen og media etter den store Frp-kollapsen

Han trekker frem Per Sandberg som en leder for opposisjons-FrP - en stortingsgruppe som har vært ganske opposisjonell til regjeringen, og skapt en vanskelig politisk situasjon ved å for eksempel stemme mot sine egne.

– Det har vært et merkelig arbeidsforhold mellom Frp som regjeringsparti og Frp som stortingsparti, hvor stortingsgruppen til FrP har opptrådt like mye som et opposisjonsparti som et regjeringsparti i visse saker, sier han, og fortsetter:

– Når Sandberg går inn i regjering vil nok kanskje opposisjons-FrP miste sin naturlige lederfigur - så får vi se om det kommer en ny en. Det kan hende de tar han inn i regjeringen fordi det var i ferd med å bli en veldig uhåndterlig situasjon mellom Frp som regjeringsparti og Frp som stortingsparti.

Les også: Frp nesten like stort som Høyre på ny måling

Les også

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Erna Solberg
 3. Politikk
 4. Høyre (H)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Kilder til VG: Per Sandberg blir trolig fiskeriminister

 2. Sandberg var aldri aktuell som innvandrings-statsråd

 3. Siv om Frps ras av statsråds-avganger: Har ingen planer om å gå av selv – er «topp motivert»

 4. Hagen: Tror ikke de klarer å få Sandberg til å tie stille i regjeringen, heller

 5. Sandberg: – Jeg har ikke fått telefon fra statsministeren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder